Ce să-i spui copilului despre droguri. Cum îl înveți să le evite

Te-ai gândit ce să-i spui copilului despre droguri, ca să știe să le evite? Fiecare medicament poate fi periculos dacă este luat în mod greșit. 

Cunoaștere, comunicare, încredere

1. Îmbunătățirea comunicării

Este important să vorbim cu copiii despre școala lor, emoțiile și interesele lor, dar să-i sfătuim și cu privire la pericolele care se întâmplă pe străzi. Trebuie să repetăm ​​în mod constant multe lucruri. Comunicarea este secretul înțelegerii, este util să ne cunoaștem bine copilul, să ne îmbunătățim relația cu el și să intervenim în timp, dacă este necesar.

 2. Cunoaște-ți copilul

Este recomandabil să-i cunoști gusturile, prieteniile, locurile unde merge și modul de acțiune al copiilor cu care își petrece timpul, pentru a evalua mai bine situația. Prin observație, vom ști dacă acesta riscă să o ia pe căi greșite sau dacă se află pe drumul cel bun.

În general, oamenii se apropie de lumea drogurilor prin intermediul prietenilor. Este posibil ca, în ciuda faptului că sunt adevărați prieteni și oameni de încredere, să nu fie pregătiți suficient pentru a scăpa de aceste situații complicate.

3. Fii clară când vorbești

Exprimarea clară a pericolelor la care se expun persoanele care iau droguri îi permite copilului să se gândească la asta. Problema drogurilor nu este doar a celui care le ia, ci simplul fapt de a fi aproape de un consumator este un factor de risc.

Utilizarea substanțelor ilegale cauzează riscuri morale, juridice, economice, emoționale, fizice, familiale, mentale și multe altele. În acest sens, în funcție de vârsta copilului tău, este uneori preferabil să folosești exemple drastice, în loc să ții predici interminabile.

4.  Încrederea în sine

Un copil sănătos din punct de vedere emoțional, echilibrat în contextul familiei este suficient de încrezător pentru a-și împărtăși problemele și preocupările. Acest lucru nu evită pericolele, dar facilitează un răspuns adecvat.

Cercetează cu privire la droguri înainte de a discuta cu copilul tău despre acest subiect

1. Nu crede tot ce auzi. De asemenea, nu trebuie să ai încredere în povestirile transmise la știri. Unele sunt exagerate. Pentru a obține informații exacte, caută-le la profesioniști, în centrele specializate sau în mediul on-line.

2. Asigură-te că-i transmiți copilului informații bazate pe fapte și mai ales, adevărate. Dacă îi spui că marijuana poate ucide, ceea ce nu este real, mai devreme sau mai târziu el va afla că nu acela este adevărul.

3. Asigură-l că voi, părinții, îl iubiți și soluțiile problemelor lui le va găsi la voi, înainte de a o lua pe căi greșite.

4. În cazul în care copilul trăiește o experiență traumatică, cum ar fi moartea unei persoane dragi, este o idee bună de a-l duce la psihoterapeut, astfel încât să lucreze la problemele sale. De multe ori, consumatorii de droguri adulți au avut experiențe extrem de traumatice atunci când au fost mai tineri și au încercat să le rezolve singuri. De exemplu, au fost victime ale violenței și hărțuirii sexuale, s-au confruntat cu un divorț sau un deces în familie, etc.

5. Voi, părinții, ar trebui să încercați să discutați cu el despre droguri de mai multe ori. Este important să începeți înainte de sosirea pubertății, în jur de 10 ani. Dacă nu este interesat de subiect și pare să nu înțeleagă, încercați din nou într-un alt moment. Amintiți-vă să nu mințiți când vorbiți despre droguri. Procedând astfel, este ca și cum l-ați determina să încerce.

Ce să-i spui copilului despre droguri? NICIODATĂ, să nu-i spui să nu le încerce!

6. Există o altă tehnică foarte importantă când vorbești cu copilul despre droguri. Niciodată, absolut NICIODATĂ, nu-i spune să nu le încerce. Acest lucru este deosebit de important pentru copii și adolescenți. Aproape toți adolescenții trec prin faze de revoltă și se comportă ca „băieți răi”. Când li se interzice să facă ceva, în special să încerce droguri, acest lucru are efect invers, aprinzând dorința de a face acest lucru. Spune-i copilului că medicamentele pot fi dăunătoare, pot provoca dependențe și pot distruge vieți, dar nu-i spune că nu le poate folosi.

7. Copilul tău poate fi fascinat de droguri și poți afla că el studiază subiectul online. Cu siguranță, prima ta reacție ar fi una impulsivă. Dar, abține-te! Este foarte bine că face cercetări asupra drogurilor, pentru că asta înseamnă că el primește informații despre subiectul care-l preocupă și va înțelege de ce nu e bine să încerce. În cele din urmă, atractivitatea va dispărea, mai ales dacă e susținută și de voi, părinții.

8. Vorbește cu copilul tău despre presiunea exercitată de ceilalți. Explică-i copilului că, dacă se află într-o situație în care alții îl presează, cel mai bine este să ia decizia corectă pentru el însuși.

Sfaturi pe scurt

  • Nu uita să-i prezinți aspectele pozitive și negative ale consumului de droguri. Vorbind despre cele negative, îl poate ajuta să ia decizia corectă. Nu încerca să minimalizezi efectele pozitive și nici nu exagera cu cele negative;
  • Nu minți copilul despre plăcerea pe care o pot oferi drogurile. Spune-i ceva de genul: „Când oamenii consumă droguri, sunt mai euforici, deci se simt fericiți, uimiți, confuzi. Dar, în cele din urmă, este posibil ca o dependență de astfel de substanțe substanțe să ducă la ceva rău”;
  • Când vorbești cu copilul despre droguri, asigură-te că folosești termeni pe care acesta îi înțelege;
  • Cofeina, tutunul și alcoolul sunt droguri și este o greșeală comună să nu le incluzi în prezentarea ta;
  • Dacă voi, părinții, fumați, beți sau consumați droguri, atunci copilul vostru este mai expus riscului de a fuma, a bea și a consuma droguri;
  • Ia în considerare vârsta copilului. De exemplu, un copil de nouă sau zece ani tocmai a început să audă despre droguri. Și va avea nevoie de o mulțime de informații, care vor fi consolidate de-a lungul anilor. Dacă copilul are deja 15 sau 16 ani, probabil că deja știe suficiente lucruri despre droguri. În majoritatea cazurilor, copiii încep să afle mai multe despre droguri în jur de 11-12 ani.
My title page contents