Pretuieste viata! Andreea Marin ne da detalii despre regulile pe care atat ea, cat si fiica ei, Violeta, le respecta pentru creionarea unei relatii armonioase. Andreea a numit acest set de linii – decalogul parintelui Cum arata si in ce consta?
Incep prin a va spune ca ieri am avut parte de o mare surpriza. Suparata pe o boroboata a copilului meu – nici prea mare, nici prea mica, am ajuns in punctul in care i-am propus fiicei mele, Violeta, sa faca un set de 10 reguli.
Ce fel de reguli?
10 reguli pe care ea le crede cele mai importante de respectat pentru un copil, astfel incat sa fie corect si fata de sine. Si fata de parinti sau apropiati. Intru armonie si o viata plina de bucurie.
Caci daca vorbim limbi diferite si nu ajungem la un numitor comun, nu putem trai frumos, asa cum se cuvine. De undeva nemultumirea isi va iti capul la suprafata si va crea neintelegeri.
Copilul este pozitiv
Cu asta, fata mea a fost de acord. Asa ca, pentru ca am decis ca toate hotararile importante sa fie discutate si agreate. Nu am vrut sa ii impun nimic, ca sa-i arat cat de importanta e pentru mine opinia sa. Eu ca mama, i-am propus sa scrie singura ce crede ca e bine sa respecte si sa aplice apoi in viata noastra de zi cu zi. Un fel de contract cu sine, pe care cu greu va putea motiva daca nu-l respecta ulterior, nu-i asa? Surpriza, insa, aici vine: cum are un spirit dezvoltat de negociator, ea a completat cu o alta idee. De acord, dar sa existe si-un decalog al parintelui, cu reguli care, de asemenea, sa fie respectate cu sfintenie. Omuletul avea dreptate, n-am avut loc de intors. Si iata in final ce a iesit:
Reguli pentru parinti
- Joaca mama-fata, cat de putin, in fiecare zi. Jocul poate fi inventat de parinte, dar alegerea in final ii apartine copilului. Sa radem in fiecare zi impreuna – aceasta este regula fara de care nicio zi nu poate fi incheiata.
- Citim impreuna un capitol din cartea preferata inainte de culcare. Comentam pe marginea povestii, oricat de franta ar fi mama, care nu are voie sa triseze!
- Timp petrecut impreuna, fie si numai 15 minute pe zi, in dialog despre ce considera copilul ca e important pentru inima sa. Fara telefon in preajma, fara a raspunde la usa sau fara a permite intreruperi din partea altcuiva. Pretuire pentru parerea, problema, curiozitatea copilului meu.
- Rabdare, rabdare, rabdare. Chiar si atunci cand copilul face aceeasi greseala de o suta de ori. Daca nu a inteles, explica-i in alt fel aceeasi problema a o suta una oara.
- Impunerea nu este o solutie! Trebuie sa gasesc o cale sa-l fac pe copilul meu sa inteleaga alegerea mea. De ce? Pentru el si s-o imbratiseze in timp, chiar daca nu o primeste chiar de la inceput cu bratele deschise. Sa faca nu pentru ca vrea mama, ci sa inteleaga de ce asa e bine pentru el. Violeta e o fire logica – trebuie sa ii dovedesc increderea in puterea sa de intelegere.
- O data pe saptamana sa gatim ceva impreuna. Violetei ii place sa-si puna sortul, sa simta cu degetele aluatul, faina. Sa faca chiar dezordine in bucatarie cu rezerva ca apoi curatenia e tot treaba sa.
- Respect pentru ideile inovative ale copilului, chiar daca nu sunt calea mea. Daca poti ajunge pe un alt drum la acelasi rezultat, cu atat mai bine. Copilul trebuie sa capete incredere in creativitatea sa si libertate de miscare si alegere.
- Timp in natura petrecut impreuna. Nimic greu aici, gradina si animalutele noastre sunt deja parte din viata pe care o iubim. Numai ca fiecare isi asuma propriile indatoriri. Deocamdata, fetita se ocupa de hrana necuvantatoarelor la prima ora a diminetii. Vorbim aici de cele 2 pisici si de catelusa Lady, dar si de curatenia la locul fiecareia. Mami isi asuma restul responsabilitatilor, caci avem si pasarele, veverita, si plante cu roade in gradina. De plantat, o facem impreuna cu placere.
- O fapta buna in fiecare zi! Aceasta regula se regaseste si in decalogul mamei, si in cel al fetei. Si e hrana pentru suflet pentru fiecare dintre noi.
- Timp individual petrecut asa cum isi doreste atat mama, cat si fata, in economia fiecarei saptamani. Chiar daca e vorba de doar cateva minute sau de o ora. Fie ca e in fata unei carti sau vizionand un film, cealalta ii respecta alegerea si nu o deranjeaza.
Semnat, parafat, agreat de ambele parti. De azi, decalogul e sfant, ma apuc sa-l respect! Pe curand!
Acest articol este realizat in colaborare cu Andreea Marin si „Pretuieste Viata” si cu radioul Itsy Bitsy. Textul este o preluare dupa una dintre temele emisiunilor Andreei, „Pretuieste Viata”.
Credit foto – Cristina Nichitus Roncea.