Alimentația corectă pentru copii. Ce alimente să alegi?

Alimentația corectă pentru copii. Ce alimente să alegi?

Te întrebi ce conține alimentația corectă pentru copii? Înainte de toate, alimentația corectă bazată pe piramida alimentară este esențială pentru creșterea celor mici. 

Acestea sunt cele trei reguli pentru alimentația corectă a copiilor și adolescenților: alimentație echilibrată și variată, cinci mese pe zi și calorii distribuite în funcție de vârstă și conformația fizică.

Experții Spitalului Bambino Gesù din Roma recomandă câteva alimente pe care să le oferim copiilor.

Alimentația corectă pentru copii. Regulile de urmat pentru a crește sănătos

Copiii, mai ales cei aflați la vârsta școlară (o vârstă delicată a creșterii), ar trebui să mănânce în funcție de cât consumă.

În cazul celor mici, alimentația trebuie ghidată de adult ținând cont de faptul că nevoile energetice variază în funcție de vârstă, sex, conformație fizică, înălțime și tip de activitate.

De exemplu, pentru un băiat de 6 ani, aportul zilnic stabilit de experți este de 1.640 kcal pe zi. În timp ce pentru o fată de aceeași vârstă scade la 1.520 kcal. Indicațiile se referă la valori intermediare ale nevoilor energetice ale copiilor, de ambele sexe, pe grupe de vârstă. În plus, sunt pur orientative întrucât este necesar să se țină seama de greutatea reală sau de dorit în plus față de profilul de activitate.

În mod similar, un copil de 11 ani poate consuma aproximativ 2.240 kcal pe zi. În timp ce o fată de aceeași vârstă poate consuma 2.210. Aportul alimentar poate fi distribuit pe parcursul zilei în cinci momente (mic dejun, gustare de la mijlocul dimineții, prânz, gustare, cină) cu un meniu variat și echilibrat.

Ce alimente să alegi pentru dieta celor mici?

O alimentațe corectă trebuie să fie sănătoasă și echilibrată. Aceasta trebuie să alterneze zilnic toate principiile alimentare în cantități adecvate, pentru a evita carențele de nutrienți sau supraabundentă, cu un aport de 10-15% proteine, 30% grăsimi și 55-60% carbohidrați.

Astfel, legumele nu trebuie să lipsească niciodată, în fiecare zi la prânz și cină. Și fructele, eventual în gustări. De asemenea, o alimentație corectă include carne și pește, leguminoase și brânzeturi și, de două ori pe săptămână, ouă.

Micul dejun trebuie să acopere 15% din aportul caloric zilnic

De multe ori trecem cu vederea micul dejun, însă acesta reprezintă una dintre cele mai importante mese ale zilei. De exemplu, copiilor li se poate oferi o cană de lapte cu orz și pâine și gem, sau un borcan de iaurt cu fructe proaspete și pâine. Alternativ, laptele sau iaurtul pot fi asociate cu cereale și fructe. În cazul în care copilul suferă de intoleranță la lactoză, intoleranței la lactoză, poți opta pentru suc.

Gustarea de la miezul dimineții reprezintă cel mai bun moment pentru a consuma fructe

Astfel, le vei consuma la distanță mese și fără riscul de a afecta apetitul pentru prânz sau cină. Mai bine să eviți sandvișurile și gustările, bogate în grăsimi și nu foarte hrănitoare. Ca gustare, poți alege fructe, ce pot fi consumate și sub formă de smoothie, iaurt sau înghețată.

Prânzul și cina reprezintă 30-40% din aportul zilnic de calorii

Atunci când planifici mesele, este necesar să ai în vedere ceea ce mâncați în timpul zilei. După un prânz ce a inclus asadar un prim fel uscat, este indicat ca seara să se ofere o supă de legume sau un preparat în bulion. Să alternezi astfel, legumele crude cu cele fierte. Și să eviți, la cină, preparatele din carne sau pește, dacă sunt deja consumate la masa de prânz.

 

 

My title page contents