„Ce rusine!”, „Sa-ti fie rusine!”. Orice parinte foloseste aceste expresii, fara sa fie insa constient de consecinte. Ce reprezinta si care sunt implicatiile acestor exprimari?
Rusinea ca forma de control
Rusinarea este o tactica folosita de secole drept o cale de protejare si control a membrilor triburilor. Acestea erau asemenea unor enclave, si atata vreme cat membrii faceau parte din trib, erau protejati. Cand acestia calcau in afara, protectia era ridicata si erau raniti prin abandon, tradare si rusinare. Multi lideri religiosi controleaza si acum comunitatile prin intermediul rusinii.
Rusinea – mostenire de familie
Intr-un mod similar triburilor, rusinea este folosita si interiorul familiilor, de la generatie, la generatie. Aceasta isi poate avea originea in ceva grav, cum este abuzul sexual, dar si in lucruri marunte, cum este un comentariu trecator. Multe familii au reguli implicite, care nu sunt verbalizate.
Citeste si despre iti educi copilul fara rusine.
Amintiri din copilarie
Cand erai copil, probabil te-ai confrutat cu ele atunci cand ai depasit limita si ai fost rusinat pentru asta. Adevarul este ca niciun copil nu poate trai mai mult de varsta de 12 ani, fara sa fie rusinat de ceva. Statut social, greutate, forma corpului, varsta, toate isi au originea in istoria familiei.
Din pacate, a trai cu rusine este o modalitate de a submina stima de sine. Rusinea poate afecta viata la mai multe niveluri, inclusiv al sanatatii.
Cum ne afecteaza rusinea?
Cand un copil este rusinat, acest lucru este internalizat drept o lipsa de valoare. Spre deosebire de vina, care este resimtita drept un sentiment ca nu ai facut ceva bine, rusinea este sentimentul ca ceva este gresit la tine. Este acea voce care iti spune „nu sunt suficient de bun”. Acest lucru conduce la o nevoie de confirmare din partea celorlalti si totodata o nevoie de apartenenta.
Baieti si fete
Baietii care au fost rusinati, tind sa fie furiosi. Fetele devin introverte. Narcisistii se manifesta devalorizandu-i si atacandu-i pe ceilalti. Un alt pattern, pe care rusinea il poate induce, este evitarea. In plus, multe comportamente violente au drept cauza rusinea.
Afla cum cresti o fata increzatoare.
Scapa de rusine!
- Devino constienta de sinele tau superior! Fiecare dintre noi are o misiune. Daca ai fost rusinat/a, aceasta experienta poate fi calea care te va conduce spre ceea ce ai nevoie sa afli despre tine.
- Exprima-te! Rusinea are o vibratie joasa. Daca te simti rusinata, vorbeste despre asta si cere ajutor.
- Intoarce-te la radacini. Incearca sa afli povestea familiei tale, care a condus la cultivarea sentimentului de rusine, pentru a te putea elibera.
- Da-ti voie sa fii vulnerabil(a). Egoul nostru incearca sa ne protejeze de durerea provocata de rusinare, insa atunci cand suntem vulnerabili ne deschidem spre conectare. Ne face sa fim umani si ne creste sentimentul de apartenenta.
- Abordeaza situatia cu umor! Rusinea nu are putere atunci cand suntem binedispusi si radem cu gura pana la urechi. Prin ras ne putem elibera de tensiunea si furia asociate rusinii.
- Iubeste-te! Este primul pas pentru cresterea stimei de sine. Inlocuieste sentimentul de rusine cu cel de compasiune fata de propria persoana.