Cum sa ai un copil lider?

De ce ti-ai dori un copil lider? Pentru ca dezvoltand abilitatile de lider ale copilului tau, il conduci cu pasi siguri spre success si, pe de alta parte, il feresti de obstacolele mult temute de toti parintii – influenta negativa a presiunii grupului.

Copilul cu abilitati de lider isi dezvolta o puternica constiinta a propriului sine si nu se teme sa refuze cerintele cu care nu este de acord. Psihologul Daniela Teodora Seucan (smartboxfamily.ro) iti spune cum sa dezvolti abilitatile de lider la copilul tau.

Cum sa ai un copil lider?

Desi abilitatea de lider contine o componenta innascuta, psihologii Susan Murphy si Stephanie Johnson ne dau o veste buna. Aceste doua cercetatoare au dovedit ca radacinile adultului lider pot fi formate inca din copilaria timpurie, incepand chiar cu varsta de 2 ani.

Din punct de vedere al procesului dezvoltarii umane, putem vorbi despre doua tipuri de perioade: o perioada critica – in care o abilitate trebuie dezvoltata, altfel nu va mai aparea (de exemplu, vorbirea trebuie achizitionata pana cel tarziu la varsta de 6 ani, dupa aceasta varsta invatarea vorbirii fiind aproape imposibila) si o perioada senzitiva – un interval de timp in care abilitatile sunt mai usor si mai rapid dezvoltate (de exemplu, invatarea unui instrument muzical este mai accesibila intre 3 si 7 ani, insa este posibila si dupa aceasta varsta). Aceste cunostinte despre perioadele senzitive le putem folosi in dezvoltarea abilitatilor de lider in functie de varsta copilului.

Identitatea de lider difera bineințeles in functie de varsta; un copil de 3 ani difera in gandire si in comportamentul de lider de un copil de 14 ani. In cele ce urmeaza va vom prezenta caracteristicile leadership-ului pe grupe de varsta si strategiile de dezvoltare a abilitatilor de lider corespunzatoare fiecarei grupe de varsta.

 2-5 ani

Leadership-ul se manifesta prin comportamente persuasive si de constrangere. Surprinzator este faptul ca aceste abilitati de constrangere sunt evaluate pozitiv de colegii copiilor care demonstreaza aceste abilitati timpurii de dominanta sociala. Astfel, prescolarii isi dezvolta puterea sociala in scopul legarii unei relatii intre ei si educatori si pentru a-si influenta colegii.

Cum il ajuti?

  • Pentru a-l ajuta sa-si dezvolte abilitatile de lider la aceasta varsta trebuie sa-l inveti intarzierea gratificarii, adica sa isi controleze dorintele (de exemplu, sa-si astepte randul la tobogan) si sa invete amanarea recompenselor (adica sa manance prajitura abia dupa felul principal de mancare).
  • Dezvolta-i empatia si inteligenta emotionala pentru a putea identifica emotiile celorlalti si a se racorda la acestea.
  • Invata-l sa-si exprime in mod sanatos emotiile si sa foloseasca adecvat cuvintele pentru a-si determina colegii sa-l urmeze in activitatile intreprinse.

6-11 ani

Acum, a te intelege bine cu colegii este o abilitate foarte importanta. Copiii de aceasta varsta devin lideri pentru a-i influenta pe ceilalti. Ceea ce poti face tu pentru a-l ajuta sa devina lider la aceasta varsta este sa-l implici in activitati ce presupun munca de echipa, caci astfel va invata sa coopereze cu ceilalti si sa coordoneze eforturile grupului.

Cum il ajuti?

  • Incurajeaza-l sa iși expuna celorlalti ideile sale cat mai des.
  • Ajuta-l sa inteleaga conventiile sociale si invata-l bunele maniere astfel incat sa se comporte potrivit contextelor sociale.
  • Incurajeaza-l sa se implice in sarcini de leadership – sa fie voluntar pentru seful clasei sau ajutorul dirigintelui, coordonator de proiect scolar, sa colecteze de bani pentru o cauza etc.

12-14 ani

Copiii care sunt perceputi ca fiind agreabili, populari si dominanti sunt de asemenea perceputi ca lideri de catre colegii lor. La aceasta varsta preocuparile ce ocupa un rol central sunt obtinerea independentei emotionale si insusirea rolului de gen. Tot acum, copiii incep sa incerce diferite identitati de lider pentru a vedea ce stil li se potriveste mai bine.

Cum il ajuti?

  • Tu poti sa-l ajuti in acest proces invatandu-l cum sa-si dobandeasca abilitatea de auto-management – sa investeasca timp in autocunoastere, sa se evalueze critic, sa invete sa-si seteze obiective pe termen lung si scurt si sa le duca cu persistenta la indeplinire.
  • Incurajeaza-l sa se implice in sarcini de leadership precum coordonarea echipelor de colegi, inscrierea in echipa de dezbateri, vorbitul in public, pentru a sustine o cauza in care crede.

Mai multe despre cum sa dezvolti identitatea de lider de pe audiobook-ul Dezvolta liderul din copilul tau, disponibil la adresa: www.audioparenting.ro.

My title page contents