Hormonii, bata-i vina!

Hormonii, bata-i vina! De cate ori nu ati auzit o femeie insarcinata dand vina pe hormoni pentru a explica diverse stari prin care trece. Fie ele de caldura excesiva, fie de emotie puternica ori de iritare aparuta din senin. Ei bine, da, ”vinovati” pentru toate acestea: hormonii.

 

Despre ”tropaiala” hormonilor auzim foarte des in perioada pubertatii, fiind afectate majoritatea persoanelor, indiferent de sex. O a doua perioada in care activitatea hormonala se intensifica este cea a sarcinii, in care apar noi hormoni, specifici acesteia.

Progesteronul

Cu totii il avem, in cantitati mai scazute, dar acest hormon este unul extrem de important in sarcina. La inceput, este produs de ovare, iar din trimestrul al doilea si de placenta. Progesteronul are un rol esential in pastrarea sarcinii, pentru ca regleaza contractiile uterine si permite fatului sa se dezvolte si sa se miste in voie in interiorul abdomenului. Tot el, pregateste sanii pentru producerea laptelui. Printre neplacerile cauzate de nivelul crescut de progesteron se evidentiaza indigestiile, arsurile stomacale, senzatia de balonare, constipatie, transpiratie abundenta ori aparitia acneei.

Estrogenul

Alaturi de progesteron, estrogenul este unul dintre hormonii de baza in sarcina. El are un rol important in dezvoltarea acesteia mai ales in primele doua trimestre. Estrogenul ajuta la cresterea uterului, accelereaza circulatia sangvina, stimuleaza dezvoltarea organelor si a oaselor fatului. Estrogenul este responsabil de dezvoltarea sanilor in primele luni de sarcina, acesta fiind si cel ce sta la baza producerii de lapte matern dupa nastere. Micile neplaceri pe care le poate provoca viitoarei mamici sunt legate de sensibilitatea si sangerarea gingiilor, congestiile nazale, durerile de cap, aparitia petelor pe fata si corp.

HCG – Gonadotropina corionica placentara

Este un hormon secretat imediat ce ovulul s-a implantat in uter. Creste foarte repede in prima parte a sarcinii, iar monitorizarea valorilor sale ajuta la identificarea procesului de crestere a fatului. Acest hormon se face vinovat de greturile matinale, de posibilele urinari mai dese. Tot el poate da si o scadere a sistemului imunitar al femeii insarcinate, facand-o mai vulnerabila la raceli si viroze.

Lactogenul (HPL) – Somatropina corionica umana

Este unul dintre hormonii ce pregatesc sanii pentru alaptare, lactogenul stand la baza producerii colostrului. Un nivel scazut al acestui hormon arata o dezvoltare insuficienta a fatului.

Relaxina

Este hormonul ce ajuta la relaxarea muschilor, a oaselor si a ligamentelor in momentul nasterii. Pana la acest moment insa, relaxina este responsabila de eventualele senzatii de pierderi de echilibru ale gravidelor, din cauza fragilitatii ligamentelor si a incheieturilor pe perioada sarcinii.

Oxitocina

Este un hormon prezent pe toata perioada celor noua luni de sarcina, fiind responsabil de contractiile din timpul acesteia. La finalul acesteia, cand fatul este pregatit sa vina pe lume, oxitocina genereaza contractiile uterine.

Calcitonina

Este un hormon, asa cum ii spune si numele, responsabil de formarea oaselor, conservand calciul si amplificand sinteza de vitamina D.

Insulina

Regleaza nivelul de glucoza din organism si controleaza metabolismul mamei, precum și pe al fatului.

Tiroxina

Este hormonul ce ajuta la dezvoltarea sistemului nervos central al fatului, creste consumul de oxigen al gravidei si regleaza procesul de crestere al fatului. Este secretat de glanda tiroida.

Mai sunt si altii

Nu in ultimul rand, trebuie amintiti si alti hormoni specifici perioadei de sarcina precum cortizolul – ce ajuta la maturizarea plamanilor fatului, endorina – hormon ce ajuta la suportarea mai usor a durerilor din timpul nasterii, eritropoietina – regleaza productia de globule rosii.

My title page contents