Ce inseamna timp de calitate

Un copil nu are nevoie de parinti care renunta la orice altceva pentru a i se dedica in totalitate. Din contra, un copil se dezvolta mai sanatos cand are parinti multumiti de viata lor, care au interese variate, succese in cariera, care sunt satisfacuti de activitatile lor, si care nu transforma copilul in tot universul lor. Copilul are nevoie de calitate, nu de cantitate din partea noastra. Ce inseamna, insa, timp de calitate? Psihologul Alina Ioana Ciocodan (Smartbox Family)  iti spune:

 

Unii parinti ajung sa se simta atat de vinovati ca nu ofera copiilor mai mult timp incat incep sa gaseasca diverse metode de a compensa aceasta lipsa: cumpara multe jucarii si lucruri pentru copil, ii indeplinesc absolut orice dorinta, renunta sau fac multe exceptii de la regulile de comportament, devin prea protectivi sau foarte toleranti cu comportamentul copilului. in realitate insa, nimic din toate acestea nu il ajuta pe copil si nu ajuta relatia. Din contra, incurajeaza comportamente problematice ale copilului (de exemplu sa planga in magazin daca nu primeste jucaria dorita acum) si nu il invata abilitati esentiale pentru viitor (de exemplu sa amane primirea unei recompense, sa valorizeze ceea ce are deja sau sa ia decizii in mod independent). De fapt, daca ne vrem un copil care atunci cand creste sa isi doreasca o cariera de succes, sa invete, sa fie implinit – este esential sa il invatam chiar noi, de mic, aceste valori, prin ceea ce facem noi insine. Se poate sa avem o viata plina de satisfactii si de asemenea o relatie excelenta cu copilul, pentru ca ceea ce are nevoie copilul din partea noastra este calitate, si nu cantitate.

Cand timpul pe care il putem oferi copilului este si asa scurt, ceea ce facem cu el devine esential.

Cum ne putem asigura ca timpul pe care il petrecem cu copilul este unul de calitate? Iata in continuare cateva criterii care ne pot ghida in planificarea timpului dedicat copilului.
Timpul pe care il dedicam copilului trebuie sa raspunda nevoilor lui

Asta inseamna sa stim care sunt cele mai importante nevoi ale copiilor, dar si sa invatam sa fim atenti la semnalele transmise de copil. Cand ne confruntam cu comportamente problematice ale copilului, putem folosi aceste situatii ca ocazii de a identifica ce nevoie sta de fapt in spatele lor. Copilul repeta cuvinte nepotrivite desi i-am spus sa n-o mai faca? Poate ca are nevoie de mai multa atentie din partea noastra si nu stie cum s-o obtina altfel. De ce ne ajuta sa cautam cauza din spatele comportamentelor? Pentru ca, identificand nevoile copilului, stim mai bine ce sa-i oferim astfel incat el sa se simta confortabil, iubit, si sa se poata dezvolta. Nu mai trebuie spus ca astfel, comportamentele cu ajutorul carora copilul incerca sa-si satisfaca nevoia (si care ne deranjau) vor disparea.

Timpul petrecut cu copilul trebuie sa fie predictibil

Copilul sa stie ca se poate baza pe voi, ca sunteti acolo, disponibili, ca asta nu se schimba in functie de orice situatie neprevazuta sau de starile parintelui. Bineinteles ca exista la fiecare dintre noi zile mai bune sau mai rele, momente in care suntem tristi sau suparati sau in care apare ceva important si urgent. Majoritatea zilelor insa trebuie sa ii dea copilului siguranta ca vom trai impreuna momentele speciale, mult asteptate, si sentimentul ca are control asupra celor ce urmeaza sa i se intample.

Sa fie interesant si atractiv pentru copil
Este important ca timpul petrecut cu copilul sa fie plin de activitati care ii plac copilului, activitati care sa il stimuleze, pe care le poate alege, potrivite cu varsta lui, creative, care respecta atat potentialul cat si preferintele copilului. Joaca si explorarea il dezvolta pe copil.
Sa educe abilitati esentiale pentru viata
Parintele are responsabilitatea de a-l invata pe copil sa isi construiasca o viata implinita. Copilul invata din familie sa ii placa propria persoana, sa aiba asteptari realiste fata de sine si fata de ceilalti, sa dezvolte relatii sanatoase cu ceilalti, sa gestioneze esecurile sau schimbarile, sa aiba interese variate si curajul de a incerca. Astfel de abilitati sociale si emotionale asigura ingredientele necesare construirii unei vieti implinite. Ele se invata de mic, prin exemplul adultilor din viata copilului dar si prin experientele de invatare pe care parintii i le ofera.
Cel mai mult insa copilul are nevoie sa simta ca parintele este prezent cu adevarat in relatia cu el. Nu este de ajuns sa fim impreuna in aceeasi incapere, sa ne uitam la acelasi film sau sa construim cu aceleasi piese de Lego. Prezent inseamna ca aici si acum, nu este nimic altceva mai important decat faptul de a fi impreuna si ceea ce facem impreuna. Cele mai frumoase amintiri pe care le avem fiecare dintre noi sunt momentele speciale traite cu persoanele speciale din viata noastra. Nu ne amintim poate ce faceam atunci, ce gandeam sau obiectele pe care le aveam. Ne amintim ca eram aproape, cu adevarat impreuna, ne amintim senzatia de caldura, grija si siguranta pe care apropierea si conectarea cu persoana draga ni le-au oferit.

Mai multe informatii pe audibookul Timp de calitate cu copilul tau

foto Shutterstock.com

My title page contents