8 motive pentru care părinţii nu-şi iubesc copiii

8 MOTIVE PENTRU CARE PĂRINŢII NU-ŞI IUBESC COPIII

8 motive pentru neiubire? Poate exista așa ceva? Iubirea pentru copil înseamnă pentru un părinte să îi acorde îngrijirea, căldura, mângâierea, dragostea şi sprijinul de care cel mic are nevoie, pentru a deveni un adult cu o personalitate unică.

 

Iubirea părintească face ca starea de bine şi buna dezvoltare a copilului să se afle la cote ridicate. Ce se întâmplă însă atunci când părintele nu este conectat cu copilul şi nu îi poate oferi iubirea de care acesta are nevoie şi motivele pentru care se ajunge în această situaţie, îţi povestim imediat.

Iată 8 motive pentru care părinţii pot să nu își iubească copiii.

1. Stimă de sine scăzută

Mulţi părinţi au o imagine de sine negativă pe care o extind şi asupra copiilor. În general, oamenii care nu se iubesc pe sine, sunt incapabili de a iubi cu adevărat alţi oameni, inclusiv pe proprii lor copii. Ba chiar e mai mult ca probabil să proiecteze sentimentele negative asupra altora. Şi nu există loc mai bun pentru a-şi descărca percepţiile negative de sine, în afara propriilor copii.

2. Părinţi imaturi

Aceştia consideră că este înfricoşător să suporţi responsbilitatea îngrijirii şi creşterii copilului şi pot ajunge să aibă resentimente faţă de micuţ.

3. Dificultatea de a accepta iubirea

Dacă părinţii au fost răniţi în copilărie, aceştia pot întâmpina dificultăţi în a accepta iubirea şi intimitatea venite din partea copiilor. Confruntându-se cu durerea emoţională, părinţii vor ajunge ca în timp să se distanţeze de copii.

4. Existenţa unor traume nerezolvate

Seria de 8 motive pentru neiubire continuă. Astfel de părinţi pot ajunge să îşi respingă copiii, mai ales atunci când aceştia ajung la perioadele din viaţă care au fost traumatice pentru părinte. Mama sau tatăl care nu suportă să-i fie amintită copilăria, poate fi rîzbunător şi îţi poate pedepsi copiii atunci când plâng. Se mai poate ca părintele să reacţioneze protejându-şi sau alinându-şi copiii în mod exagerat.

5. Frica de moarte

A avea copii le aminteşte părinţilor că timpul trece, lucru care are tendinţa de a le creşte anxietatea legată de moarte, lucru care, de asemenea, ar putea să-i facă să se îndepărteze de copii.

6. Copia fidelă a părintelui

În această situaţie, copilul trebuie să facă exact aceleaşi lucruri ca părintele şi să facă aceleaşi alegeri. Dacă diferă, acţiunile independente ale copilului sunt interpretate greşit ca fiind rebele sau sfidătoare.

7. Lipsa iubirii

Părinţii cărora le-a lipsit iubirea şi grija în copilărie îi face ca acum să concentreze aceste sentimente asupra copiilor. Aceştia confundă puternicele sentimente de posesie pe care le au asupra copiilor cu sentimentele de iubire. Copiii care sunt crescuţi de un astfel de părinte nu se vor simţi înţeleşi sau în siguranţă, în schimb, vor deveni refractari în ceea ce priveşte atingerea fizică, căci mâinile “iubitoare” ale unui părinte imatur, vor fi simţite ca fiind posesive, care îl epuizează pe copil, în loc de a-l îngriji.

8. Părinte dificil

Din cauza comportamentului inadecvat sau problematic al unui părinte, copilul va dezvolta trăsături care sunt neplăcute sau de netolerat. Chiar dacă părintele însuşi este motivul pentru care copilul dezvoltă comportamente negative, acestuia îi este dificil să iubească sau chiar să placă un astfel de copil.

My title page contents