Pe parcursul zilei este ușor să-ți monitorizezi copilul și să te asiguri că este în siguranță. Mai ales, dacă se află în interior. Dar cum procedezi când te afli cu el pe stradă? Iată câteva reguli de circulație pentru copii pe care trebuie să le transmiți celor mici pentru a fi în siguranță în trafic.
Pe măsura ce încep să își dorească mai multă independență este foarte important să îl inveți câteva reguli de bază pentru a se deplasa în siguranță la școală sau pe orice alt drum.
De ce este importantă siguranța rutieră pentru copii
Atunci când ieși cu micuțul tău din casă simți nevoia să fii lângă el mereu? Nu îl lași nesupravegheat nicio secundă? Este o reacție normală, pe care o au mulți părinți. Însă, este important să îl înveți reguli de circulație. De ce? Astfel se va simți în siguranță și își va exprima dorința de independență.
Începând cu vârsta de 2-3 ani, învață-l cât de important este să respecți regulile și explică-i regulile de circulație cât mai simplu, pe înțelesul lui. Regulile de educație rutieră pe care i le oferi acum reprezintă o adevărată bază pentru viitor.
Reguli de circulație pentru copii. Cum treci strada corect
Copiii sunt foarte impulsivi și orice clipă de neatenție poate duce la un accident. Cea mai importantă regulă pe care trebuie să o învețe micuțul tău? Să nu iasă singur din casă și să nu traverseze strada singur. Învață-l să se uite mai întâi în partea stângă, apoi în cea dreaptă atunci când trebuie să traverseze. Este important să cunoască aceste reguli de circulație pentru ca mai târziu să se descurce singur.
Arată-i cum să traverseze corect o stradă fără semafor. Înainte de a traversa, trebuie să privească în stânga şi în dreapta pentru a se asigura că nu sunt maşini care circulă cu viteză prea mare.
Modul în care te comporți ca părinte reprezintă cel mai puternic model, așa că respectă de fiecare dată aceste reguli. Copilul învață cel mai bine de la proprii părinți.
Reguli de circulație pentru copii. Invață-l semnele de circulație
Este foarte important ca micuții să se familiarizeze cât mai devreme cu cele mai importante semne de circulație. Când ești la volan încearcă să îl inveți importanța culorilor de la semafor și a trecerii de pietoni.
Explică-i că la culoarea “roşu” sau “galben” trebuie să stea pe loc, iar la “verde” să traverseze. De fiecare dată când vezi semne precum “Trecere de pietoni”, “Stație de autobuz”, “Atenție copii” sau “Atenție bicicliști” încetinește și explică-i cât de important este să respecte regulile asociate cu siguranța rutieră.
Învață-l să traverseze strada doar prin locuri special amenajate, preferabil treceri semaforizate sau marcate ca trecere de pietoni.
Reguli de circulație pentru copii. Fără alergat pe stradă
Copii mici nu pot înțelege diferența dintre o zonă sigură și orice alt spațiu deschis care implică riscuri pentru siguranța lor. Tocmai de asta este vital să îi înveți cât mai devreme să nu alerge niciodată când traversează strada sau se afla în apropierea unei străzi. Alergatul înt-un spațiu deschis în care circulă mașini este periculos.
Reguli de circulație pentru copii. Învață-l să meargă doar pe trotuar
Învață-ți copilul să nu se îndepărteze de la trotuar. Acesta trebuie să înțeleagă faptul că nu este sigur să meargă printre mașini sau pe șosea. În cazul în care există zone în care nu există trotuar, este bine să știe că trebuie să circule doar pe partea stângă. De ce? Astfel, va fi mai ușor pentru el să vadă autoturismele care vin din față!
Chiar și atunci când trebuie să coboare din mașină este important să o facă doar pe partea dreaptă, partea trotuarului.
Reguli de circulatie pentru copii. Atenție la biciclete și bicicliști
Tuturor copiilor le place să meargă pe bicicletă, nu-i așa? Ei bine, dacă nu îi poți supraveghea tot timpul asigură-te că respectă aceste reguli de siguranță atunci când folosesc bicicleta.
- Casca este obligatorie – de multe trecem cu vederea acest mic detaliu, dar statisticile indică faptul ca un astfel de element de protecție reduce riscul accidentărilor la cap cu până la 70%. Asigură-te că micuțul tău nu iese din casă fără cască și că înțelege cât de important este să respecte această regulă. Nu uita de restul echipamentului de protecție – cotiere, genunchiere
- Asigură-te că bicicleta are semnalele luminoase – este foarte important ca bicicleta să aiba stopuri luminoase. Mai ales seara acestea sunt esențiale. Îi ajută să vadă mai bine drumul și semnaleaza prezența bicicletei celorlalți participanți la traffic. Încă un mod simplu, dar eficient de a reduce riscul de accident!
- Optează pentru zone sigure în care traficul este redus – Străzile mari ar trebui evitate complet. Învață-ți copilul să folosească doar pista de bicicliști. Un alt detaliu important? Ai grijă la copiii care merg pe role sau bicicletă in zona locului de joaca sau în parc
Reguli de respectat în mașină
Copii pot fi foarte agitați atunci cand merg cu mașina. Iată câteva reguli pe care trebuie să le cunoască și să le respecte!
- Centura de siguranță este obligatorie – acesta este un obicei care trebuie respectat de fiecare dată. Deși toti pasagerii trebuie să poarte centură, copii, în mod special, trebuie să fie atenți, deoarece sunt mai vulnerabli la accidentări. De asemenea, copiii cu o înălţime de cel puţin 135 de centimetri trebuie transportați în scaun auto special.
- Copiii nu ar trebui lăsați singuri în mașină – asigură-te că nu-ți lași niciun moment singur copilul în mașină. Aceștia sunt foarte curiosi și există riscul să pornească din greșeala autoturismul. Nu lăsa cheile la vedere sau la îndemâna lor!
- Copiii sub 12 ani trebuie să stea doar pe bancheta din spate – Conform legislatiei rutiere este ilegal ca pasagerii sub 12 ani să stea pe scaunul din dreapta șoferului. Oricât ar insista, explică-i copilului tău că astfel îl protejezi. Mai mult, copiii cu vârste de până la 3 ani nu mai pot fi transportaţi decât în scaune special.
Copiii sunt un produs al mediului din care provin, iar un adult responsabil care respectă regulile îi va influența în mod pozitiv. Regulile de circulație pentru copii pot reprezenta un punct de pornire pentru ca aceștia să învețe să fie viitori participanți în trafic responsabili!