Stiai ca merisoarele se numara printre fructele cu cea mai mare concentratie de antioxidanti? Acestea sunt o sursa excelenta de vitamine si protejeaza celulele organismului de efectele negative ale radicalilor liberi care accelereaza procesul de imbatranire.
Pe lista super-puterilor se afla si propietati antiinflamatorii, de fortificare a sistemului imunitar sau de ameliorare a problemelor tenului (acnee, dermatite, psoriazis sau acne). Suficiente motive pentru care merisoarele ar trebui incluse in dieta ta zilnica!
Cum si unde?
Merisorul este originar din America de Sud, iar in Romania arborele creste la altitudini mari, in special in zonele de munte. Popularitatea de care se bucura se datoreaza in principal efectelor benefice pe care le au in tratarea si ameliorarea a nenumarate afectiuni. In plus, propietatile terapeutice ale acestor fructe sunt sustinute de nenumarate studii.
Antioxidantii miraculosi din merisoare sunt mai concentrati decat cei care se gasesc in alte legume si fructe precum capsunele, spanacul, broccoli sau strugurii rosii.
Cum le consumi?
Un fruct foarte versatil, merisoarele pot fi consumate in multiple feluri. Poti opta pentru sucuri, extract, ceai, fie dulceata, fructe uscate sau proaspete de merisoare. Poti alege sa le consumi si sub forma de pulbere sau suplimente. Indiferent de forma in care alegi sa te bucuri beneficiile sunt importante!
Cercetatorii au descoperit ca fructele micute si rosii contin substante care previn infectiile urinare si ca sunt o sursa excelenta de vitamine esentiale pentru sanatatea ta.
O singura portie de merisoare contine procente semnificative din doza zilnica recomandata din cei mai importanti nutrienti (aportul optim de substante nutritive):
24% Vitamina C
18% Fibre
20% Mangan
8% Vitamin
7% Cupru
6% Vitamina K
6% acid pantotenic
Merisoare. Beneficii pentru sanatate
Potrivit celor mai recente studii medicale, merisoarele au beneficii importante pentru sanatate. Iata care sunt afectiunile care pot fi ameliorate prin consumul lor!
1. Previn si trateaza infectiile urinare
Propietatile antiinflamatorii ale merisoarele le transforma in aliatul ideal in prevenirea si tratarea infectiilor urinare. Potrivit specialistilor, fructele ajuta la restabilirea unui PH adecvat, impiedicand raspandirea bacteriilor E.Coli in peretii tractului si a vezicii urinare. Mai mult, sucul si extractul de merisoare previn aparitia acestor infectii dureroase.
2. Intaresc sistemul imunitar
Antioxidantii puternici din merisoare au rol de fortificare a sistemului imunitar si protejeaza impotriva racelilor si a simptomelor gripei. Prin eliminarea toxinelor din organism si protectia pe care o ofera impotriva raspandirii bacteriilor, fructele creeaza un scut de protectie pentru organism impotriva bolilor.
3. Protejeaza impotriva afectiunilor cardiovasculare
Amerindientii foloseau merisoarele pentru purificarea sangelui, iar cercetarile recent au demonstrate ca fructele au efecte antiinflamatorii asupra sistemului cardiovascular. Antioxidantii ajuta la scaderea nivelului colesterolului si a tensiunii arteriale, ambele asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare.
4. Au efecte anti-inflamatorii
Inflamatiile din organism sunt cauza a nenumarate afectiuni printre care se numara cele digestive, cardiovasculare, renale, dentare, diabetul sau bolile autoimune. Alimentele cu propietati antiinflamatorii sunt un remediu natural care te ajuta sa combati inflamatiile.
Iata si explicatia: inflamatiile apar in momentul in care sistemul imunitar este depasit in incercarea de scapa corpul de toxine. O dieta saraca in antioxidanti duce la inmultirea radicalilor liberi, care ataca celulele ataca diferite organe si accelereaza procesul de imbatranire
Contraindicatii in consumul de merisoare
Poti consuma fara probleme merisoare ca atare sau sub forma de suc si extract intrucat nu sunt inregistrate cazuri de reactii adverse. Un caz special il reprezinta copii si femeile insarcinate care nu ar trebuie sa foloseasca extractul de merisoare fara recomandarea unui medic.
In cazul infectiilor urinare este important sa nu tratezi aceasta afectiuni doar cu extract sau suc de merisoare. Un consult medical este obligatoriu, cat si prescriptia unui antibiotic.
Merisoarele, sucul de merisoare si extractul pot fi consumate fara probleme intrucat nu apar reactii adverse. In cel mai rau caz, un consum exagerat din punct de vedere al cantitatii poate produce diaree.
In ceea ce priveste interactiunile cu alte medicamente, ar trebui sa te consulti tot cu medicul tau daca urmezi deja un tratament medicamentos si intentionezi sa iei extract de merisoare. Acest extract ar putea interactiona cu medicamentele care subtiaza sangele, cu aspirina, cu unele antibiotice, sau statinele.