Ce sa nu faci cand copilul tau plange? Plansul este atat de prezent in viata unui copil, incat modul de reactie si manageriere a acestor momente de eliberare emotionala de catre parinte, este foarte important pentru linistea interioara a copilului.
In astfel de situatii ceea ce nu trebuie sa faci ca parinte, este poate la fel de important ca ceea ce trebuie sa faci.
Nu ii distrage atentia.
Cand iti distragi copilul de la ceea ce simte, ratezi sansa de a te conecta cu el. De a-l ajuta sa invete abilitati de reglarare emotionala de care cu siguranta va avea nevoie in viitor. De asemenea, vei trimite mesajul ca sentimentele sale nu sunt importante. Si mai mult: ca sunt prea mult pentru tine ca parinte si ca te coplesesc.
Trebuie sa stie
Copiii au nevoie sa stie, ca parintii sunt capabili sa ii sprijine in plan emotional pentru a se simti in siguranta. Totodata, este si un mod nerespectuos de a reactiona. Daca te-ai afla intr-o situatie similara cu un adult, si in timp ce tu te deschizi iti focuseaza atentia pe ceva irelevant, cu siguranta te-ai simti negat. Ba chiar rusinat, nerespectat si nu a-i mai avea incredere in el pe viitor.
Nu il pedepsi.
Pedeapsa si recompensa nu fac parte din ceea ce inseamna respectful parenting. Asa ca, nu il pedepsi, nu il ameninta, nu il face de rusine, nu il invinui sau judeca pentru ceea ce simte.
Fara „dar”.
Cand empatizezi cu copilul tau, evita folosirea lui „dar”, deoarece acesta invalideaza tot ce ai spus inainte de rostirea lui. „Inteleg ca esti trist pentru ca ai fi vrut sa mananci o felie de prajitura, dar din pacate nu se poate”. Evita astfel de formulari. Empatia este suficienta.
Nu pune multe intrebari.
Cand copilul este coplesit de emotii, nu este capabil sa ofere prea multe raspunsuri. Intai empatizeaza si pastreaza intrebarile pentru mai tarziu. Este suficient sa spui „este in regula sa plangi”. Nu incerca sa ii induci sentimentul ca este bine, pentru ca in acele momente clar nu este intr-o stare buna, si efectul poate fi de minimalizare a situatiei.
Nu impune limite de timp.
Nu folosi empatia ca modalitate de a iti determina copilul sa se opreasca din plans. Nu acesta este obiectivul, ci sa il faci sa se simta auzit, inteles, validat si sustinut. Asta ar putea dura ceva timp si 5 minute sa nu fie suficiente. Empatia nu este o tehnica pentru control, ci de a iesi in intampinarea nevoilor emotionale ale copilului.