gras

Medicul nutritionist Serban Damian pune punctul pe „I”. Si nu se fereste sa vorbeasca despre realitatea cruda a copiilor supraponderali. Daca si tu ai un copil gras, ia aminte.

 

„Excesul ponderal si obezitatea sunt niste probleme de sanatate reale in randul copiilor dea zi. Ele pot fi insa prevenite prin adoptarea unor obiceiuri alimentare sanatoase, inca de la varste fragede”, crede cu tarie medicul Serban Damian. „Este nevoie de mai multa implicare din partea parintilor in ceea ce priveste alimentatia copiilor si diversificarea acesteia. Este nevoie de alegerea unor produse si gustari sanatoase si potrivite. La aceastea se adauga o schimbare a stilului de viata, astfel incat copiii sa faca miscare in fiecare zi. Eu recomand tuturor parintilor sa se adreseze medicilor pentru a stabili ce este de facut in cazul in care copiii lor au un exces de greutate”, puncteaza specialistul campaniei “Mousse si suc 100% – aici sunt vitaminele istete”.

Cum mananca un scolar?

Raspunsurile doctorului mi s-au parut oneste si concrete, insa ca mama, am vrut sa vad cum arata un meniu echilibrat atunci cand vorbim de un copil activ. De un scolar.

„O alimentatie echilibrata din punct de vedere nutritional pentru un copil scolar consta intr-un meniu diversificat si moderat. Un menu care sa contina produse alimentare bogate atat in proteine, care pot fi asigurate din consumul de carne, lapte, branzeturi sau oua, cat si produse bogate in vitamine si minerale, respectiv legumele si fructele. Este bine sa tinem cont de trei mese principale si de doua-trei gustari. Eu cred ca este obligatoriu sa nu se sara peste micul dejun. Bineinteles, exista produse hiperglucidice sau cu prea multe lipide care trebuie evitate”, ne indica medicum nutritionist.

Si atunci am continuat cu seria de intrebari, pentru ca acum a dat iarna peste noi. Si am vrut sa aflu care fructe sunt cele mai potrivite pentru consum in anotimpul rece.

Ce fructe mancam iarna?

„Pe vremuri, regimul traditional al romanilor presupunea o reducere a consumului de fructe pe durata iernii. De ce? Deoarece fructele nu sunt atat de usor accesibile. Erau cazuri in care bunii nostri pastrau anumite fructe in stare naturala peste iarna si le savuram cu multa placere. Dar acum a disparut inconvenientul indisponibilitatii fructelor si legumelor, pentru ca le gasim la orice supermarket si in orice piata. Nu sunt la fel ca cele cultivate in gradina la bunica, dar sunt hranitoare si ne aduc beneficii de care merita sa ne bucuram. De exemplu, citricele sunt bogate in vitamina C si sunt disponibile pe piata indiferent de sezon. Alte fructe indicate pe perioada sezonului rece sunt merele, rodiile, bananele sau kiwi. Insa, sa nu uitam ca avem optiuni comode, hranitoare si sigure, care raspund si nevoii noastre firesti de diversitate. Sucuri 100%, mousse-uri. Este demn de retinut faptul ca, sucurile au valori similare cu fructele  proaspete din care sunt fabricate.”, ne spune Serban Damian.

Imunitate cu fructe

In caz ca ati uitat, va reamintim ca imunitatea poate fi protejata de consumul de fructe si legume. Alimentatia noastra de zi cu zi si efortul fizic ne ajuta sa avem un sistem imunitar mai bun. De aceea, avem nevoie de o alimentatie zilnica echilibrata. Organismul nostru se bazeaza pe acoperirea necesarului de micro si macronutrienti ca sa functioneze optim si sa faca fata provocarilor de sezon. Exista multe vitaminele care au un efect benefic asupra sistemului imunitar. Un exemplu? Vitamina C care poate fi gasita in castraveti murati si varza, patrunjel, ardei rosii sau in sucul de portocale, dar si pro-vitamina A prezenta in legume si fructe galbene, portocalii, rosii sau in sucul de morcovi. De asemenea, unele minerale joaca un rol important in dezvoltarea rezistentei imunitare, cum ar fi magneziul. El se regaseste in cantitati semnificative in unele fructe, precum kiwi, banane sau ananas.

Si cum mie imi plac multe nucile caju si nucile pecan, l-am luat la intrebari suplimentare pe domnul doctor.

Deci, cum trebuie tratate fructele uscate, nucile si semintele?

„Fructele uscate, nucile si semintele pot fi consumate ca gustari sau ca desert. Acestea au un continut de fibre, vitamine, minerale si carbohidrati, dar reprezinta si o sursa excelenta de energie, datorita continutului de fructoza si de glucoza naturala. Insa este important sa nu confundam fructele uscate cu cele deshidratate, acestea din urma nefiind atat de bogate din punct de vedere nutritional. Atentie si la cele confiate care contin zahar adaugat. In ceea ce priveste fructele uscate trebuie mentionat faptul ca in urma procesului de uscare isi pierd o parte din valorea nutritiva.

 

Acest interviu face parte din campania de informare si educare finantata de Uniunea Europeana despre beneficiile consumului de legume si fructe “Mousse si suc 100% – aici sunt vitaminele istete”.

 

My title page contents