Fiecare noua zi este o oportunitate pentru parinte de a modela viata copilului sau. Iar cuvintele sunt de multe ori unele dintre cele mai importante unelte in acest sens. De aceea, este crucial ce ii spui copilului si cum ii spui acel lucru. De ? Deoarece modul in care tu i te adresezi va fi modul in care el va vorbi cu propria persoana. Deoarece modul in care ii vorbesti copilului tau devine vocea lui interioara.
Gandeste-te la situatiile cand copilul tau ia o hotarare gresita. Totul se transforma intr-un dezastru, deoarece nu te-a ascultat. Varsa apa pe caietul de teme, desi i-ai spus sa nu ia apa cu el pe birou. Distruge ceva in casa, desi l-ai atentionat sa nu se joace cu mingea, nu isi face curat in camera etc. Cum ai reactionat? Ai rostit o fraza de genul „Daca m-ai fi ascultat, nu s-ar fi intamplat asta”?
Modul in care ii vorbesti copilului tau devine vocea lui interioara
Incearca o schimbare de focus. Nu te mai concentra pe copil, ci pe actiune. In loc sa actionezi cu furie, apeleaza la empatie. Evita tipatul, reprosurile, si in schimb, aplica consecintele care decurg natural, dar apeland la empatie autentica.
Iubirea e acolo
Adu-i aminte copilului ca il iubesti indiferent de ceea ce a facut. Acest lucru il asigura de dragostea ta, care nu trebuie conditionata prin comportament. Cand face ceva cu care nu esti de acord formuleaza astfel „Te iubesc foarte mult. Ce ai facut astazi m-a suparat si nu ma asteptam la asta din partea ta”. De asemenea, poti aplica metoda de disciplinare care se cuvine, si sa i te adresezi dupa aceea. Aminteste-i in fiecare zi ca il iubesti indiferent ca esti fericita sau suparata. Ca face alegeri bune, dar si alegeri gresite, ca sunteti aproape sau departe.
Cuvintele sunt acolo
Nu uita ca nu poti retrage ce ai spus. Cuvintele sunt foarte puternice. In loc sa ii spui copilului tau „Esti un lenes. Hai si ajuta-ma!”, incerca „Stiu ca poti sa muncesti bine. Poti sa imi dai o mana de ajutor? As termina mult mai repede”. Vei vedea ca acesta formulare pozitiva va functiona mult mai bine. In loc sa il darami, il poti ajuta sa se ridice.
Ajuta-l sa creasca
Incearca sa folosesti cuvinte care il vor sprijini pe copil sa poarte un discurs interior constructiv. Care sa il ajute sa dobandeasca incredere in propria persoana. Sa se iubeasca si sa se aprobe intocmai asa cum este.