O mamă sănătoasă? E dorința fiecăruia dintre noi. Mamele isi doresc sa fie mereu acolo pentru copiii lor, si mai mult decat atat, sa traiasca mult timp sanatoase alaturi de cei dragi. Ei bine, schimbarile mici si simple, in comportament, stil de viata si alimentati pot face minuni cu sanatatea ta!
10 idei pentru o mamă sănătoasă? Protejează-ți postura!
Odata cu aparitia copiilor apar si diferite modificari in stilul tau de viata. Daca ai dus o sarcina grea, continui sa ridici numeroasele cumparaturi de una singura si il duci in brate pe cel mic, este posibil sa apara si primele dureri: de spate, de gat, amortirea sau durerile incheieturilor.
10 idei pentru o mamă sănătoasă
Urmariti problema pana la cauza, si cel mai probabil veti descoperi ca postura este unul dintre principalii factori care va afecteaza. Nu este vorba de faptul ca stai prea mult asezata pe scaun, ci de cum stai. Cand stai cocosata, cu umerii rotunjiti inainte, cel mai bun exemplu este pozitia in care stai la calculator sau cea in care ai alaptat, discurile de la nivelul coloanei vertebrale restrictioneaza fluxul sangvin si comprima nervii.
Postura cu umerii rostogoliti pe spate si pieptul deschis, nu numai ca previne durerile de spte, dar in timpul alaptarii previne si mastita. Daca inca alaptezi, foloseste o perna, pe care sa-l sprijin pe cel mic si stai in picioare, în loc sa adopti pozitia ghemuita si sa stai jos.
Cand simti ca te dor oasele ia-ti cateva momente de relaxare. Ridica-te in picioare, intinde-ti bratele, fa cateva exercitii din picioare si da-ti umerii inapoi.
Scapa de kilogramele adunate in timpul sarcinii!
Trebuie sa fii constienta ca in timpul sarcinii ai mancat pentru doi, dar acum esti una singura, iar kilogramele acumulate nu trebuie sa-si gaseasca resedinta permanenta in silueta ta.
Excesul de greutate nu este bun, in primul rand, pentru sanatatea ta. Mai mult decat atat, pierderile in greutate, fie ele si mici, ajuta la: scaderea tensiunii arteriale, reducerea colesterolului, scaderea riscului de diabet zaharat, si reducerea riscului de boli cariovasculare.
O mamă sănătoasă are grijă de dinții și gingiile ei
Este simplu ca amani programari la detartraj sau vizitele de rutina la stomalog atunci cand te confrunti cu treburile parintesti. Nu-i asa ca ai lucruri mult mai importante de facut?
Ei bine NU! Pentru incheput, bolile gingivale nu duc doar la pierderea si degradarea dintilor, ele iti pot pune in pericol si inima. Bacteriile orale, bolile gingivale cresc riscul bolilor de inima, a accidentelor vasculare cerebrale contribuind la inflamatia sistemului cardiovascular. Din cauza schimbarilor hormonale din timpul sarcinii, alaptarii, dari si perimenopauzei, aceste probleme se intalnesc mai des la femei.
Desigur acestea nu sunt singurele motive pentru care ar trebui sa ai grija de dintii tai. Atunci cand ii vorbesti de aproape sau cand il pupi pe copilul tau vrei sa ai respiratia mentolata si frumos mirositoare. Mai mult decat atat, trebuie sa ii oferi un exemplu pozitiv copilului tau cand mai creste!
Luptă cu depresia
Una din cinci mame sufera de depresie postnatala, adesea declansata de fluctuatiile hormonale, alaptare si stresul noilor responsabilitati. In ciuda publicitatii care se face astazi, mai ales de catre vedete, cu privire la depresie, intre femeie predomina in continuare ideea „ nu mi se poate intampla tocmai mie!”. Totusi, depresia se poate strecura in viata ta cand te astepti mai putin, iar primele simptome pot fi usor de sesizat. De exemplu, daca esti privata de somn vei asocia simptomele precum oboseala, letargie sau sensatia ca esti coplesita de epuizare cu lipsa odihnei, si nu cu inceputul unei probleme de sanatate.
