Cum recunosti un parinte toxic?

Cum recunosti un parinte toxic? Tu stii? Majoritatea parintilor manifesta cele mai bune intentii vizavi de cresterea propriilor copii. Dar asta nu inseamna, ca sunt scutiti de greseala. Din pacate, exista si parinti care trec dincolo de granita greselilor firesti, si ajung sa manifeste un comportament toxic fata de copiii lor.

 

Sunt o serie de comportamente, care traduc influenta toxica a parintelui conform lifehack.org. Iata cum arata un parinte toxic:

  1. Nu ofera confirmare si sentimentul de siguranta copilului.

Din dorinta de a-si cali copiii pentru viata, sunt parinti care manifesta iubirea intr-o maniera dura. La maturitate, acest lucru este asociat dificultatii de a infrunta respingerea si esecul.

2. Sunt extrem de critici.

Critica face parte din procesul de invatare al fiecarui copil. In acest mod, parintii se asigura ca cei mici fac lucrurile asa cum trebuie. Insa, cand critica este prezenta in orice domeniu de viata al copilului, doar de teama ca acesta sa evite greselile costisitoare in viata, la maturitatea pretul este critica permanenta de sine.

3. Fac glume pe seama copiilor.

Aceste glume afecteaza copilul, atunci cand se transforma intr-o practica curenta. Este o metoda de subminare, care il determina sa aiba o parere proasta despre propria persoana.

4. Cred ca un comportament urat este justificabil.

Sunt acei parinti, care isi fac copiii sa creada ca merita sa fie tratati in mod agresiv, ca raspuns la un comportament necorespunzator.

5. Nu le dau voie copiilor sa isi exprime emotiile negative.

Un copil care nu se simte in siguranta sa-si exprime nevoile si emotiile, va deveni un adult caruia ii va fi dificil sa gestioneze lucrurile negative.

6. Inspira frica copiilor, chiar si cand acestia au ajus la varsta maturitatii.

Frica si respectul nu reprezinta unul si acelasi lucru. Parintii toxici au tendinta sa foloseasca actiunile si cuvintele care induc frica, copilul devenind anxios.

7. Se folosesc de sentimentul de vinovatie si de bani ca sa-si controleze copiii.

Folosesc invinuirea in mod regulat ca sa-si controleze copiii. Ofera cadouri scumpe, bani, pentru a primi ceva la schimb. Iar daca copilul nu reuseste sa se ridice la asteptarile parintelui, el va fi facut sa se simta vinovat pentru eforturile care au fost facute pentru el.

8. Refuza comunicarea, apeland la tacere si ignorand copilul.

In momentele de furie, aleg sa nu mai comunice cu copilul. Este un comportament pasiv-agresiv, care pune presiune pe celalalt, respectiv copil, sa rezolve situatia.

9. Isi fac copiii responsabili de propria fericire.

Sunt acei parinti, care le spun in permanenta copiilor cate renuntari au trebuit sa faca pentru ei, si au asteptari nerealiste.

 

My title page contents