Nu cooperează? Dă-i de ales! Cum? Intre două sau mai multe opțiuni. Acest gest poate fi bagheta magică prin care părinții pot controla o situație dificilă.
Ce-i drept e o solutie magică pâna când copilul împlinește 5 ani. Poate te întrebi de ce e magică. Ei bine, pentru că este o soluție nemaipomenită pentru toată lumea. Tu vei oferi opțiunile pe care le crezi cele mai bune, iar copilul va putea alege și el ce își dorește. Astfel vei fenta bătălia pentru putere, pentru că îi vei da și copilului oportunitatea de a alege. Cu alte cuvinte, copilul are libertatea de a alege dintre parametrii pe care tu i-ai fixat. Dar si bagheta magică are instrucțiuni de folosire. Iată care sunt.
-
Opțiuni limitate
Deși este de dorit ca opțiunile să fie cât mai agreabile pentru copil, trebuie ca acestea să fie acceptabile din punctul tău de vedere. Un exemplu grăitor este acela prin care trec mulți părinți atunci când merg cu copiii la doctor și trebuie să li se faca un vaccin sau o injecție. Dacă îl întrebi pe cel mic dacă vrea injecție e clar că o să spună “Nu”. Sau dacă îi vei spune că nu are nicio scăpare și că e musai să facă vaccinul, atunci situația va lua o întorsătura urâtă. Dacă, în schimb, îl vei anunța “Doctorul spune că trebuie să faci o injecție. Vrei să ți-o facă la mâna stângă sau la dreapta?”, nu îi dai șansa de a spune “Nu”. Mai mult decât atât, va simți și mititelul ca poate controla și el un pic situația.
-
Albă sau neagră?
Pentru copiii mici sau pentru cei care sunt depășiți de situație, opțiunile simple sunt cele care se potrivesc cel mai bine. Un exemplu în acest sens este situația cel mai des intâlnită atunci când suntem în vizită și copilul nu vrea să plece. Îi poți spune: ”Trebuie să plecăm acum. Vrei să te încalți singur sau vrei să te incalț eu?”
-
Crește copilul, crește și dificultatea opțiunilor
Este și normal ca bagheta magică să fie pusă la încercare odată cu trecerea timpului. Deși sunt sigură că te descurci foarte bine cu ea, vreau să îți mai dau un exemplu de opțiune. “Poți renunța la antrenamentele de fotbal, dacă vrei, dar ce alt sport sau activitate fizică ai dori să încerci? Căci trebuie să faci mișcare!”
-
Opțiuni tip cauză-efect
Dacă, în curând, cel mic are de spus o poezie sau de cântat la un instrument, în timpul unei serbări și simți că nu are chef să se pregatească, îi poți spune “Concertul/serbarea va avea loc curând. Să repeți mai mult, te va ajuta să ai și mai multă încredere în tine. Si îți vei spune poezia (sau vei cânta) și minunat. Dar aceasta este alegerea ta.”
-
Empatia dublează eficiența opțiunilor
Dacă îl faci pe cel mic să înțeleagă că opțiunile îl ajută să aibă un cuvânt de spus în situații ce-l privesc și îi arăți că ești alături de el, atunci copilul va fi mai puțin supărat. Si, tot la fel, mai puțin rezistent la ceea ce trebuie să facă.