Exista vreo legatura intre dansul si jacheta bolero? Iata parerea newretro.ro:
Dansul cu acest nume este cel mai lent din categoria dansurilor latino. Este o combinatie de alte trei stiluri de dans: tango, vals si rumba. Poate fi dansat si solo, dar cel mai mult se danseaza in cuplu, pentru ca cei doi sa se poata atinge subtil. Este caracterizat prin miscari line, largi, cu alunecari si multi pasi laterali, prin miscari dramatice sau chiar teatrale ale brațelor, pe un fond de maxim romantism.
A aparut in urma cu foarte multi ani, pe la 1780, bineinteles, in Spania, fiind inventat de un dansator pe nume Sebastiano Carezo. Mai tarziu, in secolul al XIX-lea, un dans cu acest nume a aparut si in Cuba. A devenit apoi popular in Mexic si in alte tari latine, pentru ca intr-un final sa se raspandeasca in toata lumea.
Inspirat de dansul spaniol, compozitorul francez Maurice Ravel a creat in 1928 celebra piesa clasica avand acelasi nume, in urma unei „comenzi” primite de la balerina rusoaica Ida Rubinstein, care isi dorea o muzica de balet cu influențe spaniole. Melodia a devenit una dintre cele mai ascultate din lume, atat de cunoscuta incat se pare ca o data la 15 minute cineva se delecteaza pe acordurile ei.
De cealalta parte, boleroul ca articol vestimentar, se descrie ca fiind o jacheta scurta, care lasa talia si șoldurile libere, desfacuta in față, cu maneci lungi si cu imprimeuri sau diverse decoratiuni atașate de material. Croiala lui flateaza orice tip de corp, deoarece ajuta la formarea siluetei de clepsidra.
Desi nu se cunoaste provenienta numelui ”bolero”, cunoastem putin din istoria aparitiei lui ca si obiect de imbracaminte. Isi are originea undeva pe la inceputul secolului al XIX-lea, unde credeti, in Spania! In luptele cu tauri, toreadorul avea nevoie de o jacheta scurta si usoara care sa nu-l incurce si de care, la nevoie, sa se debaraseze repede. Inaintea unei coride, toreadorul urma un ritual strict de imbracare, in cadrul caruia jacheta reprezenta piesa de rezistenta. In perioada 1840 – 1870, doamnele din inalta societate care admirau sangeroasele lupte cu tauri, fiind sensibile la frumos, au remarcat acest articol vestimentar la toreadori si l-au preluat in tinutele lor. Acest tip de jacheta se potrivea mult mai bine cu crinolinele uriase pe care ele le purtau in perioada respectiva. Pentru că se termina undeva sub bust, deci era foarte scurtă, oferea o siluetă mai armonioasă decât în combinație cu o jachetă lungă.
Continuarea aici: