Bătăușii….Ei bine, părinții știu foarte bine ce reprezintă termenul de „bătăuș” și ce înseamnă conceptul de „a fi intimidat”. Cu toate astea, devine complicat de explicat unui copil.
Pe de o parte, nu vrei să-l sperii pe cel mic atât de tare încât să-l faci să nu mai vrea să meargă la școală sau la joacă. De ce? Pentru ca in aceste locuri ar putea să dea peste un copil bătăuș, dar, pe de cealaltă parte, trebuie să și știe despre ce este vorba. Deși o să vezi că termenul nu reușește să cuprindă totalitatea acțiunilor agresive, pentru a ușura comunicarea, o să folosesc cuvântul de „bătăuș”. Acesta indica o persoană ce este agresivă atât fizic, cât și psihic.
Ce este un bătăuș?
Noi, românii, avem acest termen pentru a defini pe cineva agresiv, care doar lovește, împinge, mușcă sau rănește fizic o altă persoană. Americanii insa, au înglobat în cuvântul „bully”, pe lângă agresiunile fizice și agresiunile psihice. Exemple: insultele, hărțuiala, amenințările, bătaia de joc și răspândirea de zvonuri despre cineva cu intenția de a-l face de râs.
Bullying
Și pentru că mulți dintre copii au acces la internet și la rețele de socializare, nu trebuie uitată nici agresiunea online, care nu e deloc mai puțin periculoasă decât cea reală. Motiv pentru care atunci când vei purta o astfel de discuție cu copilul, spune-i și despre pericolele ascunse ale mediului virtual.
Cum pot fi evitați bătăușii?
Odată ce copilul a înțeles termenul, asigură-te, în primul rând, că cel mic știe cum să își facă singur cunoștință cu alți copii. Cum să se alăture altor copii la locul de joacă și cum să joace corect, pentru că bătăușii nu îi iau la țintă pe copiii care au bune abilități sociale. În al doilea rând, menține un mediu în care toți oamenii, indiferent de vârstă, sunt tratați cu respect.
Iubire si respect
Copiii care cresc într-un cămin plin de iubire și căldură sunt mult mai încrezători în propria persoană, motive ce-i fac, de asemenea, să fie ocoliți de bătăuși. În al treilea rând este important să ai cu copilul o relație deschisă, în care el să aibă încredere să îți spună orice. Inclusiv și dacă este ținta unui bătăuș.
Cum se apara?
Nu în ultimul rând, învață-l cum să se apere într-o manieră calmă și respectuoasă. Dacă bătăușul nu se retrage, asigură-ți copilul că a-ți spune ție sau a-i spune unui adult responsabil este lucru cel mai bun și corect pe care îl poate face.
Avantajele unei astfel de discuții
Dacă cel mic înțelege ce presupune intimidarea, atunci va ști să recunoască atunci când i se întâmplă lui sau altor copii. Acest lucru îl va face să îți pună întrebări despre astfel de lucruri și despre cum se poate proteja. Este important să îl asculți și să îl faci să înțeleagă că tu ești o persoană de încredere căruia el poate să i se destăinuie.
Daca nu stie…
Dacă cel mic nu știe nimic despre acest subiect, atunci nu va ști cum să recunoască un comportament agresiv. El poate chiar crede, total greșit, că este vina lui, că poate a făcut el ceva anormal, de este tratat agresiv. Așadar, este important să vorbești cu el despre bătăuși, despre intimidare. De ce? Pentru ca cel mic să știe că un astfel de comportament nu este de acceptat și nu trebuie să îi fie rușine pentru că este victima unui agresor.