Susținerea copiilor în timpul examenelor este jumătate din reușită

E vremea testelor, simulărilor, pregătirilor intense pentru examene. Perioadă stresantă atât pentru copil cât și pentru părinți. Nu uitați că susținerea copiilor în timpul examenelor este o obligație de la care nu ne este permis să ne sustragem!

 

Îmi amintesc perfect că, atât la vremea în care eu eram elevă cât și în cea în care fiica mea era elevă, cei care se temeau cel mai tare de examene erau cei care învățau. Ceilalți, pentru care învățătura era o activitate facultativă, erau de o relaxare de-a dreptul enervantă. În prezent, elevii au chiar mai multe motive de a fi îngrijorați, pentru că examenele îi „amenință” cam de timpuriu. Chiar de la clasele primare… Așa că susținerea copiilor în timpul examenelor este de datoria noastră, a părinților, fiind singurul lucru concret pe care îl putem face pentru ei. Căci examen în locul lor nu putem da…

Susținerea copiilor în timpul examenelor

Apropierea unui examen îi poate tulbura copilului capacitatea de a studia în vederea susținerii lui. Care este cauza anxietății sale? Așteptările părinților și profesorilor. Această neliniște îl îndepărtează de activitatea care ar trebui să fie în centrul preocupărilor sale. Aici trebuie să intervină părintele. Pentru că rolul acestuia în reușita copilului este esențială. Iată câteva sfaturi care sper să îți fie de ajutor, iar sprijinul să fie eficient:

Ascultă-l cu atenție

Când discuți cu copilul despre examenul care urmează, ascultă-i cu atenție răspunsurile și reține-le. La o discuție viitoare, dacă el „se prinde” că n-ai ținut minte nimic din ce ți-a spus, va crede că l-ai întrebat numai de dragul de a-l întreba. Și că de fapt nu te interesează atât de tare pe cât ai vrea să arăți.

Arată, explică, ajută

Ajută-l să învețe, să memoreze. Există tehnici de memorare pe care probabil că nu le știe. Caută-le pe internet și explică-i-le. Arată-i cum să schematizeze o lecție. Nu îl refuza pe motiv că ai treabă atunci când te roagă să-l ”asculți” sau să îi pui întrebări ca să se autoverifice. Ăsta înseamnă ajutor real.

Permite-i să studieze în grup

Copilul susține că este mai eficient dacă învață alături de un coleg sau într-un grup de colegi? Poate chiar așa este! Sigur, o supraveghere discretă te-ar asigura că timpul de studiu nu se transformă în timp de distracție. Prin rotație, acasă la câte un membru al grupului, o dată pe săptămână, ar fi o idee chiar bună.

Oferă-i cele mai bune condiții de studiu

Preferă să învețe singur, acasă? În regulă. Dă-i spațiu și intimitate. Scutește-l în această perioadă de solicitările obișnuite gen „Du-te să cumperi pâine” sau „Spală-ți cana după ce bei ceaiul”. Aerisește-i camera, fă-i ordine fără să mai comentezi, nu-l deranja, nu-l întrerupe, pune-i la dispoziție, discret, gustări și apă.

Ajută-l să recapituleze

Ideal este să îți ceară copilul acest lucru, nu să se simtă constrâns. Tu doar reamintește-i din cand în când – dar nu obsesiv! – că ești disponibilă și îi oferi asistența în tot ce are legătură cu studiul.

Motivează-l

Stimulentele și recompensele funcționează bine la copii, dar nu este încurajată folosirea lor în astfel de cazuri. Nu trebuie să învețe pentru ele ci pentru el. În schimb îl poți motiva încurajându-l, spunându-i că ai încredere în el și că voi, părinții, abia așteptați să puteți fi foarte, foarte mândri de el.

Oferă-i momente de relaxare

Nimeni nu poate învăța non-stop, de dimineață până seara, de luni până duminică. Organizați-vă programul în așa fel încât, în week-end, să mergeți împreună la iarbă verde, la un picnic, la un muzeu, la un film…

Fără critici, fără presiune!

Nu critica eșecuri din trecut, nu ridica pretenții exagerate de performanță. Toate acestea nu vor face decât să saboteze posibilele strădanii ale copilului. Pregătește-l inclusiv pentru încă un eșec, explicându-i că nu trebuie considerat un capăt de drum ci o încurajare pentru o nouă provocare. Și asigură-l că în exact același fel îl veți privi și voi, în eventualitatea că se va întâmpla.

My title page contents