Ce mananca un bebelus mare de 1-2 ani?

Bebele tau a crescut. Si a devenit un bebelus mare. Stii oare ce are nevoie sa manance un copil de 1-2 ani?

 

Daca al tau copilut a trecut de un an si nu mananca cum ti-ai dori, ia de citeste. Stii oare care sunt motivele pentru care copilul tau mananca mai putin? Mihaela Timofte (educator perinatal SAMAS) iti spune ce se mai schimba in alimentatia copilului dupa varsta de 1 an.

Detalii si informatii

Perioada cuprinsa intre 12-24 de luni are ca principala nota distinctiva fata de perioada 0-1 an incetinirea ritmului de crestere. Scad nevoile energetice necesare cresterii, ceea ce are drept consecinta fireasca scaderea apetitului. Daca in primele luni dupa nastere, pana la o treime din aportul energetic zilnic este “cheltuit” pentru crestere, la 2-3 ani cresterea mai consuma doar 1-2% din aportul energetic total. Pe de alta parte, mobilitatea mai mare pe care o dobandeste copilul sporeste nivelul de activitate fizica al acestuia si aceasta necesita un aport caloric adecvat. De aceea, in estimarea necesarului energetic este important sa se tina seama de tipul comportamental al copilului. Cei care se joaca mai mult, alearga, sunt foarte dinamici foarte probabil vor avea nevoie de mai multi nutrienti.

Copilul stie ce are nevoie

Aportul, la copilul sanatos, se autoregleaza, daca parintii evita greselile de alimentatie. Cat timp curba de crestere ponderala se situeaza in percentilele normale, putem considera ca exista un echilibru bun intre aport si consum.

Din punctul de vedere al comportamentului alimentar se inregistreaza de asemenea modificari semnificative:

Tranzitia de la alimentatia exclusiv sau predominant lactata la o alimentatie asemanatoare cu cea a adultului

De la varsta de 4-6 luni, o data cu diversificarea alimentatiei, si in continuare in cel de al doilea an de viata se trece de la o alimentatie exclusiv lactata la una “matura” (similara adultului). Acest proces este influentat de comportamentul alimentar al parintilor.

Dobandirea abilitatilor motorii care permit copilului sa se alimenteze singur

 

Dupa virsta de 1 an copilului i se dezvolta curiozitatea si dorinta de a fi independent (se misca mai mult, isi poate concentra atentia pe ceea ce este in jurul lui o perioada ceva mai lunga, ii place sa exploreze mediul inconjurator, incepe sa se alimenteze singur).
Interesul pentru a se alimenta singur incepe de regula inca din primul an de viata (in jurul varstei de sase luni poate tine biberonul, la 8 -11 luni tine cana). Pe la 7-8 luni se pot da copilului alimente pe care le poate tine singur in mana (biscuiti, preferabil de graham, paine, preferabil neagra sau intermediara). Dupa varsta de 10-12 luni sugarul poate tine si duce la gura lingurita.

Aceasta etapa de dezvoltare trebuie incurajata, in pofida micilor inconveniente (murdarirea, imprastierea mancarii). Beneficiile acestui important proces de invatare sunt cu mult mai mari decat neajunsurile initiale.

Dobindirea capacitatii de a bea singur 

In jurul varstei de un an copilul bea singur din cana (pe care o apuca cu ambele maini).

“Neofobia” alimentara

Respingerea unui aliment prezentat prima oara poate fi considerata ca o expresie a preferintelor alimentare ale copilului si este un comportament absolut normal. Pentru prevenirea acestui tip de comportament se recomanda:

  • Ofera-i cu regularitate de alimente noi (sau preparate in modalitati noi)
  • Familiarizeaza-l cu noul aliment (cel mic trebuie sa vada ca si voi il consumati – bazeaza-te pe mimetismul comportamental)
  • Pastreaza portiile mici – noul aliment ii va fi oferit in cantitate mica, lasand copilul sa mai ceara.
  • Respecta preferintele sau fobiile alimentare ale copilului, daca nu contravin unei diete sanatoase. Tendinta sa de a autoselecta alimentele primite este acceptabila atata vreme cat i se ofera o larga varietate de alimente de calitate.
    In cazul refuzului constant al unei grupe alimentare de baza (de exemplu laptele sau cerealele) se vor incerca intai alternativele (branzeturi, iaurt, paine etc.). Persistenta refuzului poate ridica suspiciunea unui eventual proces patologic. In acest caz se va consulta medicul.

foto Shutterstock.com

My title page contents