Andreea Marin

Pretuieste viata! Andreea Marin ne indeamna sa fim parinti jucausi. Parinti deschisi si apropiati copiilor nostri.

 

Joaca ne e viata! Am schimbat motto-ul nostru pentru ziua de azi, si nu e intamplator.  Iata cum putem fi parintii jucausi, creativi, priceputi in a face timpul liber al copiilor nostri distractiv, asa cum ei viseaza.

Ce vor copiii?

Copiii isi doresc sa aiba in noi nu doar parintii mult prea seriosi, exagerat de responsabili, mereu cu “trebuie” pe buze. Ei vor si parintii care pot echilibra balanta: cei care stiu sa rada cu pofta, sa inventeze un joc, sa piarda cu gratie. Parinti care sa alerge dupa minge, sa abandoneze telefonul atunci cand suna clopotelul pentru ora de joaca. Imi amintesc de fiica mea, la varsta gradinitei, care imi spunea din timp in timp: mami, nu raspunde la telefon, acum esti cu mine. Si avea dreptate. Am invatat sa ii arat ca in timpul acela al nostru, ea e cea mai importanta pentru mine.

Cum e?

As minti sa spun ca e usor: angrenati intr-o mie de treburi pentru care ziua e intotdeauna prea scurta. Si ni se pare o lipsa de maturitate sa pierdem un apel pe care il asteptam. Dar, daca te gandesti ca, exact in acel minut, pierzi increderea copilului tau, atunci…Daca te gandesti  ca poate ratezi primul sau pas sau prima propozitie legata bine de la cap la coada… Ei bine, sunt detalii care se intampla doar o data in viata. O data este prima data. Si nu iti poti permite luxul de a pierde aceste amintiri.

Timp liber si joaca

Sa revenim la timpul liber, in care suntem fata in fata: eu, parintele, caruia copilul ii cere sa inventeze sau sa-i arate un nou joc. Ce optiuni avem?

Va spuneam ca joaca in natura sau cu animalele din gospodaria noastra sunt minunate prilejuri de a invata, de a respira aer proaspat. Dar, mai ales, de a crea o conexiune solida intre noi si copiii nostri. Dar iata si alte posibilitati de joaca:

  1. Pictatul pe fata si corp.

    Folosind vopsele speciale, care nu creaaza probleme tenului sensibil al copilului vostru, va puteti bucura alaturi de el de imaginatie si creativitate. Puteti intra in pielea unor personaje, va puteti folosi si de costumatii inchipuite ad-hoc. O fata de masa sau o patura pot deveni rapid o pelerina, cateva crengute inflorite se pot transforma intr-o coronita de zana, un balon pictat poate deveni un erou de poveste.

  2. Crearea unei colectii.

    Imi amintesc cu placere de colectiile de timbre din copilarie, de schimburile pe care le faceam cu cei dragi, dezvoltandu-mi spiritul de negociator. Astazi, optiunile la dispozitia copiilor nostri sunt mult mai variante.

  3. Campionatele

    Fie ca e vorba de jocuri de carti, remy, table, sah, scrabble, puzzle, „Nu te supara, frate!”, Piticot sau Monopoly, e tare frumos sa cooptati si alti parinti alaturi de copii lor. Uite asa creati campionate intre familii sau intre vecini. Ele trezesc spiritul de competitie, dar astfel copiii nostri pot invata si sa piarda, afland ce inseamna fair play-ul. Stimuleaza ambitia, vointa, dar si simtul umorului, atat de important in viata.

  4. Joaca in bucatarie

    Gatiti retete simple impreuna. Lasati-i pe copiii vostri sa se murdareasca de faina, asa cum le place. Sa simta aluatul in mainile lor, chiar daca nu veti putea pastra curatenia pe tot parcursul acestui proces. Mai tineti minte cum ne lingeam pe degete dupa ce mama pregatea compozitia pentru o prajitura cand eram si noi copii? Vedeti ca n-ati uitat si ca aceasta imagine va aduce zambetul pe buze? Despre asta e vorba, despre a crea amintiri. Realizez ca pentru mine, viata ar fi fost mult mai searbada fara amintirile cu mama din bucatarie. Si acum, cand in treacat simt o mireasma asemanatoare venind din vecini, sufletul meu se umple de o bucurie care ma face sa ma simt din nou copil.

  5. Creati impreuna coltul vesel din casa.

    Cum? Unde? De pilda, pe un perete, pe un mic panou, plasat la vedere, pe o usa de dulap – depinde cat de permisivi sunteti ca parinti –  puteti nota diverse pilde. Sau mesaje haioase, insemnari spontane, caricaturi, desene pentru membrii familiei, declaratii scurte de dragoste. Toate acestea dau culoare vietii, creeaza conexiune intre membrii familiei. Si unde mai pui ca dezvolta imaginatia si inseamna o exprimare a iubirii de care avem cu totii nevoie.

Ideile de joaca sunt multe, de data aceasta am vorbit despre ce putem face acasa, alaturi de micutii nostri. Pretuiti viata!

 
Acest articol este realizat in colaborare cu Andreea Marin si „Pretuieste Viata” si cu radioul Itsy Bitsy. Textul este o preluare dupa una dintre temele emisiunilor Andreei, „Pretuieste Viata”.

Itsy Bitsy

Itsy Bitsy

 

My title page contents