Rosul unghiilor la copii le dă bătăi de cap multor părinți. Indiferent ca vom recunoaste sau nu, fiecare dintre noi si-a ros unghiile la un moment dat. Acest lucru nu de intampla doar la copii. Exista adulti care pana in prezent nu au reusit sa scape de acest tic. Motivele pentru care, atat adultii cat si copiii isi rod unghiile sunt nenumarate.
Si totusi, de ce ar trebui sa-ti faci probleme atunci cand vezi ca cel mic isi roade constant unghiile? Pe langa microbii cu care intra in contact prin acest gest, exista si semnificatii ascunse ale rosului unghiilor.
De ce isi rod copiii unghiile?
Principalele motivele pentru care iti surprinzi uneori copilul cu mana in gura sunt: stresul, curiozitatea sau plictiseala. Rosul unghiilor este cel mai comod obicei nervos. Printre alte obiceiurile nervoase mai intalnim si rasucirea firului de par, suptul degetului sau scobitul in nas. Din nefericire, exista persoane care nu reusesc sa scape de ticurile nervoase pana la maturitate.
Anxietate
Pe masura ce cresc, ei pot deveni anxiosi, iar aceste tensiuni si presiuni sunt greu de sesizat pentru parinti. In cazul in care copilul tau isi roade unghiile moderat, nu isi provoaca singur rani si o face inconstient ( in timp ce se uita la televizor de exemplu) poate fi ok. Tot asa, daca tinde sa faca acest gest ca raspuns in fata tensiunilor cauzate de teste sau teme pentru scoala. Acesta este doar modul lui de a scapa de stres, iar tu nu ai de ce sa-ti faci griji.
Va reusi singur
Copilul va inceta de bunavoie sa-si roada unghiile. Totusi, daca observi ca ajunge la o varsta la care nu ar trebui sa mai faca acest gest, daca incepe sa se raneasca in timp ce-si musca unghiile, exista modalitati simple ca sa il ajuti.
Ce poti face ca sa opresti ticul nervos al copilului tau?
Abordeaza problema anxietatii. Prima reactie a unui parinte, cand vede acest gest, este sa-l opreasca, daca nu imediat,macar treptat. Totusi, inainte de a face acest lucru este bine sa depistezi sursa care a provocat acest tip de comportament.
Stres
Verifica daca exista cauze de stres in viata copilului tau, si vezi cum le puteti elimina. Daca banuiesti ce motive i-ar putea cauza anxietatea copilului tau, ia-ti cateva minute in care sa vorbesti deschis cu el. Acest lucru este mai greu de facut decat pare, dar daca aplici cateva trucuri vei avea partea de o discutie linistita cu cel mic: „ Stiu de ce iti rozi unghiile! Incerci sa-ti ascuti dintii!. Aici, el iti va dezvalui adevaratul motive pentru care nu se poate indeparta de ticul nervos.
Nu-l pedepsi!
Ca majoritatea ticurilor nervoase, si rosul unghiilor este realizat in stare de inconstienta. Daca observi ca obiceiul devine cu adevarat deranjant este timpul sa setezi limitele.
Cel mai important, este sa faci diferenta intre o bataie de cap si o problema adevarata. Nu incerca sa ii interzici ticul nervos, impunandu-ti punctul de vedere si autoritatea. In acest fel nu vei face altceva decat sa transformi o problema minuscula intr-o lupta obositoare si lunga pentru putere.
Fiti atenti!
In general, daca obiceiul nu ii provoaca rani copilului tau, cea mai buna solutie pentru a evita ticul nervos este sa ai grija. Ii poti aminti sa se spele pe maini de multe ori si ii poti mentine atentia concentrata in alta parte. Daca il presezi sa se opreasca, vei atrage si mai mult atentia asupra gestului, iar el nu-si va dori sa-ti faca pe plac.
Fara pedepse
Mai mult decat atat, orice interventie din partea ta, va fi simtita ca o pedeapsa. Aplicarea solutiilor cu un gust neplacut, ardeiul iute sau piper va fi perceputa de catre copil drept o pedeapsa. Cu cat mai putin tamtam vei acorda problemei, cu atat mai repede este posibil sa se opresca pe cont propriu atunci cand este pregatit.
Un truc pe care il poti aplica in cazul fetelor!
Lasa-le sa-ti admire unghiile lungi, frumos colorate si spune-i ca, cu cat isi va roade mai putin unghiile cu atat mai repede va avea si ea o manichiura impecabila.
Ajuta-i atunci cand vor sa se opreasca
Atunci cand prietenii vor incepe sa o tachineze, fiica ta isi va dori puna stop acestui obicei. Si atunci va avea nevoie de sprijinul tau. In primul rand, discuta cu ea despre ticul nervos pe care il are, despre ceea ce ii spun colegii si prietenii. Apoi, asigur-o ca o iubesti indiferent cum arata unghiile ei.
Vorbiti despre intreruperea obiceiului
Este indicat sa incepi o discutie cu cel mic despre ce sunt ticurile nervoase si modul in care poate scapa de acestea. Elaborati impreuna un plan, pe care sa il puneti in aplicare ca tot sa fie bine. Intreaba-l daca vrea sa-i reamintesti atunci cand isi roade unghiile. Tot asa, daca vrea sa aiba activitati care sa-i mentina tot timpul atentia captata sau are nevoie de un obicei, mai putin daunator, care sa-l inlocuiasca pe cel vechi.
Este important sa fie constienti de acest obicei
Incurajeaza-l sa devina mai constient de ticul pe care il are, sa stie exact cand si de ce se intampla. Nu ar fi rau daca ati cadea de acord in privinta unui memento atunci cand el sau ea incepe sa-si roada unghiile. O atingerea usoara pe brat sau un zambet sunt doar cateva dintre alternative.
Ajutor extern!
Unii copii beneficiaza de mementouri fizice atunci cand adopta acest obicei. Acesta optiune este utila atata timp cat copilul este cel care alege ce sa incercati, pentru ca, in caz contrar, le va considera dorintele si cererile tale.
Ati putea apela la plasturi pe care sa ii lipiti impreuna pe degete sau la un lac de unghii transparent care sa impiedice dorinta copilului de a le roade. Daca el isi doreste sa incerce o solutie cu gust amar este in regula, dar trebuie sa verifici eticheta. Unele dintre ele contin ardei iute, iar acesta poate avea efecte negative atunci cand micutul se scarpina la ochi.
Ofera-i alternative
Identifica tehnici de relaxare pentru copilul tau, pe care sa le poata folosi atunci cand are nevoie. De exemplu, puteti exersa repiratia dimineata sau inainte de culcare sau inclestarea si eliberarea pumnilor.
Copilul este suficient de mare in cat sa poata folosi singur o pila de unghii?
Perfect! Ia-i propria pila de unghii, pe care sa o tina in noptiera lui sau in baie si pe care sa o foloseasca atunci cand simte nevoia sa-si roada unghiile.
Asigura-te ca exista numeroase posibilitati, cel mai bine in aer liber, sa se joace pentru a elibera tensiunea si nervii. Unii copii gasesc in arta si in mestesuguri o modalitate buna de a se relaxa. Pentru altii, cursurile de muzica pot fi alternativa potrivita.