Crizele de nervi ale copiilor…hm! Comportamentele dificile și miorlăiturile celui mici reprezintă preocupări majore pentru mulți părinți și specialiști. Cu toate acestea, cele mai multe dintre strategii nu funcționează. De ce? Pentru că ele pleacă de la premisa falsă conform căreia copilul are control asupra gândurilor, emoțiilor și comportamentelor.
Presupunem, în mod incorect că cei mici au capacitatea de a planifica, analiza și de a-si controla emoțiile copleșitoare ce cauzează tantrumurile. Mulți copii ce trec prin crize de nervi persistente nu își propun în mod intenționat să se poarte urât.
Crizele de nervi ale copiilor puse sub lupa
Ei experimentează o reacție stresantă cauzată de imaturitatea dezvoltării socio-emoționale. Ce-ar trebui să faci pentru a reuși să rezolvi o astfel de situație, ținând cont de sfaturile neuroștiințelor, îți spunem imediat.
-
Acordează-te la nivelul lui emoțional
Găsește metode de a-i comunica, fără a folosi cuvinte, că îi vezi suferința și că ești alături de el. Noi, părinții, suntem obișnuiți să vorbim mai întâi. Primul nostru pas ar trebui să fie apropierea emoțională de cel mic, trimițând semnalul că el este în siguranță. Acest sentiment, de a fi în siguranță este unul dintre elementele fundamentale ale sănătății emoționale.
-
Ajută-l să se liniștească
După ce i-ai recunoscut, cu compasiune, emoțiile prin care trece, ajută-ți copilul să se calmeze, atât fizic cât și psihic. Fiecare copil are propriile preferințe în ceea ce privește modalitatea de liniștire. Pentru unii, funcționează o voce liniștitoare, în timp ce alții preferă un legănat ușor sau o îmbrățișare drăgăstoasă. Mai sunt și copii care doresc doar simpla prezența a părinților lângă ei. Important este să observi ce anume îl ajută pe copilul tău să se liniștească.
-
Învață-l să găsească singur soluții
Odată ce copilul a căpătat abilitatea de a se liniști cu ajutorul nostru, al părinților, putem să mergem mai departe. Să începem să-l ajutăm să învețe noi modalități de a face față oricărei situații. Dar acest lucru merge doar după ce baza controlului emoțional este solidă.
-
Nu uita ca tu ești modelul lui
Ajutorul dat copiilor noștri începe prin cultivarea propriei noastre stabilități, a calmului și a controlului nostru emoțional. Crizele de nervi ale copiilor pot să ne distrugă abilitatea de a rămâne calmi și raționali. Tocmai de aceea ne va ajuta dacă știm că cei mici nu se poartă urât în mod intenționat. Prezența noastră plină de compasiune, cu atenția îndreptată către nevoile copilului, reprezintă cea mai bună modalitate pentru a-l liniști. Si, mai ales, pentru a ușura tulburările emoționale.