Daca e cearta, atunci cearta sa fie. Si ce razboi! Si ce lupta! Si ce descatusare de forte si de energii! Si ce vorbe dure aruncate! Si ce tensiune! Si ce ura! Numai ceva, mama: nu uitati sa tineti cont si de ce zice celalalt!
Daca ai copii, e greu sa te plictisesti. Si e si mai greu sa ii faci sa se tina deoparte de conflicte. E practic imposibil. Pentru ca relationarea cu ceilalti presupune infruntare Presupune certuri si neintelegeri.
Si totusi, eu ca mama, vreau sa imi ajut copiii. Vreau sa ii invat sa gestioneze confictul cat mai sanatos.
Siegel si Bryson spun ca „fiecare nou dezacord este mai mult decat o dificultate de supravietuire. El reprezinta o noua oportunitate pentru a-i invata pe copii lectii importante, astfel incat sa poata prospera relational.”
Iata cateva strategii pe care ei ni le propun. Mai degraba aptitudini simple de supravietuire in cazul conflictelor.
Priveste prin ochii celeilalte persoane: ajuta-i pe ceilalti copii sa recunoasca punctele de vedere ale celorlalti
E greu sa vezi lucrurile empatic. Sa te pui in pielea celuilalt. Uneori, noi vedem doar ceea ce dorim sa vedem. Mai ales atunci cand suntem angajati intr-un conflict. Iar in cazul copiilor e si mai greu. Ce conteaza este sa nu il ignori pe celalalt, sa nu il negi. Ci dimpotriva! Sa folosesti conflictul ca sa te conectezi, ca sa te apropii de aparenta victima a ciocnirii.
Fa-ti copiii sa poata simti ceea ce simte celalalt. Pune-le intrebari despre modul in care se simte copilul agresor. Ajuta-i sa intelega DE CE-ul din spatele loviturii. ( citeste continuarea pe pagina 2)