Copilul tau spune mereu NU? Cum ii poti schimba atitudinea?

Copilul tau spune mereu NU? Cum ii poti schimba atitudinea?

Copilul tau spune mereu NU? Cum ii poti schimba atitudinea? Pentru ca, vedem bine ca exista doua tipuri de copii. Cei care spun mereu NU ( “Nu pot”, “Nu vreau) la orice le-ai propune si cei care vor sa faca totul singuri, pe cont propriu, deschisi la noi experiente. Abia asteapta sa incerce lucruri noi!

 

Poate fi frustrant sa auzi NU zi de zi. Fie ca este vorba de hainele cu care se imbraca, facutul temelor sau pastrarea curateniei in camera, toate aceste mici activitati pot deveni o adevarata provocare cand copilul tau are o astfel de atitudine.

Copilul tau spune mereu NU?

Nu iti fa griji, nu este niciodata prea tarziu sa iti inveti copilul sa spuna DA si sa aiba impulsul de a face lucrui pe cont propriu, fara ajutorul tau. Iata cateva trucuri care te vor ajuta sa iti inveti copilul sa fie mai independent si mai deschis la noi experiente!

Nu iti mai “salva” mereu copilul

Este foarte tentant sa intervii si sa il “salvezi” atunci cand are dificultati. Din nefericire,  ajutorul tau constant poate inrautati atitudinea de “Nu pot”.  In momentul in care sari in ajutorul lui la orice mica dificultate, ii transmiti ca nu ai incredere ca poate face respectivul lucru pe cont propriu. Ce poti face? Incearca sa ii ghidezi. Invata-i sa faca lucruri pas cu pas. Copiii invata cel mai bine daca au oportunitati de a pune in practica sfaturile tale!

Chiar daca ii ajuti, lasa-I pe el sa faca ultimul pas

Cu siguranta vor exista momente cand copilul tau nu poate face singur anumite lucruri. Cei mai mici intampina dificultati in a-si lega sireturile singuri. Pe masura ce cresc, este posibil sa nu reuseasca sa isi faca singuri temele. In aceste cazuri nu este indicat sa ii lasi sa se descurce singuri. Daca ai impresia ca nu se descurca, poti interveni, dar lasa-l pe el sa faca singur ultimul pas. Este foarte important sa –ti inveti copilul sa simta ca au dus la capat o anumita sarcina singuri, chiar daca este vorba numai de ultima etapa.

Reformuleaza gandurile negative dupa o sarcina reusita

Odata ce copilul tau au finalizat o sarcina sau activitate incearca sa ii transformi gandurile negative sau temerile initiale. Ii poti spune: “Vezi! Credeai ca nu poti face asta, dar ai reusit. Nu ai renuntat si acum ai reusit!”. Astfel, transformi reactia initiala de “Nu pot” si ii diminuezi usor-usor gandirea negativa.

Transforma-l in expertul familiei

Incearca sa il inveti sa fie responsabil. Care sunt preocuparile sau talentele lui? Pune in lumina aceste puncte forte si transforma-l in expertul casei. Poti spune “Nu, stiu, ar trebui sa il intrebi pe fratele tau, el stie cele mai multe lucruri despre animale” sau “ Roag-o pe sora ta sa te ajuta, ea se pricepe de minune la organizarea lucrurilor”.

Copilul tau are nevoie de incurajari

Subliniaza calitatile copilului tau si lucrurile pe care le fac bine. Asta ii va ajuta sa adopte o imagine de sine pozitiva si va descuraja mentalitatea de tipul “ Nu pot”.

Daca ai un copil care simte ca nu poate face lucruri, aceasta situatie poate fi dificila pentru tine si pentru el. Desi aceste trucuri nu iti vor transforma copilul peste noapte, daca le folosesti constant, in timp vei reusi sa ii schimbi mentalitatea negativa si sa ii inspiri mai multa incredere.

My title page contents