Jos stresul!
De asemena, stresul este un factor declansator al depresiei, asa ca daca te afli sub presiuna de a merge inapoi la locul de munca, mai devreme decat este cazul sau esti complesita de responsabilitatile de parinte, exista riscul sa se iveasca depresia. Asigura-te ca obtii sprijin din partea familiei si al prietenilor, deoarece izolarea sociala poate contribui la declansarea depresiei.
Incearca sa dormi mai mult!
Ca parinte nu vei mai bucura de somnul odihnitor si linistit, de diminetile in care puteai sa zabovesti pana dupa pranz in bratele partenerului tau. Totusi te vei bucura de rasete, seri rezervate special pentru joaca in 3 si pentru filme si desene animate. Iar daca vrei sa te bucuri cat mai mult alaturi de copilul tau, trebuie sa fii constienta ca lipsa odihnei poate duce la grave probleme de sanatate. Iata cateva modalitati prin care sa obtii mai multe ore de somn si prin care sa te odihnesti mai bine:
Program de somn!
Apeleaza la un program de somn. Stabileste-ti o ora de culcare pe care sa o respecti cat de bine poti in fiecare zi. Daca intarzii cateva minute nu va fi niciodata o problema dar incearca sa nu depasesti cu mult timpul stabilit.
Mentine-ti camera intunecata si tine electronicele departe de dormitor. Lumina ecranelor este asociata cu insomnie sau somn precar. Daca exista riscul sa auzi si zgomote neplacute in timpul noptii, daca vecinii nu opresc muzica odata cu venirea orei de liniste poti apela la dopurile pentru urechi.
Prioritizeaza odihna. Daca simti ca esti mult prea obosita sa mai stai in bucatarie dar inca nu ai spalat vasele, alege ceea ce este mai important pentru sanatatea ta. Daca trebuie, lasa vasele nespalate pana dimineata, s-ar putea, ca dupa o noapte linistita si un somn bun sa ai mai multa energie a doua zi!
O mamă sănătoasă dansează!
Miscarea nu arde doar calorii, iti protejeaza inima, plamanii si intareste musculatura. Dansul este una dintre cele mai prietenoase activitati sportive pentru mame. Il poti practica oricand si oriunde si mai ales impreuna cu cel mic. Pune niste muzica, invita-l pe cel mic la dans si culegeti impreuna beneficiile miscarii.
Ai grija la alimentatie!
Fa-i corpului tau o bucurie si incearca sa renunti al alimentele albe precum zahar rafinat sau faina alba. De ce? Ei bine, pentru ca zaharul rafinat poate aduce o contributie majora la aparitia inflamatiilor in organism. Managand prea mult zahar vei obliga inima si celelalte organe sa plateasca pentru micile tale placeri vinovate.
In schimb, le poti inlocui cu produsele realizate din cereale integrale, precum graul integral, tarate si ovaz. Daca esti sensibila la gluten poti incerca cereale si mai sanatoase precum quinoa sau hrisca.
Pauzele sunt mai importante decat crezi!
Ia pauze scurte in care sa-ti relaxezi mintea si corpul. Exista un motiv pentru care yoga este recomandat de medici. El creste flexibilitatea, aceasta fiind una dintre cele mai bune modalitati sa arati cu 10 ani mai tanara. Ia pauze simple, de cinci minute, in care sa te intinzi, pe tot parcursul zilei. Asa poti preveni durerile de spate, de gat si umeri.
Menține-ți analizele la zi!
Asigura-te ca mergi la un control medical amplu anual. Incearca sa nu pierzi analizele importante prin care verifici: tensiunea arteriala, colesterolul precum si alte probleme de sanatate, si sa fii la curent cu toate radiografiile si ecografiile.
Mănâncă verdețuri
Motivul? Substantele naturale, antioxidantii, pe care ii gasesti in fructe si legume, pot fi considerate un vaccin impotriva microbilor pentru coprul tau.