Crește-l un bărbat bun

Crește-l un bărbat bun. Mai ales atunci când ai băieți. Știm că jobul de părinte poate fi copleșitor și extenuant. Ca toate mămicile, probabil că încerci să iei fiecare zi pe rând și te consideri norocoasă dacă trece o zi fără să verși câteva lacrimi. Motiv pentru care noi suntem lângă tine pentru a-ți da o mână de ajutor și a te face să vezi că băiețelul lui mami este, de fapt, un viitor soț și tată.

 

Tocmai de aceea e nevoie să îl ajuți să învețe tot ce trebuie pentru a deveni un bărbat așa cum ai dori ca el să fie. Chiar dacă e doar un copil, asta nu înseamnă că nu poți începe încă de acum pregătirea lui. Gândește-te la o listă de calități pe care ți-ai dori să le aibă copilul tău atunci când va crește. Noi începem lista iar tu o poți continua.

Onestitatea.

Îl poți învăța pe cel mic că vor exista dăți în care ar putea să creadă că e bine să spună o minciunică. Acest lucru, însă, nu este în regulă. Copilul trebuie să învețe să fie onest la școală, acasă, la locul de muncă pe care îl va avea atunci când va crește mare, în relațiile pe care le va avea și în primul rând, trebuie să fie onest cu el însuși.

Curajul

A avea curajul de a face ceea ce trebuie, chiar și atunci când nu are niciun avantaj, este un lucru extraordinar. Îi poți da exemple de curaj din diverse situații, bineînțeles, ținând cont și de vârsta celui mic.

Respectul

Învață-l să îi respecte pe ceilalți, în special să respecte fetele. Îi poți da exemple despre ce înseamnă respectul, bineînțeles, ținând cont de vârsta copilului. Îi poți spune și despre cum ar trebui să fie respectuos atunci când va deveni adult.

Responsabilitatea

Sarcinile pe care i le poți da pe măsură ce crește sunt modalități prin care îl poți învăța ce înseamnă a fi responsabil. A strânge bani în pușculiță este un alt mijloc minunat prin intermediul căruia copilul devine responsabil. Poate strânge bani pentru o jucărie, joc sau hăinuță pe care și-o dorește sau chiar pentru lucruri mai importante, odată cu înaintarea în vârstă (bicicletă, calculator performant, mașină, casă, etc.).

Iubirea

Este important să-l înveți să-i iubească pe ceilalți și să fie bun. De asemenea, deși noi, românii, în mod tradițional, încă mai avem prejudecăți legate de exprimarea sentimentelor de către bărbați, educă-ți copilul să își arate sentimentele și emoțiile.

Puterea

Trebuie să știe ce înseamnă puterea, forța. Pe măsură ce crește, va fi din ce în ce mai puternic, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să își arate forța fizică. Învață-l că adevărata forță vine din interior și ca aceasta poate însemna diferite lucruri, cum ar fi, de exemplu, puterea de a depăși obstacolele.

Perseverența

A nu renunța este unul dintre cele mai minunate lucruri pe care cel mic îl poate învăța de la tine. Poate deveni orice își dorește! Poate ajunge unde își dorește! Pentru toate acestea va trebui, însă să fie perseverent. Dacă voi, părinții, aveți propriile exemple de viață în care ați fost perseverenți și ați reușit, i le puteți povesti.

 

My title page contents