Antrenamentul sportiv. Ce mâncăm înainte și după? O dietă echilibrată combinată cu activitatea fizică adecvată sunt esențiale pentru starea noastră de bine și pentru o condiție fizică excelentă. La fel ca în cazul efortului intelectual, avem nevoie de energie și pentru activitatea fizică, așa că este important să ne luăm porția de energie atât înainte, cât și după antrenament.
Ce este recomandat să mâncăm, astfel încât să evităm senzația de “greutate” sau oboseală, ne sfătuiește doctorul-nutritionist și expertul campaniei “Suc și Mousse 100% – aici sunt vitaminele istețe”, Șerban Damian.
Persoanele care fac sport au nevoie de mai multă energie
Dacă ai o activitate fizică intensă, este necesar să ai o dietă echilibrată, care să îi ofere organismului nutrienții necesari. Nutriționiștii spun despre carbohidrați că ar trebui să reprezinte principala noastră sursă de energie. De asemenea, este important să mâncăm de cinci ori pe zi, pentru a-i putea oferi organismului necesarul de nutrienți și vitamine.
Ce mâncăm înainte și după antrenamentul sportiv?
Este foarte important să observăm ce cantitate de fructe și legume consumăm la mesele principale, dar și la gustările dintre mese. Experții din Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă consumul a cel puțin 400 g de legume și aproximativ 300 g de fructe pe zi, împărțite în cinci porții. O porție poate însemna doar sucuri 100% sau mousse preparat din fructe și legume. Fructele, legumele, sucurile și mousse-urile conțin foarte multe vitamine, dar ajută și la absorbția carbohidraților care ne oferă energie.
De ce?
Scopul exercițiilor fizice zilnice este acela de a îmbunătăți condiția fizică, dar și a de a oferi o stare de bine. Activitățile sportive solicitante, așa cum este alergarea în cadrul unui maraton, ne ajută să consumăm foarte mulți carbohidrați. Atunci când te antrenezi în mod regulat și pentru mai mult de o oră, cantitatea de carbohidrați de care organismul are nevoie este cu atât mai mare.
Antrenament sportiv si dieta
Așadar, dacă te antrenezi periodic, ar trebui ca în alimentația ta să se regăsească cerealele, legumele care conțin amidon, fructele care oferă organismului aportul necesar de carbohidrați și ajută la menținerea nivelului de glicogen din ficat, care începe să scadă după ultima zi de antrenament” – declară nutritionistul dr. Șerban Damian, expertul campaniei „Mousse și suc 100% – aici sunt vitaminele istețe!”.
Gustări sănătoase și ușor de preparat
Conform expertului Șerban Damian, carbohidrații reprezintă o bună sursă de energie pentru organism și ajută la prevenirea oboselii cronice, dar și la refacerea resurselor de glicogen din ficat și a țesutului muscular.
„Pentru eficientizarea activității fizice, încetinirea pierderii glicogenului si pentru a evita aparitia crampelor musculare, se recomandă consumul unor alimente sărace în grăsimi, ușor de digerat, consumul carbohidraților complecși, dar și cel al unor alimente bogate în proteine, cu aproximativ două ore înainte de începerea antrenamentului. Putem consuma crutoane, noodles, cartofi fierți cu pește slab caloric, păsări de casă, iepure, dar și legume gătite sau proaspete,”, ne sfătuiește Șerban Damian.
Antrenament si rezistenta
Pentru a dobândi rezistență și pentru a putea efectua antrenamente cu durată mai mare de o oră, este important să-i oferi organismului cantitatea necesară de apă, electroliți și carbohidrați, în special în zilele cu temperaturi ridicate. La sfârșitul antrenamentului, pentru a încetini procesul de pierdere a glicogenului, se recomandă consumul de fructe. Sucurile 100% naturale sau mousse-urile conțin carbohidrați ușor de absorbit, care pătrund rapid în organism și ajută la suplimentarea rezervelor de glicogen.
Gustare dupa antrenament
O gustare rapidă și ușoară poate fi alcătuită din legume tăiate, felii de fructe, sucuri 100% naturale din fructe și legume sau mousse-uri, fără adaos de zahăr. Acestea sunt ușor de transportat, pentru că vin în ambalaje practice și au dimensiuni mici.
Sucurile și mousse-urile reprezintă o alternativă comodă și delicioasă pentru a obține o porție suplimentară de vitamine, dar și pentru menținerea unui stil de viață echilibrat.