Descopera lumea prin joc

Copiii sunt uimitori. Copiii sunt curiosi si vor sa descopere lumea. Si cum pot cel mai bine sa o faca? Prin joc. In cartea „Joaca – Solutii distractive pentru buna dezvoltare a copiilor in primii cinci ani” scrisa de Amanda Gummer si aparuta la Editura Trei, poti descoperi cateva idei geniale de joc.

 

JOCUL DE ROL

Jocul de rol poate imbraca mai multe forme. Daca folositi mancare de jucarie, copilul se va preface ca gateste si‑si va hrani ursuletul sau papusica. Dati‑i o lingura si un castron si rugati‑l sa hraneasca jucariile. Ii va placea sa pretinda ca ursuletul si‑a mancat toata mancarica. Vei vedea ca el va imita miscarile pe care le faceti atunci cand il hraniti.

MINGILE

Conteaza pe minge. De ce? Ei, bine autoarea Amanda Gummer sustine ca „jocul cu mingea este foarte amuzant pentru acest grup de varsta. Odata ce micutul reuseste sa rostogoleasca mingea, va vrea s‑o arunce catre ceilalti. In jurul varstei de trei ani, va incerca sa prinda mingi mari cu mainile intinse. Jocurile in care alearga dupa minge il mentin in forma si contribuie la o activitate sanatoasa.”

JOCURILE DE POTRIVIT

Pentru ca micutul a invatat sa eticheteze culorile, incercati sa transformati sortarea rufelor intr‑un joc. Puteti sa rugati copilul sa gaseasca ciorapii albastri si apoi sa vedeti daca poate sa‑i potriveasca unul cu altul.

SA PRINDEM GANDACI

Curiozitatea ne ajuta sa crestem, iar copiii sunt mega curiosi, Mai ales in ceea ce priveste mediul in care cresc. „Daca‑i lasati sa exploreze, uitandu‑se pe sub pietre sau cautand paianjeni in dulapurile din bucatarie, nu vor fi scarbiti de aceste lucruri atunci cand cresc. Mergeti la vanatoare de gandaci si incercati sa colectionati frunze si ramuri intr‑un borcan. Asezati acolo diversele vietati pe care le gasiti (nu uitati sa puneti capacul, dar faceti gauri de aerisire, pentru ca, altfel, insectele nu vor trai prea mult!)

 

JOCUL CU FOARFECA

Odata ce se dezvolta coordonarea mana–ochi a copilului, el este capabil sa faca taieturi simple. Atuul lor? II vor imbunatati pensa digitala si motricitatea fina. Va trebui sa foloseasca foarfeca atunci cand incepe gradinita, deci ar fi vremea potrivita pentru a introduce acest instrument. Asigurati‑va ca foarfeca are margini boante si ca e special conceputa pentru copii, ca sa evitati accidentele si ranirile.

JOCUL DE MEMORIE

Alegeti trei sau patru obiecte din casa. Apoi, rugati‑va copilul sa se uite la ele si sa le tina minte timp de zece secunde. Apoi acoperiti‑i ochii. Cand nu vede, luati un obiect si ascundeti‑l la spate. El poate sa‑l caute si trebuie sa‑si aminteasca ceea ce ati indepartat. Daca se descurca bine, puteti adauga mai multe obiecte.

„CARE‑I CUVANTUL?“

Spuneti‑i copilului o poveste sau o poezie cunoscuta, dar sariti peste cuvinte. De exemplu, „Catelus cu parul cret/Fura rata din…?“ Puneti‑l sa adauge cuvantul care lipseste. Acesta poate fi un joc foarte bun de jucat in masina, in drumurile lungi si ajuta la dezvoltarea abilitatilor de ascultare.

 

SA FACEM ACADELE

Folositi suc proaspat de fructe si umpleti formele de inghetataPuneti formele umplute in congelator. Aceasta activitate ii vaarata copilului cum ingheata lichidul atunci cand se face foarte, foarte frig. Aceasta ii va ajuta si coordonarea mana–ochi. De ce? Pentru ca el toarna suc in formele respective, si ii va oferi niste deserturi sanatoase.

 

Puteti gasi cartea AICI.

My title page contents