Cel mai iubitor mod in care poti spune NU ca parinte. E greu si mereu o provocare. Azi, disciplinarea copiilor naste multe provocari. Recunoasterea si feedback-ul eficient la fortarea limitelelor necesita un efort considerabil.

 

Cum te porti in astfel de momente? Iti pui manusile de catifea sau actionezi mai direct si mai clar?

Multi parinti se tem de confruntarea cu copilul si de rostirea lui NU, deoarece nu vor sa-l raneasca, insa, din cauza acestui fapt, mesajul nu este limpede pentru acesta. Si este de inteles.

Tipetele sunt greu de dus

Nimeni nu isi doreste sa starneasca o furtuna de tipete, istericale sau plansete. Atunci and un parinte incearca sa evite astfel de momente si se poarta cu manusi cu copilul sau, comportamentul inadecvat sau nevoile raman nerezolvate. Ele vor tinde sa iasa la suprafata din nou, mai tarziu, si atunci parintele este cel caruia ii vine sa tipe.

Modul cel mai iubitor de a spune „nu” este direct. Cu incredere si cu mult inainte de a deveni suparati sau enervati. Nu este vorba despre a fi aspru si nici punitiv. Este despre a fi decis si de a proiecta convingere intr-o maniera calma.

Este bine sa folosesti cuvantul NU ocazional, deoarece copiii nu ii mai dau atentie daca este utilizat prea des. Apeleaza la fraze limpezi si lamuritoare pentru copil de genul „Nu te las, deoarece doare”, sau „Nu iti pot da voie, pentru ca nu e sigur lucrul ..”. Este indicat ca NU sa vina insotit de o explicatie clara. De obicei, copiii le vor da semnalul parintilor, daca au nevoie de si mai multe explicatii continuand sa forteze limitele.

Conectarea e importanta

De asemenea, trebuie avut in vedere ca cei mici sunt conectati la ceea ce transmite parintele. De aceea, daca intr-o anumita situatie te simti nelinistita sau spui cu lipsa de convingere NU, copilul se va simti la randul sau nelinistit. Totodata, daca te ingrijorezi referitor la sentimentele copilului, in raport cu propriile tale granite (poate incerci sa-l consolezi gandindu-te ca „vai saracutul”), nu are de ales. Sa va simti inconfortabil cu acele emotii. Cand un parinte se poarta cu manusi, copilul se va simti slab si incapabil, in loc sa fie puternic si determinat. Avand in vedere atitudinea parintelui nu va avea de ales, decat sa se comporte conform cadrului stabilit de parinte.

Schimb de mesaje

Nu doar copiii primesc mesaje de la parinti, dinamica functionand si in celalalt sens. Ezitarea parintelui de a aborda momentele de indrumare intr-o maniera directa creeaza disconfort pentru copii. Astfel, acestia se vor manifesta agresiv sau din contra, neajutorat. In acele momentele temerile parintelui vor fi confirmate. Copilul va deveni fragil, anxios, dependent de parintele pe care acesta nu va indrazni sa-l dezamageasca. Totul se invarte intr-un cerc vicios.

Fii direct

Prin urmare, este important ca parintii sa fie curajosi, oferindu-le rapsunsuri directe. Acestia trebuie sa se adreseze punctelor tari ale copiilor lor si nu sa se teama de slabiciuni. Copiii merita adevarul. Ei se pot descurca, pot face fata oricarei situatii, numai daca parintii lor cred acest lucru.

 

My title page contents