Copiii traiesc in gasti, la fel ca si parintii! Vorbesc la fel, se imbraca asemanator. Pentru ca cei mici nu sunt foarte diferiti de adulti. Si, totodata, copiii sunt foarte agresivi si cruzi in grupuri. De ce?
Un prim si posibil raspuns este presiunea grupului de a face ceva: bun sau rau. Si cum toate fiintele umane inclina sa traiasca in grupuri, ele inclina sa fie manate de niste forte invizibile: „legile vietii de grup”. „Si daca dorim sa intelegem de ce copiii isi fac unul celuilat unele lucruri, indeosebi lucruri pline de cruzime, trebuie sa stim care sunt aceste legi”, scrie Michael Thompson in cartea „Prieteni buni, dusmani aprigi”. Pentru ca, de fapt, copiii nu sunt rai sau nu sunt ciudati. Ci pur si simplu raspund unor principii. Chiar si copiii buni.
FII ASEMENEA COLEGILOR TAI
De azi, dragi parinti, renuntati sa mai credeti ca presiunea grupului e cea care il face pe copilul tau sa bata, sa fe agresiv, sa bea sau sa se drogheze. Nimic mai fals.
„Magnetismul grupului este cel care exercita presiunea: dorinta de apartenenta la grup. Motivatia de a conforma vine din interiorul fiecarui copil; nu trebuie sa fie supusa din exterior.”
Aceasta este legea universala a vietii, nevoia de a face parte din grup, nevoia ca grupul sa ramana unit. Si totul este despre forta.
TREBUIE SA FACI PARTE DINTR-UN GRUP
E bine sa faci parte dintr-o grupare de genul NOI. Pentru ca, nu-i asa, toti tanjim dupa apropiere. Dupa identitatea de grup.
DACA NU ESTI INAUNTRU, ESTI AFARA
„Includerea si excluderea sunt instrumente importante ale coeziunii de grup.”, scrie Thompson. Este legea care decide cine este inafara si cine este inauntru.
Un copil care constata ca se afla in afara unui grup poate sa se simta afectat si sa isi piarda din stima de sine.
GASESESTE-TI UN LOC IN IERARHIA SOCIALA
Aceasta lege vorbeste despre pozitia unui individ in ierarhie. „Fiintele umane, la fel ca si primatele, inclina sa se organizeze intr-o scara sociala, cu unii copii pe trepte mai inalte decat altii”.
Si, chiar daca vrem sa nu vrem, subiectul ierarhiei sociale este o lupta zilnica pentru copii. Unii ii domina pe ceilalti.
TREBUIE SA JOCI UN ROL
„Ierarhia este o realitatea a vietii de grup. In cadrul acelei structuri, a cincea lege a vietii de grup le impune copiilor sa joace si alte roluri decat cele din categoriile de baza inauntru, inafara, superior si inferior. Fiecare clasa are un lider, un clovn, un increzut, un lingusitor, un sportiv si un amorez. Si, nu e o coincidenta.”
De altfel, cum ajung copiii sa joace aceste roluri? Ei bine, se pare ca firea fiecaruia ne poate ajuta sa identificam rolul pe care il joaca. Insa in grup e diferit.