E prima iarna a lui bebe si frigul, vantul si ninsoarea parca, parca te determina sa nu-l mai scoti din casa pana la primavara. Grija excesiva, insa, mai mult strica! Iata cateva greseli parintesti de iarna.
Frigul si vantul puternic pot pune probleme unui bebe care traieste prima lui iarna. Cu toate acestea, nu trebuie sinut in casa decat daca este ger de crapa pietrele, ori viscol. Specialistii recomanda ca prima plimbare a unui bebelus sa nu dureze mai mult de 30 de minute, iar timpul sa creasca pe masura ce bebe depaseste 4,5 kilograme. La o greutate mai mica este bine sa scoti copilul afara doar daca aerul este uscat.
Greseli de iarna
Cele mai bune mijloace de transport raman tot caruciorul si sling-ul, desi cel din urmase poate dovedi mai putin confortabil atunci cand bebe e imbracat mai gros. Cea mai buna perioada din zi pentru a scoate un bebe la plimbare este la pranz, atunci cand temperatura atinge valoarea maxima din acea zi.
Cum si cand?
Aerul curat, chiar daca e rece, il ajuta sa-si intareasca sistemul imunitar, ii face pofta de masa si il ajuta sa doarma mai bine. Ai grija insa sa eviti cele mai frecvente greseli pe care le fac toti parintii in astfel de cazuri.
Greseli si imbracaminte
Infofolitul.
Una dintre cele mai frecvente greseli pe care mamicile le fac e aceea ca incearca sa acopere micutul aproape in intregime in timpul plimbarilor zilnice. Un rand de haine din bumbac, si o salopeta groasa, sunt suficiente pentru confortul micutului tau. Pune-i pe cap o caciulita dintr-un material calduros, care sa-i acopere bine urechiusele, iar in picioruse, peste sosetelele de bumbac, o pereche de sosete de lana ii sunt suficiente.
Aer prea cald?
Fularul pe gura.
Nu acoperi nasul si gura copilului cu fularul. Aerul cald expirat de bebe formeaza condens in combinatie cu aerul rece de afara. Chiar daca nu este vizibil si ti se pare uscat, sau chiar il simti uscat la pipaire, vaporii de apa si de saliva sunt impregnati in tesatura, facand deliciul microorganismelor, fiind mediul lor preferat, unde traiesc si se inmultesc nestingherite.
Atentie la alergii.
Pe timpul iernii, unii bebelusi pot dezvolta alergii cauzate de frig. Nu intotdeauna mixturile mentolate sau pudra sunt eficiente. Ca sa cunosti cauzele unei astfel de eruptii, tot vizita la medic este cea mai indicata. El isi va spune ce e bine sa faci pentru a trece mai usor peste iarna.
Incalzirea camerei.
O camera supraincalzita nu reprezinta un loc comfortabil nici pentru adulti, daramite pentru un bebelus. Folosirea incalzitoarelor de camera duce la uscarea aerului, iar un aer uscat poate produce uscarea pielii bebelusului, a mucoaselor nazale, ingreunand respiratia si provocand tusea seaca. Foloseste umidificatoare pentru a pastra un echilibru intre umiditate si caldura. Si aeriseste zilnic! Aerul curat, chiar si rece, are efectul de a calma inflamatiile cailor respiratorii.