Azi vorbim despre refuzul de a-si face temele. Tu te confrunti cu acest subiect? Ai tai copii cum trateaza acest subiect? Tu ce faci cand apare refuzul copiilor in fata temelor?
Gata si ziua asta de scoala. Copilul a ajuns la scoala, insa nu e intr-o stare pro teme. Cum faci? Ei bine, chiar daca scoala a inceput de ceva vreme, si copiii s-au obisnuit cu noua rutina, uite problema: temele. Tu vrei sa le faca acum, insa ei prefera mai tarziu. Si uite asa apare scandalul.
Handinhandparenting.org iti propune cateva sugestii care sa opreasca refuzul copiilor in fata temelor:
Descopera fricile celui mic!
Unoeri, cei mici reufza sa isi faca temele de frica, iar aceasta frica este cat se poate de justificata. Conform Handinhandparenting.org, cand stau la birou, in fata cartilor pentru scoala, cei mici trebuie sa iti demonstreze tie, lor si apoi colegilor si invatatoarei ceea ce stiu.
In cazul in care nu sunt suficient de pregatiti, copii se tem ca se vor face de ras in fata parintilor sau ca nu le vor satisface asteptarile. Astfel, descoperi care este principala cauza cand vine vorba despre refuzul copiilor in fata temelor.
Teama de a nu eșua, este benefică sau nu?
Daca cel mic trebuie sa arate si sa demonstreze care sunt adevaratele lui cunostinte, apare automat si frica de a nu esua. Potrivit Handinhandparenting.org, exista urmatoarele situatii:
-
Copilul iti spune mereu „ NU”
Este timpul ca copilul tau de 7 ani sa-si faca temele. De fiecare data cand ii sugerezi acest lucru te evita. Ba chiar esti intampinata cu lacrimi, refuzuri si vaicareli. Stabileste o limita si arata-i ca esti alaturi de el. Mangaie-l usor pe spate si spune-i ca a venit timpul sa isi faca temele. Ce faci daca acesta refuza categoric si se indeparteaza? De fiecare data cand refuza sa deschida cartile, stabileste usor niste limite. Lacrimile vor veni inevitabil si vor starni manie: „ fac asta doar pentru ca ma pui tu!”; „ eu nu pot face acest lucru”; „ ma simt prost”, sunt doar cateva dintre replicile pe care le vei auzi cu greu. Dar lasa criza de furie sa treaca, fii mereu langa el si ofera-i cuvinte linistitoare. Cand lacrimile s-au uscat si furia a disparut el se va simti mai linistit si va accepta mai usor ideea de a-si face temele pentru acasa.
Ce se petrece?
Atunci cand un copil se opune, incearca sa-ti arate ca are nevoie de sprijinul tau. Stabilirea unor limite ii da un motiv bun pentru a lasa toate acele emotii sa iasa la suprafata. Pentru ca astfel reuseste sa se descarce. Cand al tau copil simte ca ii esti aproape, el stie ca se poate baza pe mana ta de ajutor. Si uite asa, el va depasi mai usor aceste emotii. Iar temerile sunr alungate.
-
Copilul nu are dispozitia necesara
Uneori nu ai nevoie de cine stie ce studii pentru a-ti da seama ca cel mic nu este intr-o dispozitie buna. Pur si simplu vei vedea cum ultimul lucru la care se gandeste sunt temele. Cand fetita ta il necajeste pe fratele ei, actioneaza distructiv sau iti solicita atentia, este modul ei de a spune „ nu ma simt bine! Am nevoie de ajutor!”. O poti ajuta sa depaseasca momentul, oferindu-i atentia de care are nevoie. O bataie cu perne ar putea fi o modalitate simpla si usoara prin care ea sa scape de tensiune si sa se relaxeze. Dupa ce jocul s-a incheiat si starea ei de spirit s-a imbunatatit, ii poti sugera ca este momentul sa-si faca temele.
Ce se petrece?
Atunci cand emiti o invitatie la joaca, ii aduci automat rasul si fericirea. Chicotelile si distractica o vor ajuta sa scape de tensiune, dar in acelasi timp trebuie sa o faci sa se simta si apreciata. In cadrul bataii cu perne, las-o pe ea sa castige. Retrage-te la un colt de canapea si arata-i ca a invins. Acest lucru ii va stimula increderea in sine si o va ajuta sa abordeze cu mai mult entuziasm temele.
-
Cand proiectele sunt infricosatoare
Fie ca vorbim de memorarea unor capitale, judete, nume de munti, concursuri de matematica, proiectele sunt infricosatoare pentru copii.
Fiica ta cea mare trebuie sa invete intr-o luna, fiecare stat european si capitala acestuia. Cum procedezi? Ei bine este clar ca va avea nevoie de ajutorul tau. Incearca sa fii mereu alaturi de ea. Ajut-o sa-si organizeze timpul si materia pe care trebuie sa o invete. Poate ordona statele in grupuri de cate 6 si le poate invata in zile diferite. E important sa nu isi incarce memoria. Daca vezi ca este prea mult si nu functioneaza, nu renunta sa o ajuti. Copilul se poate simti descurajat si se poate considera incapabil sa faca acest efort, mai ales daca vede ca treaba nu merge bine de la inceput. Stai langa ea si arata-i ca tu ai incredere si ca esti convinsa de capacitatile ei. Dupa o portie de plans, in care isi va descarca sentimentele tensiunea va fi eliminata treptat si se va putea apuca de invatat mult mai usor.
Ce se petrece?
Atunci cand stai langa copilul tau si ii arati ca estu pozitiv, il vei ajuta sa-si infranga teama mai repede decat sa fuga de ea. In acelasi timp trebuie sa fii foarte atenta si sa nu te lasi coplesita de emotiile copilului tau.
Adaptare Handinhandparenting.org