In calendar este luna mai, deci a venit si randul socului sa infloreasca si sa ne parfumeze zilele. Aceasta planta pe care o zarim pe marginea drumului, in parcuri sau prin paduri are o multime de beneficii pentru sanatatea noastra. Putem consuma florile sub forma de socata sau ceai, fructele in dulceturi dar se poate administra si ca supliment alimentar.
Socul pare sa fie cea mai veche planta cultivata de om. De peste 4000 de ani este folosita pentru tratarea alergiilor si astmului. Dar beneficiile sale sunt mult mai numeroase.
- Socul are efect antiinflamator, antiseptic, antibacterian si antiviral; ajuta la ameliorarea anumitor alergii, stimuleaza sistemul imunitar, trateaza infectiile fungice, reumatismul si problemele tractului urinar;
- Este antioxidant datorita bioflavonoidelor pe care le contine;
- Are proprietati diuretice si laxative, fiind de ajutor in cazul constipatiei ocazionale;
- Reduce nivelul zaharului in sange actionand asemenea insulinei;
- Socul stimuleaza functia hepatica stimuland organismul sa elimine toxinele;
- Ceaiul de soc are efect relaxant;
- Contine vitaminele A, B1, B2, complexul B3 si vitamina C.
Foloseste florile si fructele. Frunzele, tulpina si crengutele contin o substanta toxica. Din florile proaspete fa socata sau pune-le la uscat pentru ceai. Dupa ce se coc fructele, culege-le pentru dulceata. La iarna o sa fie un adevarat rasfat.