De ce în timpul sarcinii crește numărul de la picior?

De ce în timpul sarcinii crește numărul de la picior? Stii? Motivul pentru care picioarele cresc în dimensiune și își schimbă forma în timpul sarcinii este adesea atribuit creșterii în greutate. 

De fapt, această modificare ar putea fi atribuită și utilizării încălțămintei care deformează piciorul. Si asta, mai ales, într-o etapă în care există o creștere a fluidelor corporale. Mai exact,  „lichide” sau secretii ale organismului, care curg sau se excretă, cum ar fi: sângele, limfa, lichidul cefalo-rahidian, saliva. Acum se manifestă o fragilitate a țesutului datorită gestației în sine. Totuși, astăzi se pare că vina pentru acest fenomen o poartă hormonul sarcinii .

Modificări ale hormonilor și piciorului în timpul sarcinii

Estrogen și progesteron sunt hormonii celebri în sarcină, cărora le sunt atribuite toate schimbările în bine sau în rău care au loc în corpul unei femei gravide. Schimbarea dimeniunii picioarelor este totuși progresivă, comparativ cu celelelate modificări ale corpului.

Schimbari normale

Este normal ca multor femei să li se mărească piciorul chiar cu o măsură și această schimbare să fie permanentă. Totodată, această schimbare nu este agravată de sarcini ulterioare. Această descoperire nu este atât de ciudată, dacă se ține cont că aceiași hormoni sunt chiar capabili să modifice măduva osoasă a viitoarei mame.

Modificări ireversibile ale piciorului: De ce?

Uterul se mărește în timpul sarcinii și totodată și inima maternă, astfel încât, schimbarea picioarelor este justificată de o fază puternică de vasodilatare. Din acest motiv, femeile care suferă o schimbare semnificativă în dimensiune sunt aceleași cu cele care sunt însărcinate vara, deoarece vasele se dilată mai ușor în anotimpul cald.

Si totusi, de ce?

Motivul pentru care, totuși, această schimbare este reversibilă pentru inimă și uter se găsește în componenta musculară. Mușchii inimii și uterului sunt deosebit de activi și capabili să se întoarcă în scurt timp la dimensiunile dinainte de sarcină.

În schimb, picioarele, care se află într-o poziție bazală (bazându-se pe contactul cu solul în cea mai mare parte a timpului), sunt afectate de modificările fluxului sanguin, care devin persistente.

Obișnuiește-te cu noua schimbare!

Din acest motiv, femeile care au fost însărcinate, în prima parte după naștere continuă să poarte încălțăminte cu jumătate de număr sau chiar 1-2 numere mai mare (în funcție de situație). Sunt cazuri în care mama revine la numărul de dinainte. E posibil ca incălțămintea sa ii fie puțin mai fixă pe picior. Sunt si cazuri în care mama poate fi nevoită să-și schimbe toată încălțămintea, pentru că dimensiunea și forma piciorului i s-au schimbat. Dacă te confrunți cu această problemă, nu te panica! Consideră că a venit timpul să-ți reînnoiești colecția de pantofi sau de cizme!

 

My title page contents