Fără „NU”. Pentru că, un copil aude, în medie, 432 de comentarii sau cuvinte negative pe zi, față de doar 32 care sunt pozitive. Dacă în casa ta ar fi o cameră ascunsă, de câte ori pe zi te-ai surprinde spunându-le copiilor „Nu” sau „Nu face asta!”?
Pentru că aceste două negații, spuse de nenumărate ori pe zi, nu aduc lucruri bune în viața familiei. Așa că ne-am gândit să îți povestim mai multe despre ce ascund ele și cum le poți elimina, cât de cât, din comunicarea cu cel mic.
Consecințe negative
Comenzile „Nu!” sau „Nu face asta!” le creează diverse probleme puiuților noștri. În primul rând, le întărește comportamentul negativ. De ce? Căci în loc de a auzi ceea ce trebuie să facă, copilului îi este reamintit ce nu ar trebui să facă. Mai mult decât atât, pentru micuți este descurajant să audă mereu lucruri negative.
Fii empatic
Dacă și tu ai primi în cursul unei zile un feedback negativ în proporție de 93% și tu te-ai simți descurajată, darămite un copil! Nu în ultimul rând, în momentul în care îi spui unui copil să nu facă ceva anume, el trebuie să proceseze de două ori cererea ta. Căci trebuie să se gândească la ce nu ai vrea să facă, dar și la ce anume te-ai aștepta să facă. Lucru care îl face pe copil să fie confuz.
Fără „NU”. Cum să îl eviți
Nu îți sugerăm să elimini definitiv „nu”-urile, căci ar fi o misiune imposibilă. Te sfătuim, însă, să reușești să diminuezi procentul negațiilor, folosind următoarele strategii:
-
Folosește mai mult cuvinte pozitive.
Spune-i copilului, cu calm, ce ai dori ca el să facă. În loc de „Nu alerga în casă!”, încearcă „Încearcă să folosești, te rog, picioarele de mers prin casă.” În loc de a-i spune „Nu mesteca cu gura deschisă!”, spune-i „Încearcă, te rog, să îți faci buzele să se atingă atunci când mesteci.”
-
Găsește oportunități pentru a spune da.
Reformulează-ti comentariile pentru a-l include pe „Da.” În loc de a spune „Nu, nu avem timp pentru a merge în parc azi!”, încearcă „o plimbare în parc sună minunat! Ai vrea să mergem acolo miercuri seara sau sâmbătă dimineața?”. În loc de a-i cere să nu mai picteze pereții, îi poți spune cu calm „Poți colora pe această foaie de hârtie sau pe trotuar, afara, cu cretă.” În loc de a-i spune „Nu mergem nicăieri până nu îți faci curățenie în cameră!”, poți încerca „Da, imediat ce termini de făcut curățenie în cameră, vom merge la mall. Sună distractiv!”.