Bullying? Ce este si cum se manifesta acest fenomen? Ghid pentru parinti

Bullying? Ce este si cum se manifesta acest fenomen? Ghid pentru parinti

Termenul de „bullying” nu are o traducere exacta in limba romana. Acesta poate fi definit cu ajutorul unor termeni precum intimidare, terorizare, brutalizare, chiar si cel de hartuire.

 

Scoala functioneaza asemeni unui micro-univers social, unde copii tai primesc primele informatii despre cum sa se comporte in societate. Aici, ei invata prima data despre validare, identitate sociala, acceptare, pe de o parte, dar si despre respingere, violenta sau lipsa de empatie.

Bullying? Ce este si cum se manifesta acest fenomen?

Termenul de „bullying” nu are o traducere exacta in limba romana. El poate fi definit cu ajutorul unor termeni precum intimidare, terorizare, brutalizare, chiar si cel de hartuire.

De ce bullying?

Bullying-ul poate fi inteles ca un act de violenta fizica, dar si emotionala sau psihica, reprezentand un comportament agresiv, intentionat si repetat din partea unuia sau mai  multor colegi. Copilul poate fi tachinat, amenintat cu bataia, umilit sau chiar, in unele cazuri, supus unor atacuri fizice.

In toate acestea cazuri, victima bullying-ului nu se poate apara. Mai mult, nedepistat la timp un asemenea comportament poate lasa traume emotionale si afecta abilitatea copilului de a se integra in societate

Umilire

Exista diferitele tipuri de manifestari asociate cu acest comportament, printre care se numara excluderea din grup, umilirea, distrugerea lucrurilor altcuiva sau violenta fizica. Uneori aceste tachinari se transforma in imbranceli sau chiar, in anumite instante, in atacuri fizice.

In literatura de speciaitate fenomenul de bullying este identificat dupa trei criterii:

  • este un comportament agresiv sau o actiune de a face rau intentionat;

  • este un comportament care se repeta in timp;

  • relatiile interpersonale sunt caracterizate de un dezechilibru de putere. Agresorul isi alege drept victima un copil perceput ca fiind vulnerabil si care nu se poate apara singur.

Tipuri de bullying

Comportamentul de tip bullying se poate manifesta fara o provocare concreta. Actiunile negative includ un comportament agresiv care se poate exprima in diferite forme.

Bullying fizic: implica lovirea, imbrancirea, deposedarea de bunurile personale

Bullying verbal: injuraturi, ridiculizari, sau realizarea unor comentarii sexiste, rasiste si manifestari homofobe

Bullying social: excluderea dintr-un anumit grup sau raspandire unor zvonurilor negative cu scopul de a distruge reputatia sau relatiile sociale ale victimei

Cyber bullying: raspandire unor zvonuri pe retele sociale, amenintari, remarci umilitoare prin intermediul mesajelor.

Cauzele si frecventa bullying-ului

Psihologii atrag atentia ca de multe ori copilul-agresor apeleaza la violenta ca o forma de defulare sau exprimare. Acesta poate fi la randul sau o posibila victima a abuzului sau neglijentei.

Cauze

Cauzele care determina cel mai adesea un astfel de comportament pot fi: lipsa de empatie, expunerea sau preluarea unor modele de comportament similar. De multe ori, copii reproduc ceea ce vad acasa sau in familie. alte motive? Egocentrism sau o forma de orgoliu exacerbate.

Acasa e important

Specialistii sunt de parere ca factorul principal care conduce la un aparitia comportamentului de bully este corelat de mediul familial. Aici, copii invata de la parinti sau de familia extinsa.

Date statistice

Fenomenul de bullying este extrem de raspandit. Potrivit ultimelor date furnizate de UNESCO, la nivel  mondial, peste 260 de milioane de copii si de tineri sunt victimele violentei in scoli, a agresiunilor sexuale si a bullying-ului. In scolile din Romania, cel mai recent studiu al Fundatiei Salvati Copiii arata ca trei din zece copii sunt amenintati cu bataia de catre colegi. Mai mult, unul din patru copii a fost umilit de catre colegii sai.

