9 moduri de a găsi mai mult timp pentru lucrurile pe care vrei să le faci

Există doar 24 de ore în fiecare zi! Dar în loc să te simți înfrântă și descurajată că nu poți duce la îndeplinire tot ce ți-ai propus într-o zi, încearcă să vezi asta ca pe o provocare, căutând în schimb, modalități de a câștiga timp, de a nu-l risipi pe unele lucruri inutile.

Cum poți câștiga, însă, timp în plus?

  1. Include copiii

    Plimbarea în parc ar fi varianta cea mai bună de a petrece timp cu familia și, totodată, de a petrece timp în aer curat, practicând diverse activități. Uneori, te gândești că dacă pleci și tu, cine mai face ceea ce trebuie făcut acasă? O idee ar fi să-i implici și pe cei ai casei, în special pe copii, dacă aceștia au o vârstă potrivită pentru a te ajuta. Astfel, tu vei fi împăcată că vei lăsa lucrurile în ordine, apoi vă veți bucura de un timp de calitate împreună.

  2. Modifică-ți rutina

    Chiar dacă nu ești o persoană matinală  sau poate ai un bebeluș care se trezește noaptea, totuși poți încerca să te trezești cu 5-10 minute mai devreme, decât o faci în mod obișnuit. Astfel, vei putea să-ți acorzi un timp ție: să faci un duș de relaxare și înviorare, să-ți bei cafeaua în tihnă, să te gândești în liniște la ce ai de făcut etc.

  3. Întreabă și / sau acceptă ajutor

    Sunt multe persoane care ar putea accepta un ajutor din partea cuiva, fie ea o rudă sau o prietenă. Poate te gândești într-o primă fază că persoana respectivă s-a oferit să te ajute doar din politețe sau pentru că s-a simțit obligată într-o situație anume. Dar dacă nu e așa? Poți încerca, acceptând măcar o dată. Vei vedea cât îți va fi de folos.

  4. Fă schimb de copii

    Sunt părinți care fac frecvent schimb de copii cu prietenii, vecinii sau cu alți părinți de la școală. Poți stabili ca într-un weekend sau într-o seară, timp de 2-3 ore sau o zi întreagă, copilul/copiii tăi să meargă la familia cu care faci schimb, pentru a se juca împreună, pentru a viziona un film sau pentru alte activități. Acest sistem este foarte util, mai ales când trebuie să pleci de acasă pentru ceva urgent sau pur și simplu vrei să petreci timp cu soțul, să vezi un film sau să mergi la teatru.

  5. Ajutor extern

    Poți apela la o bonă ocazională, în cazul în care nu ai nevoie de una permanentă sau nu îți permiți. De multe ori, poți alege o studentă serioasă, care iubește copiii și care are mare nevoie să câștige câțiva bănuți pentru necesitățile ei.

  6. Apelează la tehnologie

    Dacă ai deja un slow cooker (un aparat care gătește încet), ai câștigat din start ceva timp. Pregătești ingredientele, le așezi în vas și programezi aparatul pentru a fi gata mâncarea la ora la care iei cina cu familia ta. În acest timp, poți alege să stai cu copiii, să afli ce au făcut în timpul zilei, la școală, la grădiniță sau poți verifica temele împreună cu ei. De asemenea, în loc să pierzi timpul alergând prin magazine sau să străbați tot orașul doar pentru 2-3 produse, poți să apelezi la varianta online și din nou vei câștiga timp.

  7. Stabilește-ți prioritățile

    De exemplu, dacă poți amâna cu o zi datul cu aspiratorul, foarte bine! Seara, dacă ai puțin timp și te simți în stare, poți pregăti ceva la cuptor, împreună cu fetița sau băiatul tău. Ieși din rutină. Dacă brusc, seara, copiii tăi vor clătite, lasă tot ce nu e urgent și fă repede 2-3 clătite. Nu durează mult, e distractiv și te pot ajuta și ei. Unul le face, altul le prăjește, altul le umple și împreună le mâncați. E atât de simplu uneori…și bine!

  8. Nu te lăsa distrasă de altceva

    Orice ai alege să faci într-un moment, fă din toată inima! Dacă nu „arde” nimic timp de 2-3 ore, încearcă să oprești e-mailul, ba chiar nu te mai uita la telefon atunci când petreci un timp cu copiii tăi.

  9. Fă ca orice treabă/sarcină să fie plăcută

    Dacă dai cu mopul nu da oricum, ascultă muzică! Dacă ștergi praful, dansează. Dacă faci mâncare, ascultă o știre la radio sau la tv. Fă concurs cu copiii: spune-le că tu nu crezi că ei pot face o temă într-un timp anume, dar tu poți face curățenie într-o cameră în acel timp. Că sigur îi vei întrece. Cine e primul va fi răsfățatul zilei, cine nu, spală vasele toată ziua!

Și chiar dacă este doar un bonus de 5 minute pe care îl primești în timpul zilei, pentru a petrece un moment important cu familia ta, e o victorie și un start înspre mai mult și mai bine.

 

 

My title page contents