Și copiii sunt stresați. Cum recunoști stresul la copii?

Și copiii sunt stresați, pentru că stresul poate afecta și copiii. Cum recunoști stresul la copii? Să vedem care sunt cele mai frecvente cauze ale stresului din copilărie și cum pot interveni părinții și educatorii.

În ziua de azi se vorbește din ce în ce mai mult de stresul copilăriei. S-a observat că cei mici suferă din ce în ce mai des de disconfort similar cu cel al adulților, definit ca stres .De exemplu, mulți părinți apelează din ce în ce mai des, în perioada copilăriei, la medicul pediatru pentru episoade frecvente de cefalee, aparent inexplicabile. Alte semne fizice ale stresului copilăriei pot fi dureri de burtă nejustificate, tulburări de somn și ticuri. Uneori, în cele mai grave cazuri, chiar episoade de bâlbâială și crize de astm sau vărsături.

Cauzele stresului din copilărie. De ce sunt copiii stresați?

Asemenea adulților, și copiii au uneori au prea multe angajamente și/sau se așteaptă prea mult de la ei. Școala, temele și toate celelalte activități extracurriculare pot fi o povară excesivă pentru copii. Ca urmare, aceștia se simt uneori obosiți și stresați. Totuși, această afecțiune nu îi privește pe toți și multe depind și de structura copilului. Există copii care sunt capabili să-și asume angajamente mai ușor. În timp ce alții, în special cei cu personalități mai narcisiste și perfecționiste, tind să simtă o presiune mare.

Și copiii sunt stresați. Cum să calmezi nervozitatea copiilor? Ce poți face pentru a combate stresul copilăriei?

Părinții și educatorii sunt cei mai prezenți în viața copiilor. Aceștia sunt cei care le pot da primul ajutor pentru a evita stresul. Iată câteva recomandări:

Nu-i împovăra cu prea multe angajamente

O activitate extracurriculară care îi cere să fie prezent de două sau, cel mult, de trei ori pe săptămână este mai mult decât suficientă. De asemenea, copiii au nevoie de după-amiază și timp liber. Ba uneori chiar trebuie să se plictisească.

Nu-i încărca cu prea multe așteptări

Școala poate fi unul dintre motivele stresului și anxietății copilăriei. Desigur, este foarte important să obișnuiești copiii să studieze și să ia angajamente școlare cu o seriozitate mare, dar nu ar trebui să fie supraîncărcați cu așteptări. Dacă copilul este silitor, studios și foarte implicat, dar în ciuda acestui fapt nu obține rezultatele dorite, este necesar să cauți abordarea potrivită pentru a-l ajuta. Nu este ușor să acționezi întotdeauna în cel mai bun mod, iar o critică la momentul potrivit poate fi constructivă. Însă a critica continuu, fără a lăuda vreodată, poate fi contraproductiv și chiar dăunător.

Asigură-l pe copil că îl iubești și nu-l judeca

Chiar și când are parte de critici constructive, copilul trebuie să se simtă iubit. Trebuie să se simtă în siguranță. Ești părinte, nu judecător. Uneori, fără să-și dea seama, părinții au tendința de a pune la îndoială comportamentele și rezultatele copiilor lor, cu o atitudine care nu îi ajută să crească. Ci doar să se simtă criticați și, prin urmare, inadecvați.

Părintele se poate baza mult și pe intuiție. Când copilul pare obosit și stresat, ar trebui să apelezi la acel instinct „magic” cu care sunt înzestrați părinții, pentru a încerca să-i înțelegi motivele care stau la baza stării lor și să acționezi în consecință.

My title page contents