Cum se obtine de fapt maiaua ?

Gospodina Madalina face vraja cu faina/ Si cu sita bat-o vina…Sunt versurile unei poezii pe care am invatat-o copil fiind si pe care nu cred ca le voi uita vreodata. Intr-adevar, cu faina faci magie. Iar maiaua este una dintre vraji.

Maiaua este o combinatie de faina si apa calduta, care trece printr-o serie de procese de fermentatie naturala ce ajuta aluatul sa creasca. Procesul implica bacteriile prietenoase din mediu, lactobacilii si drojdia salbatica, care este atrasa si traieste in faina.

Lactobacilii sunt si ei prezenti in mediul in care traim. Ei dezvolta o relatie de simbioza cu drojdia salbatica iar cand acestea sunt aduse impreuna, amestecand apa cu faina, rezultatul este o paine frumos crescuta si cu multe proprietati pentru sanatatea noastra.

Dar care este principiul care face aluatul sa creasca? Lactobacilii descompun carbohidratii complecsi din faina in zaharuri simple, adica hrana preferata a drojdiei. Pe masura ce drojdia se hraneste cu aceste zaharuri simple produce bule de dioxid de carbon. Glutenul care se dezvolta in aluat prinde aceste bule ca intr-o capcana si face ca aluatul sa creasca. Magie, nu? Datorita procesului de fermentare, painea cu maia are un gust acrisor deoarece lactobacilii produc acizi organici cum sunt acidul lactic si acidul acetic.

Consuma cu incredere produsele de panificatie cu maia. Ai toate motivele.

  • sunt usor digerabile;
  • au un indice glicemic mic;
  • nu dau nastere intolerantelor sau alergiilor;
  • nu baloneaza.

Pofta buna!

 

Puteti citi si alte articole interesante pe pagina noastra de Facebook – https://www.facebook.com/9vremparinti/

My title page contents