la ce vârstă e bine să faci copii

Studiile, cariera, gasirea unui partener potrivit ocupa primele locuri intre prioritatile multor femei. Si sunt absolut firesti. Doar ca atunci cand toate acestea sunt pe fagasul normal al vietii, dorinta de a avea copii se realizeaza mai greu sau ramane doar un vis. Si atunci, la ce varsta e bine sa faci copii?

 

Chiar daca la 30-35 de ani nicio femeie nu simte ca imbatraneste, fertilitatea scade. Aceasta depinzand de fapt de varsta femeii, de rezerva ovariana pe care o are, de sanatatea ovarelor. Daca la exterior nu exista niciun semn al imbatranirii, intern, lucrurile stau cu totul altfel.

Cum si ce?

La nastere, fiecare femeie are un numar de ovule, aproximativ doua milioane, iar numarul acestora scade treptat ajungand ca la varsta pubertatii, rezerva ovariana sa cuprinda in jur de 300.000-400.000 de ovule. La fiecare menstruatie, numarul ovulelor scade – pentru fiecare ovul eliberat se consuma aproximativ alte 500 de ovule, ce nu se maturizeaza si sunt absorbite de organism. Astfel, pe masura ce varsta femeii inainteaza, rezerva ovariana isi urmeaza cursul de scadere. Ca exemplu, la menopauza, numarul ovulelor ajunge la aproximativ o mie.

La ce vârstă e bine să faci copii?

Scaderea rezervei ovariene este principalul motiv pentru care o femeie dupa varsta de 32-35 de ani ramane mai greu insarcinata decat una cu zece ani mai tanara. Practic, rezerva ei ovariana cuprinde 8-12% din numarul total de ovule pe care l-a avut initial.

Problemele ginecologice și sarcina

Odata cu trecerea anilor pot aparea insa si diverse probleme din sfera ginecologica cum sunt infectiile pelviene, leziunile la nivelul trompelor uterine, prezenta endometriozei ori a fibromului uterin. Toate acestea devenind acute in timp si reprezentatnd o cauza a infertilitatii de tip feminin. Tot trecerea anilor se face vinovata de scaderea libidoului si a frecventei raporturilor sexuale, de aparitia kilogramelor nedorite in plus, de imbatranirea mucoasei ce captuseste uterul (endometrul).

Rezerva ta

Pentru a afla care este rezerva de foliculi ovarieni pe care o mai ai la un moment dat, se poate efectua un test simplu de sange numit AMH (hormonul anti_Mullerian). Recoltarea probei de sange nu necesita o pregatire speciala, iar valoarea acestui hormon nu este influentata de ziua din ciclul menstrual aleasa pentru test.  Testul AMH este un bun indicator al rezervei ovariene.

La ce varsta e bine sa faci copii?

La ce varsta e bine sa faci copii? Cat mai devreme, am putea spune. Fertilitatea maxima a unei femei se inregistreaza intre 18 si 23 de ani si se stabilizeaza pana la 30. Declinul fertilitatii incepe usor dupa aceasta varsta, dar sigur.

 

My title page contents