Ce cred profesorii despre temele pentru vacanța de vară? Cam da. În mentalul colectiv, vacanța de vară e un timp al ieșirii din rutină. Din rutina școlară. Un timp al părăsirii ordinii obișnuite și de evadare în visare.
Vacanța de vară e despre scăldatul lui Nică, despre aventurile Cireșarilor, despre expediții fabuloase cu Toate pânzele sus. E despre Ultimul mohican, o Călătorie până în centrul Pământului și chiar despre umorul deosebit al lui Mircea Sântimbreanu.
Teme si pareri
Când vine vorba de temele pentru vacanță, părerile sunt împărțite, iar discuțiile aprinse. Sunt voci care considera vacanță un interval al jocului liber și al activităților de relaxare, dar și opinii potrivit cărora, în trei luni, elevii pot uita ce au învățat în timpul anului școlar.
Cum e bine?
În acest context, Didactic.ro-un produs Intuitext a realizat un sondaj în rândul cadrelor didactice, membre ale acestei comunități, pentru a răspunde ferm la o întrebare arzătoare. Cât de utile sunt temele pentru vacanța de vară? Iată ce răspunsuri au fost obținute în urma acestui chestionar:
-
43% – Temele de vacanţă sunt bune, exerciţiile îi ajută pe elevi să nu uite ce-au învăţat de-a lungul anului şcolar.
-
47% – Nu este necesar să se dea teme, acestea obosesc elevul. Şi copiii au nevoie de odihnă în vacanţă.
-
49% – Sunt utile dacă elevii primesc teme precum: să-şi facă prieteni noi, să râdă, să danseze, să facă fapte bune etc.
Totodată, Delia Lungu, psiholog și specialist Intuitext în educație, susține faptul că așa cum adulții au nevoie de concediu pentru relaxare, tot astfel și copiii trebuie să beneficieze de acest timp al deconectării.
Vis si joaca
„Nu întâmplător avem concediu 21 de zile pe an: ca să ne putem relaxa complet, să ne umplem bateriile. Avem nevoie de zile libere în care să ne putem deconecta complet. Cum ar fi dacă nu am avea concediu sau dacă în timpul concediului ar trebui să lucrăm și pentru serviciu? Ne-am mai putea relaxa? Din păcate, sunt multe situații în care concediul nu este într-adevăr concediu pentru multe persoane.
Limite si timp liber
În condițiile în care noi adulții nu percem timpul liber la adevărata valoare, atunci nu vom înțelege nici nevoia de timp liber a copiilor. Ca urmare, îi «ținem ocupați» ca să aibă ceva de făcut, cu argumentul că trebuie să nu uite ce au învățat de-a lungul anului școlar. În vacanțe, copiii au nevoie de un alt tip de învățare: timp de calitate petrecut cu părinții, lecții în natură, activități și jocuri în familie care să consolideze ceea ce au învățat la școală, multă mișcare, ore de citit în familie, întărirea prieteniilor cu alți copii etc”, este de părere specialistul Intuitext în educație.