Copiii au nevoie atat de radacini, cat si de aripi. Iar parintilor le revine responsabilitatea pentru ambele. Atunci cand vorbim de aripi, ne gandim la cultivarea increderii unui copil. Este o tema grea pentru orice parinte, dar esentiala. Iata 5 moduri in care poti face asta! Sa ii dai aripi.
Lasa-l sa greseasca.
In incercarea de a-si sprijini copiii pe drumul spre succes, parintii intervin si pierd din vedere rezistenta, care se construieste prin nereusite sau pasi facuti inapoi. Desi e facuta cu bune intentii, consecintele pe termen lung nu sunt pozitive. Copiii incep sa se simta incapabili sa faca lucrurile de unii singuri si asteapta ca parintii sa rezolve totul pentru ei. Ai incredere in abilitatea copilului tau de a se descurca si lasa-l sa greseasca. Atunci cand esueaza si se ridica, castiga incredere si determinare. Nu ii taia din aripi!
Foloseste cuvinte incurajatoare.
Cuvintele incurajatoare sunt sursa de inflorire si dezvoltare pentru copii. Acestea hranesc sufletul si construiesc increderea. Dau aripi. Frazele care critica fac exact opusul. Diminueaza stima de sine a copilului si increderea. Daca ti se intampla sa-ti critici copilul, cere-ti scuze si compenseaza cu cateva fraze incurajatoare.
Aripi pentru copilul tau. Lasa-l sa faca ce este capabil, dar in felul sau.
Increderea unui copil poate fi subminata de insistenta parintelui, care pune presiune ca lucrurile sa se intample asa cum crede el de cuviinta. Copiii au nevoie de autonomie, cel putin in cazul activitatilor pe care sunt capabili sa le faca de unii singuri. Lasa-l sa isi aranjeze parul si sa-si aleaga singur hainele. Si asta conteaza cand vrei sa construiesti aripi.
Sustine-l sa-si duca la bun sfarsit activitatile.
Copilul tau se opreste atunci cand situatiile devin provocatoare? Nu este ceva iesit din comun, insa daca se intampla de foarte multe ori, exista riscul sa se simta incompetent. Copiii nu trebuie fortati sa termine daca nu au un interes real, insa trebuie sustinuti atunci cand piedicile ii fac sa renunte. Daca renunta de fiecare data, nu vor stapani nimic cu adevarat. Cultivand stapanirea unui anumit domeniu/activitati, invata ca isi poate indeplini obiectivele apeland la perseverenta si determinare.
Nu forta independenta. Las-o sa se dezvolte in mod natural.
Copiii isi dezvolta independenta in mod natural. Daca fortezi procesul inainte ca el sa fie pregatit, vei obtine exact opusul. Independenta poate fi blocata de parinti, prin intermediul controlului excesiv. In jurul varstei de 2 ani, copilul se afirma folosind NU sau manifestandu-si dorinta de a face anumite lucruri de unul singur. Parinti pot reprima aceste manifestari spunand la randul lor NU, si inhiband dezvoltarea in mod natural a independentei copilului. In schimb, acestia nu ar trebui sa stea in cale si sa o lase sa se cristalizeze.
Articol inspirat de creativechild.com