Cum sa cresti un copil responsabil

Cum sa cresti un copil responsabil. Doua dintre cele mai importante calitati pe care le poti dezvolta de foarte timpuriu la copilul tau sunt responsabilitatea si independenta. Psihologul Daniela Teodora Seucan te sfatuieste ce sa faci, ca sa te asiguri ca dezvolți responsabilitatea si increderea copilului tau:

• permite-i sa devina independent lasandu-l sa se imbrace singur, sa se hraneasca singur, sa se spele singur si incurajandu-l sa-si asume responsabilitatea.

• da-i oportunitatea de a te ajuta prin casa deoarece in acest fel il inveti despre datorie si dedicatie si in plus, castiga un simt al realizarii care va determina o dorinta sporita de a realiza lucruri si mai complexe pe masura ce creste.

• da-i responsabilitatea de a avea grija de o planta de apartament sau din gradina voastra.

• permite-i copilului sa-si planifice singur timpul de dupa scoala, astfel nu va trebui sa-i reamintesti mereu ca e timpul sa-si faca temele. Va fi mult mai implicat in sarcinile planificate de el deoarece aceasta planificare proprie ii da un simt al controlului si al datoriei contrar celui de supunere perceput cand tu, parintele ii spui mereu ce sa faca. Daca sare peste o sarcina, lasa-l sa simta consecintele si nu te grabi sa-l salvezi facand tu in locul lui ce a scapat din vedere.

Daca te comporti mereu ca un “salvator” ii transmiti copilului de fapt ca intotdeauna va fi cineva acolo sa-i repare greselile si astfel nu se va mai stradui sa dea tot ce-i mai bun in ceea ce face.

In plus, daca il lasi sa faca greseli si sa invete din ele, este mai putin probabil sa repete respectivele greseli.

Abilitatile de rezolvare de probleme si luarea de decizii sunt trasaturile care trebuie dezvoltate o data cu responsabilitatea si independenta. Da-i copilului oportunitatea sa ia decizii de mic si apoi discuta cu el deciziile luate. In acest fel, copiii incep sa-si vada propriul rationament si sa anticipeze consecintele alegerilor facute.

Cum sa cresti un copil responsabil. Iata cateva activitati pe care le poți organiza:

• invita cativa prieteni de-ai copilului tau si antreneaza-i in urmatorul joc: asaza pe podea atatea foi A4 cati copii sunt, iar apoi porneste muzica. Toti copiii trebuie sa danseze simultan printre foi. Cand se opreste muzica, fiecare copil va trebui sa se urce pe o foaie, iar daca ramane cineva pe dinafara, vor fi toți eliminati. La fiecare oprire a muzicii una dintre foi se elimina. Urmareste liderii naturali, copiii care vin cu idei astfel incat sa se asigure ca fiecare membru este pozitionat pe o foaie, fie ca sugereaza sa rearanjeze foile sau sa le rupa. La sfarsitul jocului, discutati solutiile si incurajati si copiii care n-au venit cu solutii sa genereze unele idei sau sa-si exprime parerea in legatura cu solutiile celorlalti.

Cum sa cresti un copil responsabil

• Cat mai des, propuneti copilului spre rezolvare diferite scenarii ipotetice. De exemplu, el este capitanul unei corabii naufragiate, iar acum trebuie sa gaseasca solutii de supravietuire pana vin ajutoarele; trebuie sa gaseasca modalitati de a-si procura hrana, de a se apara de animalele salbatice, de a trai cu populatia indigena etc.

• De asemenea, lasa-l pe el sa-si aleaga activitatile extrascolare, deoarece oferindu-i abilitatea de a lua decizii ii dezvolti nu doar logica si rationamentul, dar si personalitatea.

• Lasa-l sa-si aleaga cartile pe care vrea sa le citeasca deoarece studiile arata ca astfel va citi mult mai bine si mai mult

• Include-l in deciziile de familie, lasa-l sa-si exprime opinia si sa vada diferitele puncte de vedere si modalitatile de negociere si compromis.

 

Mai multe informatii pe audiobookul Dezvolta liderul din copilul tau, disponibil pe audiparenting.ro.

 

foto Shutterstock.com

My title page contents