CUTIA Bebelușului a primit Premiul pentru Implicare Socială la Gala “WOMEN IN ECONOMY”

 CUTIA Bebelușului a primit Premiul pentru Implicare Socială la Gala “WOMEN IN ECONOMY”. Unde? În data de 4 martie, proiectul CUTIA Bebelușului al Asociației SAMAS a fost distins cu Premiul pentru Implicare Socială la Gala “WOMEN IN ECONOMY”, la Ateneul Român, eveniment ce s-a bucurat de prezența a peste 800 de invitați, femei de afaceri din România și din străinătate, parteneri și reprezentanți ai instituțiilor care susțin implicarea și dezvoltarea inițiativelor feminine în afaceri, în societate sau în cultură.

 

Organizată de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin, Gala a fost onorată de prezența Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, a Premierului interimar, domnul Ludovic Orban, precum și cea a Ministrului interimar al Educației, doamna Monica Anisie.

CUTIA Bebelușului a primit Premiul pentru Implicare Socială la Gala “WOMEN IN ECONOMY”

În călătoria sa către copiii născuți în situații vulnerabile, CUTIA Bebelușului a ajuns pe scena Ateneului Român, unde a însoțit-o pe doamna Eli Roman, Președintele Asociației SAMAS, care a ridicat Trofeul Galei pentru Implicare Socială. Eli Roman, în discursul său emoționant, a mulțumit tuturor susținătorilor acestui program social, cu impact asupra vieții generațiilor viitoare, a vorbit publicului despre necesitatea acestuia, având în vedere că, prin CUTIA Bebelușului, Asociația SAMAS și partenerii săi oferă  siguranța unui pat pentru bebeluș în primele 3 luni de viață, lucrurile necesare pentru mamă și nou-născut după naștere, dar și educația pentru îngrijirea și creșterea sănătoasă a copilului și inițierea alăptării. Educația pentru sănătate este asigurată în maternități de către Educatorii Perinatali SAMAS – cadre medicale, asistente sau moașe, specializate în perioada primelor 1000 de zile ale copilului (de la concepție până la vârsta de 2 ani).

CUTIA Bebelușului – recunoastere publica

Premiul Galei ”Women in Economy” este o nouă și binemeritată recunoaștere a proiectului CUTIA Bebelușului, un proiect complex și de mare utilitate socială, menit să dea o șansă la o viață și o stare de sănătate mai bună cât mai multor bebeluși din rândurile celor 42% de copii români care se nasc în sărăcie. Până la finalul anului 2020, Asociația SAMAS dorește să echipeze și să distribuie 1800 de astfel de cutii, ajutând, totodată, mamele să alăpteze și să-și îngrijească bebelușul pentru o dezvoltare sănătoasă.

Pe site-ul www.cutiabebelusului.ro găsiți detalii despre modalitatea în care se pot face donații și se poate contribui la dezvoltarea programului.

Despre Asociația SAMAS
Asociația SAMAS este o organizație nonprofit, care a dezvoltat prima comunitate națională de educatori perinatali (din rândul asistenților medicali și moașelor), pentru a oferi cel mai extins program de sănătate și suport pentru mame și sugari în primele 1.000 de zile, înainte și după naștere, atunci când pot fi puse bazele unei vieți sănătoase a viitorului adult.
Obiectivele Asociației pe termen lung sunt: creșterea ratei de alăptare exclusivă, informarea corectă a mamelor despre procesul nașterii, îmbunătățirea stării de sănătate a mamei, dar și a bebelușului, printr-o nutriție echilibrată din timpul sarcinii, cât și postnatal.
Asociația SAMAS oferă cel mai extins program de sănătate și suport pentru mame și sugari în primele 1.000 de zile, înainte și după naștere, atunci când pot fi puse bazele unei vieți sănătoase a viitorului adult. Activitatea educatorului SAMAS este inspirată din modelul occidental de educație și sprijin al gravidelor și proaspetelor mame. În țări precum Franța, Germania, Austria sau Elveția, peste 70% dintre mame apelează la servicii similare.
Educatorul SAMAS este aproape de comunitate în cele 6 centre SAMAS din țară: București, Timișoara, Iași, Pitești, Bistrița și Cluj-Napoca, dar și în peste alte 27 de orașe din țară, echipe de educatori perinatali oferind cursuri, consiliere și sfaturi gravidelor și mamelor. Gravidele, mamele sau tăticii îi pot contacta pe site-ul www.asociatiasamas.ro, pe pagina de Facebook Școala Mamei SAMAS și în centrul SAMAS din orașul lor.
În paralel, Asociația SAMAS și-a propus extinderea Comunității de Educatori Perinatali SAMAS, oferind burse de formare cadrelor medicale (asistenți medicali și moașe), care, în urma cursurilor intensive și a perioadei de practică, devin Educatori Perinatali Certificați SAMAS, cu acreditarea Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR).
Începând cu 2013, de când a început programul SAMAS și până la finele anului 2019, SAMAS :
  • a format 953 de Educatori Perinatali la nivel național
  • 972 de mame au participat la cursurile SAMAS în peste 27 de orașe, dintre care 6172 au fost prin proiecte sociale
  • prin activitatea zilnică a Educatorilor Perinatali SAMAS (majoritatea asistenți medicali sau moașe din maternitățile din România), informații actualizate despre alăptare, naștere, îngrijirea bebelușului au ajuns la o medie de 592.020 de mame care au născut din 2013 până în 2019, reprezentând un procent de 43,66% din totalul de nașteri. Această cifră este o estimare și reprezintă impactul indirect al cursurilor de specializare SAMAS asupra mamelor din România.
  • Asociația SAMAS a contribuit, prin cursurile de alăptare prenatală și consilierile în alăptare oferite de Educatorii Petrinatali SAMAS, la creșterea ratei de alăptare exclusivă. Conform Studiului Național ”Alăptarea și nutriția copiilor în primul an de viață”, desfășurat de Asociația SAMAS, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului și Societatea Națională de Medicina Familiei, rata alăptării exclusive a crescut la 29,8% în 2016 vs. 12,6% în 2010.
  • difuzarea pe toate canalele TV și radio, în fiecare zi, începând din 2016, a  mesajului de sănătate publică, introdus de SAMAS – “Hrănirea exclusivă la sân a copilului în primele șase luni este esențială pentru o viață sănătoasă”.
  • implementarea programului de educație nutrițională pentru preșcolari, Sănătos de mic, în 142 de grădinițe de stat cu program prelungit din București. 345 de cadre didactice și asistente medicale au urmat cursuri de nutriție, 21.300 de copii vor urma 10 lecții interactive de nutriție și 31.950 de părinți au fost implicați în program prin ateliere de gătit, conferințe de nutriție sau au primit Ghidul de nutriție Sănătos de mic.
  • 200 de mame din comunități defavorizate au primit în 2019 CUTIA Bebelușului împreună cu informațiile necesare pentru alăptare și îngrijirea copilului.
Asociația SAMAS a fost înființată datorită extinderii și dezvoltării Programului  SAMAS, inițiat de către Fundația Crucea Albă, Fundația Nutricia și Crucea Roșie – Filiala Sector 6, susținut de Danone Ecosystem.
Detalii pe www.asociatiasamas.ro
My title page contents