Efectele nocive ale televizorului exista? Hm….cei mai mulţi dintre copiii zilelor noastre sunt conectaţi la televizor, tablete şi smartphone-uri înainte de a învăţa să meargă pe bicicletă.
Tehnologia poate face parte dintr-o copilărie sănătoasă atâta vreme cât nu se face abuz. De exemplu elevii de şcoală generală pot folosi aplicaţii sau jocuri educaţionale iar tinerii pot folosi internetul pentru cercetările lor. Dar cum rămâne cu televizorul?! Ei bine, iată mai jos ce părere au specialiştii.
Efectele nocive ale televizorului…de ce nu e bun?
Majoritatea emisiunilor TV şi a jocurilor video promovează comportamente riscante, cum ar fi fumatul, consumul de băuturi alcoolice sau droguri. Precum şi relaţiile sexuale la vârste fragede, ca fiind lucruri deosebite, interesante, la modă. Acest lucru îi conduce pe copii la ideea că toate aceste comportamente sunt acceptate, ba chiar recompensate cu multă atenţie. Mai mult decât atât, reclamele comerciale care promovează tot felul de produse îi fac pe cei mici să îşi dorească lucruri de care nu au nevoie. Printre acestea sunt incluse şi alimentele lipsite de orice aport nutriţional sau sucurile nesănătoase, care, din păcate, devin imediat parte din meniul zilnic al copiilor.
Consecinţe uitatului la TV
Din cercetările efectuate până acum s-a descoperit că micuţii care petrec mai mult de 4 ore zilnic uitându-se la televizor ajung să fie supraponderali. Mai mult decât atât, copiii care urmăresc lucruri violente la TV, ajung să prezinte comportamente agresive, să dezvolte teama că lumea este un loc înfricoşător şi ajung să creadă că li se va întâmpla ceva rău. De asemenea, tinerii care se implică în jocuri video sau aplicaţii violente, ajung să fie agresivi. Iar acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care părinţii trebuie să urmărească şi să limiteze timpul petrecut în faţa ecranului TV, în faţa calculatorului sau oricăui alt gadget.
Recomandări pentru părinţi
Academia Americană de Pediatrie recomandă ca bebeluşii până la 18 luni să nu se uite deloc la vreun ecran TV, cu excepţia discuţiilor video cu familia sau prietenii. Copilaşii între 18 şi 24 luni se pot uita rar la TV, împreună şi sub supravegherea părintelui. Preşcolarii nu au voie mai mult de o oră de vizionat programe educaţionale, alături de un părinte care îi poate ajuta să înţeleagă ceea ce văd. Între 5 şi 18 ani, părinţii trebuie să aplice limite consistente atât în ceea ce priveşte timpul petrecut în faţa televizorului cât şi în cazul internetului, în special atunci când vine vorba de reţelele de socializare sau jocurile video. Lumea virtuală sau tehnologia nu trebuie să înlocuiască niciodată orele de somn sau mişcarea fizică. Alte recomandări ar fi să opreşti sunetul televizorului pe perioada reclamelor, explicându-le de ce nu sunt sănătoase produsele din reclame şi de ce bune de mâncat alimentele aflate la voi acasa, pe masă. De asemenea, este bine să planifici multe ieşiri în aer liber şi multă mişcare.