Ajutor! Tiroida la control!

Semnale de alarma ale glandelor endocrine sunt la tot pasul. Si le regasim la fiecare dintre noi. Insa, cei mai multi nu le luam in seama pana nu e un pic cam tarziu.

Asculta-ti corpul. Anna Ghica ne invata cum sa intelegem mesajele hormonale de ajutor ale tioridei.

 

Femeile de peste 35 de ani sunt cele mai expuse problemelor hormonale. Pare sa devina o axioma. In egala masura insa sistemul endocrin pare sa se degradeze si la barbati, dar si la femeile mai mici de 35 de ani.

Iar dintre toate dezechilibrele, probabil tiroida este cea mai expusa riscurilor de nefunctionare corespunzatoare. Iar lista de simptome este foarte, foarte lunga tocmai pentru ca hormonii tiroidieni au ceva de facut la nivelul fiecarei celule din corpurile noastre.

Astazi mi-am propus sa scriu despre problematica hipotiroidiei, afectiunea in care glanda tiroida functioneaza la capacitate redusa, pentru ca este cea mai raspandita afectiune.

In mare se caracterizeaza prin:

  • ingrasare si imposibilitatea de a pierde in greutate chiar si atunci cand tinem dieta si facem sport,

  • lipsa de energie si vitalitate,

  • episoade depresive,

  • caderea parului,

  • deshidratarea pielii,

  • lipsa de concentrare,

  • probleme de digestie si tranzit,

  • intoleranta la frig,

  • voce ragusita,

  • menstruatii neregulate,

  • infertilitate,

  • dureri si blocaje musculare

De ce este hipotiroidia o problema? Pentru ca fiecare celula din corpul nostru are receptori pentru hormonii tiroidieni, tiroida controland toata activitatea metabolica din corpul nostru – adica felul in care functioneaza fiecare celula in procesele pe care e desemnata sa le intretina. Daca tiroida nu functioneaza optim, atunci majoritatea activitatilor celulare vor fi afectate.

De ce felul in care intervin medicii in aceasta chestiune o face o problema si mai mare? Pentru ca nu se adreseaza niciodata cauzei, ci ataca simptomul prin prescrierea hormonilor sintetici. Si pentru ca nu spun pacientilor ca aproape 90% din cazurile de hipotiroidism sunt cauzate de un sindrom autoimun, denumit Hashimoto. Sindromul Hashimoto e responsabil pentru activarea sistemului imunitar ce ataca si distruge tesutul tiroidian, ceea ce in scurt timp duce la declinul productiei de hormoni tiroidieni. Iar medicina conventionala inca ridica din umeri in fata tuturor bolilor autoimune si nu ofera un tratament eficient.

Recomandarea mea insa nu este sa evitati cabinetul medical, ci sa incepeti un demers de informare privitor la care sunt factorii de risc implicati in declansarea raspunsurilor autoimune. Iar de aici incepe discutia privitoare la alimentatie si stil de viata!

Principalii factori ai declansarii sistemului imunitar:

  • Toxinele si chimicalele. Faceti-va un mare bine si renuntati complet la cosmeticele produse industrial, contin nenumarati compusi care sunt disruptori endocrini. Optati pentru produse manufacturate, a caror lista de ingrediente este alcatuita din produse naturale organice. Feriti-va cat puteti de mult de orice sursa de Bisfenol-A (BPA), de gasit nu numai in recipiente si obiecte din plastic moale, dar si in conservele metalice (!).
  • Metalele grele. Informati-va cu privire la continutul de plumb sau mercur al diverselor produse din gospodarie, dar si cu privire la un protocol de detoxifiere.
  • Stresul. E absolut nerealist sa recomand cuiva sa elimine stresul din viata sa, insa ceea ce poate fi la indemana tuturor este un set de actiuni menite sa ne ajute sa ne gestionam stresul. Alegeti-va ce vi se pare cel mai potrivit: o sedinta saptamanala de masaj, 10 minute zilnice de meditatie sau pur si simplu de tacere si intoarcere inaintru, o sedinta saptamanala de yoga, exercitii de respiratie diafragmatica, renuntarea la cofeina, o viata sexuala mai activa – orgasmul face minuni pentru coborarea nivelului de stres sau cultivarea gandirii pozitive.
  • Anumite tipuri de alimente. Voi vorbi in detaliu cu alta ocazie, dar e bine sa stiti ca inamicul numarul 1 al tiroidei este glutenul. De altfel, orice tip de afectiune autoimuna a fost corelata in studii medicale cu consumul de gluten, proteina imposibil de digerat de organismul uman care se gaseste in grau, secara si orz. Odata ajunsa in organismul nostru, pentru ca este indigesta si pentru ca molecular seamana cu tesutul glandular al tiroidei, sistemul nostru imunitar o eticheteaza ca fiind un pericol si trimite anticorpi s-o distruga. Prin expunere repetata la gluten – adica de fiecare data cand mancam paine, paste, cereale, produse procesate contaminate cu gluten, anticorpii ajung sa atace chiar tesutul tiroidian. Reganditi-va stilul alimentar daca va confruntati cu probleme tiroidiene, renuntarea la gluten nu e neaparat usoara, dar nu este imposibila.
  • Probleme cu nivelul glicemiei.Aici revenim iarasi la alimentatie. Preferati o dieta curata, cu alimente venite din natura, in detrimentul produselor procesate, provenite din fabrici. Aglomerati-va dieta cu legume si verdeturi crude si gatite, cu fructe de sezon, cu proteina animala din surse sigure, cu cereale integrale altele decat cele care contin gluten, cu grasimi de buna calitate. Astfel veti putea elimina fara eforturi imposibile alimentele procesate, grasimile hidrogenate si zaharul rafinat.

Dincolo de sindromul Hashimoto, alte cauze notabile ale functionarii tiroidei sub capacitatea necesara sunt:

  • Deficienta de iod.Colaborati cu medicul dvs la acest aspect. Suplimentati cu iod doar daca aveti o deficienta si cautati sa introduceti in dieta surse alimentare de iod: algele marine, diverse tipuri de peste oceanic, fructe de mare de apa sarata.
  • Consumul de alimente ce contin goitrogeni.Aceastea sunt soia, meiul si toate legumele cruciferoase crude – varza, conopida, broccoli, gulie, ruccola, varza de Bruxelles. Vestea buna este ca goitrogenii se inactiveaza la gatit in cazul cruciferoaselor. Nu este insa cazul pentru soia sau mei.
  • Deficienta de vitamina D.Mai stiti cand va spuneam ca fiecare celula din corpul nostru are receptori pentru hormonul tiroidian? Ei bine, mai exista o singura substanta pentru care toate celulele au acelasi tip de echipament, si aceasta este vitamina D. Stati cat mai mult in aer liber, la soare, vara, iar in restul anului suplimentati.

 

 

My title page contents