Mai importantă decât lista de cumpărături este evitarea certurilor în cuplu de sărbători.

Crăciunul și Anul Nou sunt momente care ar trebui să fie caracterizate în toate familiile de bucurie și armonie deplină. Așa că mai importantă decât lista de cumpărături este evitarea certurilor în cuplu de sărbători.

 

Bunica avea o vorbă: ”Să nu te apuce apusul soarelui certată cu careva!”. Păi dacă într-o zi oarecare din an nu-i bine să fii supărat pe cineva, cu atât mai mult de sărbători. Agitația în care intrăm toți ne dă suficiente motive să ne sară țandăra, dar nu întotdeauna ele sunt atât de grave încât să degenereze în certuri strașnice. Evitarea certurilor în cuplu de sărbători este poate ingredientul cel mai important și decorațiunea cea mai frumoasă pentru zilele care se apropie.

Umorul, salvatorul

Serios, chiar crezi că merită să te enervezi și să faci scandal doar pentru că bradul pe care l-a cumpărat nu este atât de bogat pe cât îți doreai? Sau pentru că și-a făcut singur un cadou pe care – după părerea ta – nu vi-l permiteați exact în luna asta cu multe cheltuieli? Recunoaște sincer că bărbații nu sunt atât de risipitori cum suntem noi, iar dacă și-a cumpărat acel obiect înseamnă că îi este util. Chiar dacă e vorba despre un iphone. Știi ceva? Poate că ai mai mult de câștigat spunându-i că nu te vei certa cu el din acest motiv, însă va trebui să-și spele păcatul ajutându-te la curățenie.

La fel poți proceda și dacă el are ceva să-ți reproșeze, făcându-i o promisiune care să îl încânte. Întotdeauna – dar întotdeauna! – ”vorba dulce mult aduce”. La fel și umorul, detensionează momente care pot deveni explozive. Când celălalt dă semne că se aprinde, fii tu mai înțelept/înțeleaptă și deturnează discuția. Câteodată și la adulți funcționează aceleași mecanisme ca la copii: distragerea atenției.

Evitarea certurilor în cuplu de sărbători

Veșnicul subiect de negocieri zgomotoase este ”Unde mergem în prima zi de Crăciun? La ai mei sau la ai tăi?” Fiecare va trage spre partea lui, desigur, scăpând din vedere faptul că propria familie este acum cea mai importantă. Subiectul acesta poate rămâne pe veci închis dacă veți conveni că prima zi de Crăciun o veți petrece întotdeauna în familia voastră, alături de copii. Dacă varianta aceasta nu intră în discuție pentru că sunteți ființe foarte sociale, atunci faceți în așa fel încât să fiți toți, împreună. Și ai tăi, și ai lui/ei.

Nu se poate nici așa pentru că va ieși cu scântei chiar și în ziua de Crăciun? Nu vă rămâne decât să instaurați o regulă pe termen lung: un an la părinții unuia, anul viitor la părinții celuilalt. Dar să știe și ei lucrul acesta, pentru că așa este mai cinstit.

Toleranță, cuvântul de ordine

Dacă treceți cu bine peste Crăciun, mai aveți un hop de Anul Nou. Și se spune că așa cum intrați în Noul An, așa o să vă fie 365 de zile. Doar nu vreți să o țineți tot într-o ceartă?! Așa că fiți îngăduitori unul cu celălalt. De la paharul de vin băut de el în plus la impresia că un alt petrecăreț a dansat de cam prea multe ori cu partenera ta, motive de harță se tot ivesc. Hai, poftiți sub vâsc și mai lăsați prostiile!

My title page contents