Care e legatura intre disciplina si creierul copilului tau?

Copii disciplinati. Creierul uman e fascinant, magic, minunat. Iar felul in care gandurile ne pot influenta viata este spectaculos. Si la fel de pasionant e si ceea ce se intampla cu creierul copilului tau. Crezi ca exista vreo legatura intre el si disciplina?

Ei bine, da. Si poti afla mai multe din cartea „Creierul copilului tau”. Aici, Daniel J. Siegel, neuropsiholog, autor al cartii de succes Mindsight (Observarea mintii) si specialista in consiliere parentala, Tina Payne Bryson, ne ofera o abordare revolutionara pentru cresterea copiilor, cu ajutorul a 12 strategii cheie, care incurajeaza o dezvoltare cerebrala sanatoasa, ceea ce ii face pe copii mai calmi si mai fericiti.

Aflam aici cum se dezvolta creierul copilului si cum se maturizeaza.

Creierul „superior” – care ia decizii si echilibreaza emotii – se formeaza pana la aproximativ douazeci si cinci de ani. Si, in special la copiii mici, emisfera dreapta si emotiile ei au tendinta de a domina logica emisferei stangi. Nu e de mirare ca cei mici au accese de furie, se bat sau stau imbufnati.

Daca aplici aceste descoperiri, in fiecare zi, afla ca poti transforma orice iesire, conflict sau teama, intr-o ocazie de a integra creierul copilului tau si de a incuraja o evolutie vitala.

De altfel, la seminarul sustinut de Tina Bryson la Bucuresti, ea a explicat foarte clar ce se intampla in creierul nostru atunci cand ne confruntam cu o anumita situatie. Ei bine, domnul creier poate intra in doua stari: reactiva sau receptiva. Si noi, ca si copiii nostri, putem reactiona corect si logic, doar cand suntem in “zona verde”, zona  in care ne putem controla emotiile.
Daca esti curios sa stii si care sunt cele doua ipostaze ale starii reactive, iata-le:

  1. cand te afli intr-o stare de suprastimulare, creierul activeaza “modul de supravietuire”. Adica? Tu reflectezi la suprafata inclusiv schimbari fizice: incordare musculara, inrosirea fetei, cresterea temperaturii corpului. Concluzia? Cand esti in aceasta stare, nu mai putem actiona corect.

  2. cealalta ipostaza e substimularea. Cum arata ea la nivel fizic? Slabiciune, moleseala, lipsa de reactie.

Copii disciplinati. Cum sa-l cresti echilibrat emotional

Atunci cand un copil trece printr-un moment dificil, el are nevoie de conectare, nu de respingere. Nu te grabi asadar sa reactionezi la comportamentele lui nepotrivite prin  tipat, interziceri, bataie sau izolare.  Aceaste actiuni nu sunt naturale si folosite in scop punitiv distrag atentia de la sentimentul de vina sanatoasa.

Care e scopul tau ca parinte atunci cand iti disciplinezi copilul?  Mai exact cand vrei sa il inveti si sa ii dezvolti abilitatile? Ei bine, ideea principala e sa il ajuti sa revina in “zona verde” a creierului (de echilibru emotional).

Treptat, printr-o abordare corecta a disciplinei, iti poti pastra copilul tot mai mult in minunata  “zona verde”.

Iata ce e important sa iei in calcul atunci cand iti disciplinezi/iti inveti copilul:

  • Rationam, nu ne enervam pe copil si pe actiunile sale

  • Ne conectam cu copilul si redirectionam.

    Ce conteaza cel mai mult in aceasta ecuatie? Relatia noastra cu copilul. Asa ca ofera-i confortul emotional de care are nevoie.

  • Copilul tau are nevoie sa ii spui “Sunt aici, cu tine”, chiar si in momentele cele mai dificile.

  • Apoi –te conectezi si redirectionezi.  Vorbeste cu blandete copilului, ofera-i conectare si empatie. Apleaca-te la inaltimea lui si stabileste contact vizual. Mai departe? Il ajuti sa inteleaga, sa se inteleaga, sa vada ce s-a intamplat, de ce a avut un anumit comportament nepotrivit, cum ar putea reactiona mai bine alta data.

  • Copiii au in mod real momente dificile. Nu isi propun sa ne faca viata grea.

Stii ca atunci cand copilul are un comportament negativ, el iti transmite ca are o rana pe suflet? Asadar, ia-l in brate si fii alaturi de el. Fii acolo cu iubire si blandete.

Cartea o poti gasi aici: http://paginadepsihologie.ro/produs/creierul-copilului-tau/

 

My title page contents