Cele mai importante nevoi ale copilului. Care sunt nevoile de bază

Tu știi care sunt cele mai importante nevoi ale copilului? Este necesar să se cunoască nevoile fundamentale ale copiilor pentru a le putea satisface. Satisfacerea acestor nevoi vitale permite copiilor să crească într-un mod armonios și senin, să obțină autonomie, să se autorealizeze.

Cele mai importante nevoi ale copilului. Nevoile de bază, conform lui Maslow

Iată care sunt nevoile identificate de un psiholog umanist american, Abraham Maslow, care le-a comparat cu o serie de straturi care formează o piramidă, de jos în sus. O ierarhie a nevoilor, de la cele mai elementare și de bază, la cele mai abstracte și mai complexe. Conform psihologului, odată ce primul strat a fost satisfăcut și securizat, se poate trece la următorul.

Cele mai importante nevoi ale copilului. Primele nevoi de bază sunt cele fiziologice:

  • Respirația;
  • Alimentarea cu energie.

Ele reprezintă pentru copii punctele cheie în jurul cărora gravitează satisfacerea tuturor celorlalte nevoi, devenind mijloace puternice de comunicare între părinți și copil.

Toate celelalte nevoi (care au un sens psihologic foarte important) sunt următoarele :

  • Securitate – care motivează copilul să solicite protecție și contact;
  • Apartenența și iubirea – care conduc la comportamente care vizează oferirea și primirea iubirii;
  • Estimare și recunoaștere – cu comportamente și atitudini care vizează recunoașterea de către ceilalți a acțiunilor noastre, care influențează stima noastră de sine;
  • Realizarea de sine – care duce la comportamente și atitudini care vizează exprimarea potențialului, creativității, spontaneității noastre, de asemenea, pentru a ne înțelege mai bine pe noi înșine și lumea din jurul nostru.

Cele mai importante nevoi ale copilului. Nevoile psihologice ale copiilor și bunele practici

Mai presus de toate, părinții sunt cei care trebuie să aibă grijă de nevoile de creștere ale copiilor. Dar există și alte persoane adulte ce joacă un rol semnificativ în viața unui copil: bunicii, profesorii, antrenorii, care joacă un rol de integrare foarte important.

Cele mai importante nevoi ale copilului. Să vedem care sunt aceste nevoi psihologice de bază:

1. Iubire necondiționată

Firește, copilul mic are nevoie mai mult ca oricine să se simtă iubit, acceptat, sprijinit și ghidat. Știind că există cineva care îl acceptă, fără condiții, hrănește sentimentul securității personale. Dragostea depășește frica. În primii trei ani de viață se formează legătura de atașament, și în acea perioadă un copil are nevoie mai mult ca niciodată să se simtă iubit, protejat, sprijinit. De asemenea, el are nevoie, pe măsură ce crește, să simtă că cei din jur îi acordă atenție. Că aceștia sunt disponibili să-l ajute.

2. Respectarea personalității copilului

Respectul înseamna multe lucruri: respect pentru timpul de creștere, pentru ascultare și de a răspunde într-un mod sincer cererilor copiilor. De a le recunoaște sentimentele de furie sau tristețe, fără a le nega, și a-i lăsa liber să-și exprime personalitatea, fără constrângere. Copiii își dau seama cu ușurință dacă un adult este bine sau rău intenționat față de ei, dacă este sincer sau fals.

3. Calitatea timpului dedicat de către adulți copiilor

Calitatea timpului petrecut cu copiii este mai importantă decât cantitatea. Copiii au nevoie de cineva să le acorde atenție, să fie prezenți, să le ofere timp. Contactul fizic, dialogul, capacitatea de a desfășura activități împreună sunt condiții pentru o relație bună. Copiii sunt foarte sensibili la prezența fizică a figurilor lor de atașament: singura prezență care le oferă un climat cald și protector. Cu toate acestea, părinții nu ar trebui să le refuze plăcerea de a lua inițiative, de a explora, de a face lucruri în mod independent, pentru a testa.

4. Respectarea timpului copiilor

De multe ori, adulții nu respectă timpul copiilor: îi grăbesc prea mult sau nu își dau seama când copilul este pregătit pentru anumite activități. „De ce?“ este întrebarea folosită ca scuză de către copii, pentru a vorbi, pentru a face un schimb, dar indică necesitatea de a înțelege, pentru a se conecta, pentru a face sens de ceea ce văd sau aud. De aceea, trebuie respectată și perioada „De ce-ului”.

5. Stabilitate și organizare

Pentru a ne dezvolta fizic, emoțional și intelectual, avem nevoie de stimuli și de noutate. Dar, mai presus de toate, de stabilitate și consecvență. Stabilitatea afectivă ne permite să ne încurajăm încrederea în ceilalți și securitatea în lumea exterioară. Într-o familie stabilă și suficient de organizată, de fapt, copiii pot să prevadă evenimente, să înțeleagă sensul lor. Și să aibă o idee realistă asupra consecințelor pe care le implică acțiunile lor și ale altora.

În acest sens, stabilitatea emoțională, care rezultă din atașamentele puternice, transmite un sentiment generalizat de optimism și încredere.

Acest lucru creează un bun punct de plecare pentru a ajuta copilul:

  • Formarea unei conștiințe și a unei identități;
  • Socializare;
  • Depășirea conflictelor;
  • Cum să gestioneze stresul și să se confrunte cu frustrări, durere, temeri.

Stabilitatea implică, de asemenea, faptul că părinții reacționează în mod previzibil. Copiii care au părinți care alternează brusc furia cu sentimente de vinovăție tind să fie mai îngrijorați.

6. Dreptul de a se juca

Jocul este atitudinea pe care o avem din primele luni de viață, care ne ajută să ne apropiem unii de alții și explorăm lumea. De-a lungul copilăriei, copiii trebuie să se joace. Jocul, în toate formele sale, este fundamental și prin acesta copiii de diferite vârste realizează învățarea în diferite domenii. Este, în același timp, o experiență care produce plăcere, bunăstare și permite unui om să se simtă liber.

În acest sens, trebuie să fie de preferat jocul spontan, în care copiii pot experimenta, explora, își pot da frâu liber imaginației, pentru a alege, decide, organiza.

My title page contents