2016

Un raport intocmit de UNICEF, in 2016, care a analizat peste 100,000 de copii victime ale bullying-ului din 18 tari a evidentiat ca principale triggere ale comportamentului agresiv urmatoarele aspecte:

  • infatisarea fizica (25%)
  • orientarea sexuala (25%)
  • etnia sau apartenenta nationala (25%).

In plus, copii cu dizabilitati se numara si ei printre categoriile targetate, alaturi de minoritati etnice sau imigranti.

Tulburari emotionale

Copii care sunt victime ale bullying-lui risca sa se confrunte cu diferite probleme emotionale, tulburari comportamentale si au dificultati in a relationa cu ceilalti copii.

Acestia sunt mai predispusi sa resimta anxietate sociala, o stima de sine scazuta, sa prefere singuratatea sau sa se retraga in propria lume. Mai mult, victimele bullyingului pot dezvolta fobii sau chiar un comportament agresiv la randul lor.

Semnele care indica faptul ca un copil este victima bullying-ului

Este posibil ca atunci cand este victima bullying-ului sa nu vorbeasca despre asta cu familia pentru a nu inrautati situatia sau pentru a da motive de ingrijorare.

Chiar daca el nu vorbeste despre aceasta situatia sunt cateva semne la care trebuie sa fii atenta.

  • lipsa dorintei de a merge la scoala sau acuze ca se simte rau in zilele de scoala;

  • lipsa dorintei de a lua parte la activitati sau evenimente sociale alaturi de alti elevi;

  • comportament diferit fata de modul cum actioneaza in mod normal;

  • copilul tau s-ar putea sa inceapa brusc sa piarda bani sau obiecte personale

  • copilul poate ajunge acasa cu hainele rupte sau cu bunurile distruse si sa ofere explicatii care nu au nici o logica;

  • copilul tau s-ar putea sa inceapa sa vorbeasca despre renuntarea la scoala si sa nu participe la activitatile care ii implica si pe ceilalti colegi

Tocmai din aceasta cauza este important ca familia sa il ajute sa inteleaga aceasta situatie si sa il indrume in a dezvolta relatii sanatoase cu ceilalti copii.

Copilul tau este victima bullying-ului. Ce poti face?

Este important ca scoala sa ramane un mediu sigur unde copilul tau invata lucruri esentiale pentru dezvoltarea sa ca adult. Relatiile sociale sunt un punct important in acest sens. Insa, daca simti ca acesta ar putea fi victima bullying-ului este important sa-l spijini si sa il faci sa inteleaga cat mai bine situatia in care se afla.

  • Asculta-ti copilul si asigura-l ca are dreptul sa fie in siguranta.

  • Ajuta-ti copilul sa inteleaga ca existe diferente clare intre “a para” si a raporta un anumit incident. Curajul necesar pentru a raporta o astfel de situatie este important. Este important sa inteleaga ca prin curajul de a raporta poate proteja alti colegi.

  • Stabileste o intalnire pentru a discuta cu invatatorul/dirigentele copilului tau

  • Oricat de dificil ar fi, incearca sa iti pastrezi calmul si sa faci un plan concret

  • Daca in urma discutiilr cu personalul scolii, copilul tau inca are probleme, revino si incearca sa discuti cu directorul scolii.

Cu totii ne dorim ca scoala sa ramana in un spatiu in care relatiile de colaborare si prietenie primeaza. Tocmai din acest motiv, este important ca de la varste cat mai fragede copii sa inteleaga ce este bullying-ul, consecintele acestuia si de ce trebuie eliminat.

Cum il tii la distanta?

Potrivit Unicef, acest lucru se realizeaza insa printr-un plan pe termen mai lung ce ia in calcul urmatoarele:

  • Metode non-formale de educare anti-bullying, cum ar fi jocurile de rol, prin care copiii sa inteleaga postura in care se expune fiecare parte a actiunii de bullying si sa constientizeze consecintele grave pe care neglijarea le poate avea.

  • Abordarea subiectului la orele de dirigentie.

  • Organizarea de seminarii si dezbateri cu psihologi sau persoane care au fost parte a fenomenului bullying si care au reusit sa depaseasca situatia, ca exemplu de buna practica.

  • Anuntarea imediata, de catre elevi, a unui adult (profesor,  invatator, consilier scolar, parinte) ori de cate ori este constatat un act de bullying asupra unui coleg.

My title page contents