6 strategii de stimulare a copiilor? Ei bine, da! Când sunt la grădiniță, cei mai mulți dintre copii vorbesc non-stop. În școala generală mulți dintre ei încep să se închidă. Și pentru că în cele mai multe familii, există tendința ca toată lumea să se grăbeasca la cină.
Seara, copiii care abia așteaptă să se întoarcă la calculatoare, telefoane sau tablete, este cu atât mai important să încerci să-i faci să comunice mai mult. Iată care sunt strategiile pe care le poți folosi pentru a-ți atinge acest scop.
6 strategii de stimulare a copiilor ca să vorbească mai rapid
-
Observă subiectele interesante
Fii atentă la ceea ce îi face pe copil să discute și lasă tot ceea ce faci pentru a răspunde și a continua conversația. Este de o importanță majoră să dai deoparte treaba pe care o ai de făcut și să te focusezi pe întrebările copilului, dar modul în care tu îi răspunzi este crucial în a construi o legătură apropiată între voi. Pentru copil, acest lucru îi arată dacă poate conta pe tine să ți se confeseze atunci când are nevoie.
-
Pune întrebări fără a judeca
Întrebările care încep cu „De ce?” îi fac pe copii să adopte o poziție defensivă. De asemenea, întrebările generale pe care i le pui, nu îl vor face să se deschidă foarte mult. Așa că, cel mai bine este să te folosești de întrebări precum: „Care a fost cel mai bun lucru care ți s-a întâmplat azi la școală?”, „Copiii de la școală vorbesc vreodată despre prieteni și prietene?” sau „Cum crezi că se vor îmbrăca majoritatea copiilor care merg în excursie?”
-
Nu sări cu soluții și sfaturi
Copilul are nevoie de o șansă de a se elibera de ceea ce îl sâcâie și nu poate auzi vreun sfat înainte de acest lucru. Apoi are nevoie de ocazia de a găsi propria soluție, mod în care copilul își dezvoltă încrederea în sine. Dacă sari imediat cu soluții, îl faci să se simtă incompetent. Știu că este greu să nu îi spui cum să facă și ce să facă, dar pentru copil este și mai dificil să nu reușească să aibă încredere în el. Poate te va liniști să știi că dacă reușim să nu îl batem la cap cu sfaturile noastre, copilul cel mai probabil ne va căuta singur atunci când va avea probleme.
-
Iată 6 strategii de stimulare comunicațională.Momente speciale
Creează un „timp special”, în rutina ta, pe care să-l petreci cu copilul. Fie că este vorba de un tată care merge împreună cu fiica la un prânz, o dată pe lună sau merg săptămânal să joace tenis, fie că mama află ce se mai petrece în viața băiatului atunci când îl duce la antrenamentele de fotbal, este important să creezi momente deosebite. Copiii, de regulă, așteaptă aceste ocazii pentru a comunica lucruri ce îi supără.
-
Acționează cu calm
Dacă atunci când încerci să te apropii, copilul are o reacție care te rănește, nu reacționa cu furie. Spune „Au!” și întoarce-te la ce făceai, înainte de a apărea tentația de a reacționa nervos. Cu siguranță copilul se va simți prost că te-a rănit, așa că amintește-ți că ieșirea lui a fost probabil neintenționată și că prioritatea este apropierea de copilul tău, nu descărcarea ta nervoasă. Mai târziu, când ești calmă, spune-i copilului că îți doreai foarte mult să fii aproape de el și cât de tare te-a rănit. Copilul își va cere scuze, mai mult ca sigur și va învăța cum să se comporte. Dacă nu se întâmpla aceste lucruri, atunci sunt semne că relația dintre voi are nevoie de ceva muncă de reparație.
-
Fii mereu la dispoziție
Nimic nu îi face pe copii să se închidă mai mult decât presiunea la care îi supun părinții care vor să știe despre tot ce se întâmplă în viața lor. Nu uita niciodată că și copiii au nevoie de intimitate și vor vorbi atunci când li se întâmplă ceva deosebit și asta doar dacă părintele a dovedit că este un bun ascultător. Arată-i că ești mereu dispusă să îl asculți, chiar și atunci când ești în bucătărie și pregătești cina sau când ești plecată la cumpărături, asigurându-l că te poate suna oricând.